FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 27. veljače 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

NEW YORK - Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda prihvatilo je rezoluciju kojom se uvode sankcije libijskom režimu na čelu s Moamerom Gadafijem. U jednoglasno prihvaćenoj rezoluciji, Gadafiju i članovima njegove obitelji zabranjuju se putovanja i zamrzava imovina. Na popisu 16 osoba na koje se odnosi zabrana putovanja te šest osoba kojima se zamrzava imovina, uz Gadafija su njegovih sedam sinova, kćer i druge osobe usko povezane s libijskim režimom. Libiji se uvodi i embargo na uvoz i izvoz oružja. Vijeće sigurnosti u rezoluciji je o stanju u Libiji odlučilo upoznati tužitelja Međunarodnog kaznenog suda.

WASHINGTON - Libijski čelnik Moamer Gadafi izgubio je legitimitet i trebao bi odmah odstupiti s vlasti, izjavio je u subotu američki predsjednik Barack Obama tijekom telefonskog razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, objavila je Bijela kuća. "Predsjednik je ustvrdio da kada je masovno nasilje protiv vlastitog naroda jedino sredstvo koje nekog čelnika održava na vlasti, tada je taj čelnik izgubio legitimitet i treba svojim odlaskom učiniti ono što je najbolje za njegovu zemlju", navodi se u priopćenju. U tom priopćenju se ne navodi Gadafijevo ime ali kaže se da su Merkel i Obama ponovili svoju potporu pozivu libijskog naroda na poštivanje univerzalnih ljudskih prava. Ranije Bijela kuća nije pozivala na smjenu Gadafija već je, kao i u slučaju ranijih pobuna u arapskim zemljama, navodila da samo stanovnici Libije imaju pravo odabrati tko će im biti na čelu.

NIKOZIJA - Na Facebookovoj stranici pod nazivom "sirijska revolucija protiv Bašara al-Asada 2011." koja je u subotu navečer imala više od 25.000 članova poziva se na prosvjede u svim sirijskim gradovima na dan koji će se odredti za par dana. Na toj stranici, na kojoj je sirijska zastava i natpis "pobuna 15/3", organizatori napominju da se o danu njegova održavanja "pomno razmišlja" i da će se "obznaniti za par dana". Organizatori pozivaju na "mirne prosvjede u svim sirijskim gradovima, te pozivaju na prosvjede sirijskih iseljenika i istomišljenika u Kanadi, Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj i Australiji" tražeći rušenje Asadova režima. Ističu da ne pripadaju nijednoj političkoj stranci, da su samo "branitelji ljudskih prava, sirijski aktivisti u Siriji i u Europi".

DUBLIN - Irski premijer na odlasku Brian Cowen priznao je u subotu velik izborni poraz svoje stranke, Fianne Fail, na parlamentarnim izborima održanim u petak, na kojima je pobijedila oporbena stranka Fine Gael, po izlaznoj anketi. "Kao demokrati prihvaćamo rezultat" izbora, rekao je Cowen, odgovarajući na upit javne radio-televizije RTE. "Ovo je težak dan za stranku", priznao je šef vlade, prve žrtve dužničke krize u Europi. Fianna Fail koji je na vlasti već 14 godina, do nogu je potučen na parlamentarnim izborima održanim u petak, još je u subotu ujutro ocijenila izlazna anketa koju je objavio RTE. Stranka centra osvojila je tek 15,1 posto glasova, što je najgori rezultat u njezinoj povijesti, pa će broj njezinih zastupnika biti više nego trostruko umanjen.

MOSTAR - Makedonski predsjednik Đorge Ivanov izjavio je u subotu da vlasti ove zemlje u suradnji s predstavnicima iz BiH nastavljaju istragu oko okolnosti zrakoplovne nesreće u kojoj je na današnji dan prije sedam godina nedaleko Mostara poginuo tadašnji predsjednik Makedonije Boris Trajkovski. Makedonski je predsjednik u subotu položio vijenac na spomen obilježje u mjestu Matića Brdo između Mostara i Stolca gdje je pao zrakoplov predsjednika Trajkovskog. Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić podupro je zahtjeve makedonskih vlasti ističući da je vlastima ovoga grada iznimno važno da se rasvijetli istina o padu makedonskog zrakoplova. Makedonski zrakoplov u kojemu se uz predsjednika Borisa Trajkovskog nalazilo šest visokih dužnosnika Makedonije i dva člana posade srušio se 26. veljače 2004. godine nedaleko Mostara. Istragom u BiH utvrđeno je da je razlog za nesreću bilo loše vrijeme.

(Hina) xsb/xduk ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙