FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak europskih burzovnih indeksa

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 25. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u petak su ojačali, predvođeni rudarskim sektorom, pri čemu su podršku crpili iz smirivanja cijena nafte na svjetskim tržištima.

Tako je indeks londonske burze Ftse poskočio 0,84 posto, na 5.969 bodova, frankfurtski DAX za 0,45 posto, na 7.162 boda, a CAC za 1,28 posto, na 4.061 bod.

Trgovina dionicama na londonskom tržištu u međuvremenu je nastavljena nakon prekida na otvaranju burze u petak uzrokovanog tehničkim problemima.

Cijene nafte stabilizirale su oko razine od 112 dolara, čime su se osjetno spustile s najviše vrijednosti iz prethodnog dana od gotovo 120 dolara. Smirivanju cijena pomogla je najava Saudijske Arabije da će nadoknaditi sve manjkove proizašle iz prekida naftnih isporuka iz Libije.

"Došlo je do uzleta temeljem olakšanja nakon što su se spustile cijene nafte", kazao je Richard Batty, direktor ulaganja u Standard Life Investmentsu u Edinburghu.

"Ostaje još mnogo neizvjesnosti vezanih za događanja na Bliskom Istoku. Ne može se isključiti mogućnost daljnjih političkih promjena, a očito će to imati posljedice za naftne cijene i financijska tržišta. Više cijene nafte zakočit će rast u zapadnim gospodarstvima", dodao je.

Rudarske dionice bile su najveći dobitnici, s obzirom na rast cijena bakra i ostalih kovina. Anglo American, BHP Billiton i Rio Tinto zabilježili su rast cijena dionica između 2,4 i 2,8 posto.

Dionice u industriji graditeljstva i građevinskih materijala ojačale su temeljem objave snažnih razultata i prognozi tvrtke Saint-Gobain. Dionice su mu poskočile 6,4 posto, a one Eiffagea i CRH-a bile su na dobitku 6,3 odnosno 3,8 posto.

Britanska banka Lloyds zabilježila je pad cijena dionica od 5,3 posto, nakon objave poslovnih rezultata, koje su snažno pogodili loši zajmovi u Irskoj.

Većina ostalih bankovnih dionica bila je pak u plusu, predvođena BNP Paribasom, Banco Santanderom i Societe Generaleom, čije su dionice ojačale između 1,8 i 2,8 posto.

Od ostalih pojedinačnih dobitnica isticala se dionica talijanskog telekom operatera Telecom Italia, s rastom cijena dionica od 4,7 posto, nakon objave poslovnih rezultata.

Među pojedinačnim gubitnicima našao se pak EADS, čije su dionice pale 1,4 posto nakon što je ta matična kompanija Airbusa izgubila ugovor vrijedan 30 milijardi dolara za isporuku 179 novih zračnih tankera za potrebe američkog ratnog zrakoplovsta. Ugovor je dobio njegov američki rival Boeing.

Indeks tokijske burze Nikkei ojačao je 0,7 posto, na 10.526 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙