FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: ilov
ZAGREB, 28. veljače 2011. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) Joseph Daul kazao je u razgovoru za Vjesnik od ponedjeljka, povodom predstojećeg sastanka središnjeg odbora tog kluba u Zagrebu, da će se "preostala poglavlja u pregovorima Hrvatske i EU-a uskoro zatvoriti, te da će Hrvatska ove godine dobiti pristupni sporazum i datum pristupanja EU-u". Daul je kazao da EPP odlukom o održavanju sastanka u Zagrebu želi Hrvatskoj dati podršku u završnici pristupnih pregovora. Odgovarajući na novinarsko pitanje kakvu poruku nosi u Zagreb, Daul je rekao da su "EPP i Bruxelles u Hrvatskoj napravili puno toga". "Zbog toga smo kazali da želimo dati još jedan veliki znak Hrvatskoj da smo tu i da će ona vrlo brzo ući u EU", rekao je Daul za Vjesnik.

SKOPJE - Zajednica Hrvata u Makedoniji održala je u nedjelju u Skopju godišnju skupštinu na kojoj je, u nazočnosti brojnih članova i gostiju, obilježila 15. godišnjicu postojanja. Predsjednica udruge Snježana Trojačanec rekla je da Zajednica Hrvata kontinuirano radi na očuvanju hrvatskog identiteta putem izučavanja hrvatskog jezika i kulture. Nastava za djecu se održava u Skopju, Kumanovu, Bitoli i Štipu, a prvi put prošle godine organizirana je radionica hrvatskog jezika za odrasle. U više gradova održane su duhovne večeri u povodu 100. obljetnice rođenja Majke Terezije, te pjesničke večeri i više izložbi članova Zajednice, rekla je Trojačanec i dodala da Zajednica redovno izdaje tromjesečnik "Hrvatska riječ".

SARAJEVO - U lavini koju je u nedjelju na skijalištu na Bjelašnici kod Sarajeva izazvala skupina boardera jedna je osoba poginula a dvije su spašene iz snježnih nanosa, prenijeli su lokalni mediji pozivajući se na sarajevsko Županijsko državno odvjetništvo. Prema dostupnim informacijama skupina od dvanaest boardera je tijekom dana izazvala snježnu lavinu izašavši izvan osiguranog skijaškog područja. Snježni nanos koji su pokrenuli trojicu je boardera povukao u provaliju duboku oko dvije stotine metara.

PARIZ - Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy objavio je u nedjelju navečer da je dosadašnjeg ministra obrane Alaina Juppea imenovao ministrom vanjskih poslova na mjesto Michele Alliot-Marie koja je podnijela ostavku. "Odlučili smo reorganizirati ministarstva vanjskih poslova i obrane", rekao je šef francuske države. Dosadašnja ministrica vanjskih poslova Alliot-Marie podnijela je u nedjelju ostavku zbog niza gafova glede krize u Tunisu zbog kojih je njezina popularnost pala na rekordno nisku razinu.

BEOGRAD - Libijski čelnik Moamer Gadafi u nedjelju je odbacio rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kojom se uvode sankcije libijskom režimu, ocijenivši da protiv njega prosvjeduje mala skupina pobunjenika pod utjecajem al-Kaide. U ekskluzivnom telefonskom razgovoru za beogradsku televizijsku postaju Pink Gadafi je rekao da je rezolucija UN-a ništavna jer povelja te organizacije ne dopušta miješanje u unutarnje poslove bilo koje države. "Ako je Vijeće sigurnost željelo nešto doznati, onda je moralo poslati povjerenstvo za utvrđivanje istine u Libiju, pa tek tada donijeti rezoluciju", rekao je Gadafi u izjavi emitiranoj u večernjem dnevniku televizije Pink.

LOS ANGELES - Danski film "In a Better World" (U boljem svijetu) dobitnik je Oscara za najbolji strani film, objavljeno je u nedjelju na večer u Los Angelesu. Danski film, koji se bavi aspektima nasilja među naraštajima i narodima, po izboru američke Akademije filmskih umjetnosti najbolje je neameričko filmsko ostvarenje u prošloj godini, te mu je dodijeljen 83. po redu Oscar za strani film. Oscara za najbolju spoednu mušku ulogu dobio je Christian Bale za ulogu u filmu "Fighter", Melissa Leo, koja glumi u istom filmu, dobila je Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙