FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU: Berlin i Pariz traže jačanje konkurentnosti

Autor: svuk
BRUXELLES, 4. veljače 2011.(Hina) - Njemačka i Francuska predstavile su u petak prijedlog pakta za konkurentnost kako bi se ojačala fiskalna disciplina i usklađenost gospodarskih politika unutar euro zone te zatražile da se u ožujku sazove izvanredni summit euro zone na kojem bi se o tome trebala postići suglasnost.

"Želimo pojačati konkurentnost Europe i njezina gospodarstva, želimo veću usklađenost gospodarskih politika", rekao je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Rješavanje krize u euro zoni jedna je od tema sastanka na vrhu zemalja članica EU-a, koji se u petak održava u Bruxellesu.

Prijedlog pakta za konkurentnost predviđa da zemlje članice slijede zajedničke ciljeve u mirovinskom sustavu, poput produljenje radnog vijeka i odlazak u mirovinu sa 67 godina života, politici plaća, što uključuju ukidanje automatskog povećanja plaća u visini stope inflacije u onim zemljama koje imaju takav sustav indeksacije te uvođenje proračunske ravnoteže i ograničavanje duga kao ustavne obveze.

Merkel i Sarkozy predlažu da se čelnici 17 zemalja euro zone okupe u ožujku na izvanrednom summitu prije redovitog sastanka na vrhu 27 zemalja članica EU-a, koji će se održati 24. i 25. ožujka.

Čelnici EU-a na summitu razgovoraju i o povećanju sredstava europskog fonda za stabilnost eura. Europski fond za financijsku stabilnost (EFSF) vrijedan je 440 milijardi eura ali je njegov stvarni kreditni kapacitet procijenjen na samo 225 milijardi eura zbog potrebe osiguravanja najvišeg kreditnog rejtinga AAA.

Zbog ograničenih kreditnih sposobnosti postoji strah da taj fond ne bi mogao pomoći u spašavanju Španjolske i Portugala u slučaju da te dvije zemlje istodobno zatraže pomoć. U EU se već mjesecima vode razgovori o jačanju toga fonda, međutim Njemačka, najmoćnije europsko gospodarstvo koje daje i najveći doprinos tome fondu, zauzvrat traži da se ostale članice obvežu na veću proračunsku disciplinu i donesu mjere koje će povećati konkurentnost njihovih gospodarstava.

Neke zemlje članice već su odbacile neke od prijedloga iz njemačko-francuske inicijative. Belgijski premijer Yves Leterme je odbacio ideju da se ukine indeksacija plaća, koja postoji u njegovoj zemlji. "Moramo imati više gospodarske suradnje u EU-u, ali zemlje članice moraju imati prostora da vode vlastitu politiku. Svaka zemlja ima svoje prioritete, svoju tradiciju. Nećemo prihvatiti ukidanje našeg modela socijalnog usklađivanja", rekao je Leterme.

Austrijski kancelar Werner Faymann se usprotivio ideji da se na razini EU-a odlučuje o mirovinskoj politici. "Mislim da nije moguće da EU regulira u kojoj životnoj dobi će se odlaziti u mirovinu, jer postoje velike razlike u mirovinama. Isto tako, mislim da nije ispravno miješati se u pregovore o plaćama", rekao je Faymann.

(Hina) xsv ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙