FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

Autor: rkor
ZAGREB, 25. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

BRUXELLES - Europska komisija je u petak odobrila plan za restrukturiranje splitskog brodogradilišta Brodosplit i njegove podružnice Brodogradilišta specijalnih objekata (BSO), potvrdila je glasnogovornica povjerenika za tržišno natjecanje Joaquina Almunie. "Potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za tržišno natjecanje obavijestio je ministra (Đuru) Popijača da je plan za restruktiriranje Brodosplita i BSO-a u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama, ako ga se bude u potpunosti pridržavalo", rekla je za Hinu Amelia Torres, glasnovornica povjerenika Almunie. Restrukturiranje hrvatskih brodogradilišta ključan je uvjet za zatvaranje pregovora u poglavlju Tržišno natjecanje. Hrvatska se u dogovoru s Europskom komisijom odlučila restruktirati brodogradilišta koja opstaju zahvaljujući državnim potporama kroz njihovu privatizaciju. Komisija je zabranila brodogradilištima da primaju nove narudžbe za gradnju brodova dok ne podnesu održavi plan restrukturiranja, stoga je današnja odluka od velike važnosti za splitsko brodogradilište. Europska komisija za sada ne želi govoriti u kojoj je fazi ocjenjivanje planove za restrukturiranje ostalih hrvatskih brodogradilišta.

MOSTAR - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović proglašen je osobom godine u regiji na manifestaciji Večernjakovog pečata kojega je u petak navečer organiziralo bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista. Josipović je po objašnjenju redakcije Večernjeg lista BiH dao veliki osobni doprinos izgradnji mostova pomirenja među državama u regiji. Priznanje mu je uručio glavni urednik Večernjeg lista BiH Jozo Pavković. Josipović je govoreći u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače istaknuo da mu je priznanje značajno, napose stoga jer su BiH i Hrvatska prijateljske zemlje. "Osjećam se kao kod kuće i u Mostaru, Sarajevu, Banja Luci. Bosna i Hercegovina u Republici Hrvatskoj ima vjernog prijatelja. Naš je cilj isti, i RH će učiniti sve da BiH kao napredna zemlja uđe u EU. BiH sa zemljama regije ima europsku budućnost", rekao je Josipović nakon što je primio priznanje. Tijekom manifestacije video linkom poruku je uputila i hrvatska premijerka Jadranka Kosor. Pozvala je da se BiH izgradi kao zemlja u kojoj će Hrvati biti ravnopravni s druga dva naroda. "Ravnopravnost je ključna za stabilnost Bosne i Hercegovine. Bez ravnopravnosti Hrvata s druga dva naroda nema ni stabilnosti BiH", rekla je Kosor. Dodala je da je za Hrvatsku jedino prihvatljivo da Hrvati u BiH budu suvereni kao narod koji odlučuje o svojoj sudbini. Tijekom svečanosti visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko je za hrvatskog predsjednika rekao kako je Josipović "arhitekt novog susjedstva". Predsjedavajućem Predsjedništva BiH Nebojši Radmanoviću dodijeljeno je priznanje Media press kao osobi koja je ostavila najbolji dojam u javnim nastupima, a makedonskom predsjedniku Đorgeu Ivanovu priznanje za stabilizaciju odnosa u regiji.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama u petak je nametnuo sankcije libijskoj vladi zbog njene nasilne represije protiv narodne pobune, potpisavši odluku o blokiranju imovine i transakcija vezanih uz Libiju. "Ove sankcije usmjerene su protiv Gadafijeve vlade i štite imovinu koja pripada narodu Libije", stoji u Obaminoj izjavi. Sjedinjene Države ranije su izvijestile da uvode sankcije Libiji i prekidaju s njom diplomatske odnose. Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney izjavio je kako SAD suspendira poslove u američkom veleposlanstvu u Tripoliju te da odande namjerava povući svo osoblje. Carney je također izvijestio kako je Gadafijeva legitimnost "svedena na nulu" te da je libijski vođa izgubio povjerenje svojeg naroda. "Počinjemo s primjenom niza koraka na unilaterlanoj i multilateralnoj razini kako bismo izvršili pritisak na libijski režim i postigli da prestane ubijati vlastiti narod", rekao je Carney.

NEW YORK - Napadi protiv libijskih civila mogli bi biti "zločini protiv čovječnosti", što bi moglo opravdati kazneni progon Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu, po nacrtu UN-ove rezolucije o sankcijama Libiji. Dokument što su ga formulirale Francuska i Britanija i koji je u petak poslan ostalim članicama UN-ova Vijeća sigurnosti, poziva na embargo na oružje protiv Libije, kao i na zabranu putovanja te na zamrzavanje imovine vodećih ljudi u zemlji. U dokumentu na šest stranica do kojega je došao Reuters stoji kako bi "masovni i sustavni napadi koji se događaju u Libiji protiv civila mogli biti proglašeni zločinima protiv čovječnosti". Prema nekim procjenama u posljednjih nekoliko dana u Libiji je u sukobima između snaga lojalnih vođi Moameru Gadafiju i protuvladinih prosvjednika poginulo više tisuća ljudi. U nacrtu dokumenta pozivaju se "libijske vlasti" da odmah prekinu nasilje.

RAS JDIR - Protivnici libijskog vođe Moamera Gadafija zauzeli su u petak središte grada blizu Tripolija i postavljaju improvizirane barikade kako bi se obranili od protunapada Gadafijevih snaga, prenose očevici. Svjedoci s terena javljaju o teškim borbama i kaosu u gradu Zavijahu, oko 50 kilometara zapadno od Tripolija, na cesti koja vodi prema Tunisu. Čini se da je to trenutno poprište najžešćih okršaja. Stanovnik Tripolija, koji se u petak vratio iz Zavijaha, kaže da grad "potpuno kontrolira oporba". Očevici prenose da su oko grada grupirane jake vojne snage s desecima vojnih džipova i vojnika naoružanih bacačima raketa. Zavijah, smješten na obali Sredozemnog mora, nalazi se na autocesti koja povezuje Tripoli i granicu s Tunisom, a u njemu je smješten i naftni terminal.

NEW YORK - Zamjenik libijskog veleposlanika pri UN-u, Ibrahim Dabaši koji je početkom tjedna osudio ponašanje libijskoga vođe Moamera Gadafije, u petak je izjavio kako će zemlja uskoro vjerojatno prestati s izvozom nafte zbog sigurnosnih razloga, no da to neće ugroziti naftnu industriju. Dabaši je to izjavio nedugo nakon što je Gadafi u Tripoliju pozvao svoje pristalice da zaštite libijski narod i njegove interese kada je u pitanju nafta. "Izvoz nafte mogao bi uskoro biti obustavljen zbog sigurnosnih razloga, no bez obzira na to vjerujem da je ta stvar pod kontrolom naroda i da naftna industrija neće biti ugrožena", rekao je Dabaši novinarima. Također je kazao kako Gadafi, koji zemlju drži pod kontrolom 41. godinu, neće dopustiti da bude zarobljen. "On je lud čovjek, nije psihički stabilan. Ostat će ondje sve do trenutka dok ga - ne ubiju ili dok ne počini samoubojstvo".

TRIPOLI - Sin libijskog vođe Moamera Gadafija rekao je u petak kako se njegove snage suzdržavaju u borbi protiv pobunjenika u zapadnoj Libiji te kako se nada da će do subote biti postignut prekid vatre do kojeg će se doći pregovorima. Govoreći na engleskom stranim novinarima koji su doletjeli u Tripoli pod službenom pratnjom Saif al-Islam Gadafi kazao je o borbama u dva zapadna grada: "U Misrati i Zavijahu imamo problem". "Suočeni smo s teroristima... Vojska je odlučila da ne napada teroriste i da omogući pregovore. Nadamo se da ćemo to učiniti na miran način do sutra", rekao je on.

TUNIS - Prijelazna vlada u Tunisu u petak je najavila održavanje "izbora najkasnije do polovine srpnja", stoji u priopćenju vijeća ministara koje je objavila službena agencija TAP, no u njemu se ne precizira je li riječ o predsjedničkim ili parlamentarnim izborima. Vlada je razmotrila kakva je političko ozračje u zemlji te je zaključila da se konzultacije s političkim skupinama ne bi smjele održati nakon polovine ožujka i da bi izbori trebali biti održani najkasnije do polovine srpnja 2011., stoji u priopćenju. Nakon svrgavanja s vlasti predsjednika Zine el Abidinea Ben Alija i nakon njegova bijega iz zemlje 14. siječnja, prijelazna vlada koju vodi bivši premijer Mohamed Ganuši, a čine je članovi bivše oporbe, obećala je da će se posvetiti pluralizmu i demokraciji te da će to pokazati organiziranjem prvih slobodnih izbora - predsjedničkih i parlamentarnih, u roku od šest mjeseci. U srijedu je podtajnik za politička pitanja u State Departmentu William Burns podsjetio tunisku prijelaznu vladu kako "treba organizirati slobodne i transparentne izbore u najkraćem roku".

ANKARA - Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u petak je iskoristio svoj prvi posjet Turskoj kako bi ponovio svoje protivljenje priključenju Turske Europskoj uniji i poručio kako bi obje strane trebale ramotriti alternativno povezivanje. "Imamo točku neslaganja koja je svima vrlo dobro poznata", rekao je Sarcozy na konferenciji za novinare u Ankari zajedno s turskim kolegom Abdullahom Gulom. "Razgovarali smo kao državnici, što znači da smo pokušali razumijeti crvene linije koje imamo i jedni i drugi, kako bi u budućnosti pronašli načine što ne vode ni destabilizaciji Europe niti poniženju turskog društva koje se modernizira", rekao je Sarkozy. Gul, čija je zemlja izrazila razočaranje kratkoćom Sarkozyeva posjeta, ustrajao je da je članstvo u EU prioritet Turske i pozvao Francusku da ne blokira pristupne pregovore. "Očekujemo od EU-a da održi riječ u vezi s turskim pristupanjem EU-u", istaknuo je Gul. Sarkozy, koji je u Ankari boravio šest sati i to ne u državnom posjetu, nego kao predsjednik foruma G-20, rekao je da se zauzima za privilegirano partnerstvo s Turskom, status koji Ankara oštro odbija.

(Hina) xrkor yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙