FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 16. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30 sati:

ZAGREB - SAD i Hrvatska u srijedu će u Washingtonu potpisati bilateralni sporazum o suradnji u sprječavanju i borbi protiv teškog kriminala, čime se dovršava pravni okvir za ulazak Hrvatske u program ukidanja američkih viza za njezine državljane, no sam rok u kojem će doći do ukidanja viza još se ne može predvidjeti. "Potpisivanje sporazuma je jedan od posljednjih tehničkih preduvjeta za ulazak Hrvatske u program ukidanja viza SAD-a", kazala je u telefonskom razgovoru za Hinu hrvatska veleposlanica u Washingtonu Kolinda Grabar Kitarović. Sadašnji previsok postotak odbijenih viza, po njezinim je riječima, razlog da se još ne može predviđati rok u kojem će hrvatski građani moći putovati u SAD bez vize. Naglasila je da je sporazum, koji će potpisati hrvatski ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i američka ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano te ministar pravosuđa Eric Holder, iznimno važan ne samo zbog programa ukidanja viza, već i općenito zbog "suradnje dviju zemalja u spriječavanju i borbi protiv svih oblika kriminaliteta". Ona je najavila da će Hrvatska nastaviti raditi na tome da ispuni sve potrebne kriterije za ukidanje američkih viza za njezine građane.

ZAGREB -Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izrazila je po povratku u Zagreb zadovoljstvo potporom koju je u utorak tijekom posjeta Strasbourgu dobila od svih političkih skupina u Europskom parlamentu . "Razgovarala sam sa predsjednicima klubova svih parlamentarnih skupina u Europskom parlamentu. Zaista mogu reći da smo dobili punu, snažnu, otvorenu, prijateljsku potporu. Čula sam puno dobrih riječi i pohvala na račun onoga što smo napravili", rekla je Kosor za Treći dnevnik HTV-a. "Prepoznaje se da smo puno i teško radili...Mislim da imamo realne šanse završiti pregovore do kraja lipnja ove godine", dodala je hrvatska premijerka. Premijerka Kosor sastala se u sjedištu Europskog parlamenta u Strasborgu s predsjednikom Parlamenta Jerzyem Buzekom, povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom te sa predsjednicima klubova parlamentarnih stranaka. U srijedu će Europski parlament raspravljati i glasovati o rezoluciji o napretku Hrvatske.

BENGAZI - Libijska policija rastjerala je silom u noći s utorka na srijedu prosvjede protiv vlasti u Bengaziju, a stotine pristaša libijskog čelnika Moamara Gadafija izišle su na ulice malo poslije u nekoliko gradova u zemlji. Članovi obitelji zatvorenika ubijenih 1996. u pucnjavi u zatvoru Abu Slim u Tripoliju okupili su se ispred policijske postaje u Bengaziju kako bi zatražili oslobađanje odvjetnika Fetija Tarbela. Njima su se pridružili i drugi prosvjednici nakon čega ih je policija rastjerala silom. Prosvjednici su skandirali slogane protiv režima: "Bengazi, probudi se, to je dan koji si čekao", "krv mučenika nije prolivena uzalud" ili pak "narod želi srušiti korupciju", prema medijima. Nešto poslije stotine prorežimskih prosvjednika prošle su Bengazijem, drugim gradom u zemlji, 1000 km istočno od Tripolija, ali i Sirtom, Sebhom i Tripolijem.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙