FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 29. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30 sati:

ZAGREB - Hrvatski državljani koji stalno i privremeno borave u Egiptu dosad nisu zatražili konzularnu pomoć, potvrdio je MVPEI u petak. "U Egiptu stalno boravi 30-ak hrvatskih državljana, a 10-ak privremeno. Nitko od njih nije zatražio konzularnu pomoć. Za sada nemamo takvih zahtjeva", potvrđeno je za Hinu iz Ureda ministarstva za odnose s javnošću. Ministarstvo je preporuku za putovanja u Egipat diglo na višu razinu te zbog "nestabilnog sigurnosnog stanja uzrokovanog prosvjedima u Kairu i drugim dijelovima Egipta trenutno ne preporučuje putovanje u tu zemlju".

KAIRO - Egipatski predsjednik Hosni Mubarak najavio je noćas u televizijskom obraćanju naciji da će raspustiti vladu i u subotu formirati novi kabinet. Mubarak je, obraćajući se naciji prvi put nakon izbijanja prosvjeda, rekao da je Egiptu potreban dijalog, a ne nasilje za rješavanje problema. Izražavajući potrebu da se osigura mir i stabilnost Egipta najavio je i uvođenje "novih mjera" za demokraciju, ekonomske i političke reforme.

KANDAHAR - Zamjenik guvernera pokrajine Kandahra, talibanskog uporišta na jugu Afganistana, ubijen je u eksploziji koju je izazvao bombaš samoubojica, priopćio je guverner Kandahara Turjalaj Vesa. U eksploziji je ranjeno pet osoba. "To je djelo talibana, neprijatelja Afganistana. Oni ubijaju sve koji rade za budućnost Afganistana i obnovu zemlje", rekao je kandaharski guverner. Talibanski glasnogovornik Jusuf Ahmadi preuzeo je odgovornost za napad.

NIAMEY - Nakon prijelazne vlasti vojne hunte, 6,7 milijuna birača 15-milijunskog Nigera u ponedjeljak bira parlament i civilnog predsjednika koji treba početi mukotrpnu borbu protiv bijede u toj velikoj izvoznici uranija, a ipak jednoj od najsiromašnijih zemalja svijeta nad koju se nadvila prijeteća sjena Al Kaide. Zadnjih godina Niger je postao jedno od najopasnijih mjesta na svijetu zbog djelovanja Magrepskog ogranka Al Kaide (AQMI).

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙