FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: jnah
ZAGREB, 25. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB

Ured za odnose s javnošću Vlade Republike Hrvatske odbacuje tvrdnje predsjednika Hrvatskih laburista - Stranke rada Dragutina Lesara da je predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor odbila osobno primiti potpise koje je Dragutin Lesar dostavio u Vladu. U današnjem priopćenju vladina Ureda za odnose s javnošću stoji da je "sam gospodin Lesar, tražeći termin putem Ureda predsjednice Vlade RH predložio petak ili idući utorak", te da mu je odgovoreno da je mogući termin utorak, 1. ožujka. Stoga, ističe se, nisu točne tvrdnje Dragutina Lesara da predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor nije htjela osobno primiti potpise.

Vladin Ured za odnose s javnošću ponavlja da će predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor primiti gospodina Dragutina Lesara u utorak, 1. ožujka, ako to on želi.

ZAGREB

Prosvjed hrvatskih branitelja pod nazivom "Stop progonu hrvatskih branitelja" održat će se sutra u 13 sati na Trgu bana Josipa Jelačića u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja 1990-1996" na kojem, kako se najavljuje, će sudjelovati i predstavnici hrvatskih radnika, seljaka, ribara, dok će sedamnaest stradalničkih i braniteljskih udruga sutra u 11 sati početi radni sastanak u Policijskoj akademiji. Organizator prosvjeda, Udruga hrvatskih branitelja "1990-1996", naglašava u svom letku da je "prosvjed izraz javnog nezadovoljstva jalovom politikom vlade Republike Hrvatske i državnog odvjetništva prema vrednotama proizašlih iz Domovinskog rata, kao i općim gospodarskim i socijalnim stanjem u koje je dovedena država". Na skupu će, kako se najavljuje, govoriti predstavnici hrvatskih branitelja kao što su Petar Janjić Tromblon, umirovljeni general Željko Sačić, Ilija Ačkar, Renato Šelj, a na tom prosvjedu bi, prema najavama, brojnim braniteljima iz Zagreba i drugih hrvatskih gradova, trebao se obratiti i Thompson. Policija je pozvala sudionike prosvjeda na središnjem zagrebačkom trgu na dostojanstveno ponašanje, a očekuje da će ih biti između 1000 i 3000. Braniteljske udruge podijeljene su oko sutrašnjeg održavanja prosvjeda i izražavaju žaljenje zbog podjele suboraca u dva klana, a sve radi dnevnopolitičke igre oko pridobivanja braniteljske populacije, smatraju u Udruzi "Branitelji Hrvatske".

ZAGREB

Središnji odbor Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata na današnjem sastanku bio je jednoglasan u stajalištu da najavljeni prosvjedni skup branitelja, "to jest 'ulica'" ne može riješiti probleme braniteljske populacije, ali da je prosvjedni skup legitiman i legalan način izražavanja nezadovoljstva hrvatskih branitelja. U priopćenju što ga je potpisao predsjednik te udruge Đuro Dečak stoji da je na sastanku Središnjega odbora zaključeno da je slobodna volja svakoga člana udruge, a i svakoga pojedinca, da potpuno samostalno i neovisno djeluje na društvena događanja. Ističe se da su prosvjedi u osnovi funkcioniranja demokratskih društava u Europi i svijetu te da je potvrda da živimo u demokratskom društvu i to što ponekad imamo različita razmišljanja o tomu kako riješiti neku situaciju, odnosno što nikomu ne odričemo pravo na različito mišljenje. Jer, dodaje se, ciljevi su nam u konačnici isti - to je zaštita dostojanstva svih hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, a dragovoljci i veterani posebice inzistiraju na zaštiti dostojanstva i digniteta Domovinskog rata. Udruga smatra da se problemi trebaju rješavati u krugu institucija sustava, pravne države i vladavine prava kroz partnerski odnos s legalno i legitimno izabranom vlašću. Ističu da su dosad, a i ubuduće će, snažno pritiskati Vladu, Hrvatski sabor i predsjednika Republike da se konačno zaštite svi hrvatski branitelji te da od toga neće odustati.

ZAGREB

Ministar obrane Davor Božinović rekao je danas na znanstveno-stručnom skupu "Projekti i projektni menadžment" da NATO projekti mogu biti i način da se nove tehnologije i znanje transferiraju u Hrvatsku. Zagrebački skup organizirala je u povodu 10. obljetnice rada "Visoka škola za poslovanje i upravljanje Baltazar Adam Krčelić" iz Zaprešića, priopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva obrane. Ministar Božinović istaknuo je da projektni menadžment ima sve veću važnost u stvaranju nove vrijednosti, rješavanju poslovnih problema i kriza čije su posljedice vidljive i u Republici Hrvatskoj. Dodao je da je kriza istovremeno pokazala da treba temeljito promijeniti poslovne prakse, poput traženja novih tržišta ili drukčijih načina racionalizacije poslovanja povezivanjem poslovne, znanstvene i akademske zajednice. Govoreći o ekonomskim koristima ulaska Republike Hrvatske u NATO savez, kao i aktualnim NATO programima proizvodnje, ulaganja i izgradnje infrastrukture, istaknuo je da je članstvo u NATO-u pozitivan signal za ekonomski rast i razvoj zemlje članice dodavši da ono dugoročno povoljno utječe na ekonomski razvoj zemlje članice. Različiti NATO programi primjer su potrebne sinergije gospodarstva, obrazovanja i znanosti, rekao je ministar napomenuvši da imamo niz kvalitetnih proizvoda hrvatske vojne industrije kojima možemo konkurirati u NATO programima, poput tvrtke „INsig 2“ - prve hrvatske tvrtke koja je pobijedila na natječaju za informacijsku sigurnost NATO baze u Napulju.

ZAGREB

Hrvatska pošta izvijestila je danas da će u ponedjeljak, 28. veljače, prilagoditi radno vrijeme svojih ureda kako bi građani mogli predati svoje godišnje prijave poreza na dohodak za prošlu godinu. "Hrvatska pošta i ove godine izlazi u susret građanima Hrvatske koji tek trebaju predati svoje porezne prijave te prilagođava radno vrijeme svojih ureda u ponedjeljak, 28. veljače", navodi se u priopćenju. Tako će, nakon što Porezna uprava Ministarstva financija završi s radnim vremenom, građani moći predati svoje prijave u poštanskim uredima većih gradova do 20 sati, dok poštanski ured u Branimirovoj 4 u Zagrebu radi cijelu noć. Građani svoje pošiljke mogu predati cijelu noć i u poštanskim uredima Rupa, Pasjak, Kaštel (Castelvenere), Bregana i Bajakovo. Porezne prijave građani mogu predati u najbližim poštanskim uredima, koji će većinom raditi do 19,30 sati, navodi se u priopćenju. Iz Hrvatske pošte podsjećaju da je najbolje da građani svoje porezne prijave šalju preporučeno i s povratnicom. I Ministarstvo financija sredinom ovog tjedna je objavilo da je Porezna uprava produžila rad područnih ureda i pripadajućih ispostava - ispostave Porezne uprave radit će i subotu, 26. veljače do 15 sati, a u ponedjeljak, 28. veljače do 19,00 sati. Krajnji rok za podnošenje prijava poreza na dohodak je ponedjeljak, 28. veljače 2011. u ponoć, pa je to i krajnji rok za predaju prijava poštom.

ZAGREB

Predstavnici hrvatske drvoprerađivačke industrije upozoravaju da je njihova proizvođačka pozicija kod javnih nabava proteklih godina bila redovito u inferiornijem položaju u odnosu na uvoznički lobi, pa je u našim sportskim arenama i dvoranama ugrađen američki i njemački parket, u obnovi ratom stradalih kuća korištena su drvena krovišta iz BiH i Slovenije, u uredima državne uprave nabavlja se talijanski i poljski namještaj, za jadranskih hotela odabire se namještaj i oprema iz Srbije i Slovenije i dr. Drvni klaster u današnjem priopćenju naglašava da bi u kontekstu gubitka više od 8.500 radnih mjesta u drvnoj industriji, čime je dovedena na rub opstanka, bilo poželjno javnoj nabavi proizvoda iz drva, posebice namještaja za opremanje javnih prostora u RH pristupati s više društvene odgovornosti, istovremeno provodeći zakonom propisane procedure bez ičijeg favoriziranja ili diskriminiranja. Izmorena složenim i neizvjesnim postupcima javne nabave, pritisnuta kroničnim neplaćanjem, drvna industrija je prisiljena na izvoz. Upozoravaju na podatak da se uvoz namještaja proteklih godina kretao od 450-600 milijuna američkih dolara, dok je cjelokupna drvna industrija među rijetkima u zemlji u proteklih pet godina ostvarivala izvozni suficit. Naglašavaju pritom da se niti jedna zemlja prema svojim sirovinama i resursima ne ponaša isključivo tržišno, nego strateški.

PAZIN

U Pazinu su danas svečano otvoreni "Dani meda" na kojima ove godine sudjeluje više od 60 pčelara i proizvođača opreme za pčelarstvo iz cijele Hrvatske. Medni dani, kako ih je nazvao pazinski gradonačelnik Renatio Krulčić, privukli su nekoliko stotina djece iz vrtića i osnovnih škola, a do sutra će izložbu posjetiti još tisuću mališana. "Time 'Dani meda' postaju najveća škola o medu i pčelama, što je i namjera organizatora, odnosno udruge 'Lipa' i grada Pazina", istaknuo je gradonačelnik Krulčić. Zamjenik istarskog župana Vedran Grubišić prihvatio je prijedlog te udruge da se Pazin proglasi gradom meda. Ove se godine ta dvodnevna izložba održava u povodu 30. obljetnice osnutka udruge pčelara "Lipa" i 100. obljetnice utemeljenja prvoga pčelarskog društva u Istri. Organizatori su se stoga, kako je istaknuo predsjednike "Lipe" Ranko Anđelini, "počastili pazinskom mednom žlicom". Ta žlica je i ulaznica koja se može kupiti na ulazu u spomen-dom u kojem se održava izložba, a njome posjetitelji cijeli dan mogu kušati med.

ZAGREB

Ivan Pernar, organizator jučerašnjeg protuvladinog prosvjeda u Zagrebu, pušten je na slobodu nakon što ga je poslijepodne ispitao prekršajni sudac koji mu je, do pravomoćne presude, izrekao mjeru opreza po kojoj se ne smije približavati Gornjemu gradu i okolnim ulicama. Na zagrebačkome Prekršajnom sudu Pernaru je izrečena mjera opreza, a odnosi se na zabranu približavanja Markovu trgu, kao i ulicama koje vode na taj gornjogradski trg, potvrdila je Hini glasnogovornica zagrebačke policije Jelena Bikić. Pernar je, nakon što ga je sinoć privela policija u policijsku postaju, odveden u jedinicu za zadržavanje na zagrebačkome Sjenjaku gdje ga je poslijepodne ispitao dežurni prekršajni sudac. Putem društvene mreže Facebook Ivan Pernar organizirao je jučerašnji prosvjed, kao i prethodno okupljanje građana sa zahtjevom za smjenom vlade. Zagrebačka policija ga prekršajno prijavila zbog neprijavljivanja skupa. Prosvjednici su pokušali probiti policijski kordon, koji je zapriječio prolaz do Markovog trga, na kom su zgrade Vlade i Sabora i na kom su prosvjedna okupljanja zabranjena Zakonom o javnom redu iz 2005. godine.

ZAGREB

U operativnoj akciji "Kolekcionar" policija je uhitila šest muškaraca u dobi od 44 do 65 godina, među njima i jednog policajca koje tereti da su u protekle dvije godine na zagrebačkom području podvodili i seksualno iskorištavali šest maloljetnica uključujući i djecu za izradu pornografskih uradaka koje su međusobno razmjenjivali i distribuirali. Riječ je o klasičnom primjeru vrbovanja u kojem su počinitelji koristili obiteljske i socijalne prilike žrtava obećavajući im novac te ih postupno navodili na izradu fotografija i video materijala, a nakon toga ih iskorištavali za sudjelovanje u poronografskim predstavama, rekla je na konferenciji za novinare voditeljica odsjeka maloljetničke delikvencije u Ravnateljstvu policije Renata Odeljan. Krajni cilj počinitelja bio je maloljetnice navesti na pružanje seksualnih usluga uz prijetnju da će im, ako to odbiju, objaviti snimljeni pornografski sadržaj na internetu. Među počiniteljima su i bivši policajac i zaštitar, arhitekt, novinar i mehaničar. Policija im je oduzela više od 900 CD-a i DVD-a, kamere, oružje i dr. Četvorica osumnjičenih privedena su na zagrebački Županijski sud, a dvojicu se još kriminalistički istražuje.

ZADAR

Nakon kriminalističkog istraživanja direktor (73) i komercijalistica (29) trgovačkog društva u Zadru kazneno su prijavljeni općinskom državnom odvjetništvu, priopćio je glasnogovornik zadarske Policijske uprave (PU) Elis Žodan. Neslužbeno se doznaje da je riječ o Boži Jusupu, poznatu zadarskom gospodarstveniku, predsjedniku nadzornog odbora i većinskom vlasniku zadarskog "Tankerkomerca", nekad jedne od najuspješnijih zadarskih tvrtaka. Policija ga je prijavila kao odgovornu osobu tvrtke "Marituna", tvrtke kćeri Tankerkomerca, zbog kaznenog djela pogodovanja vjerovniku. Budući da je žiro-račun društva bio blokiran, osumnjičenici su zaključili 50-ak ugovora u cesiji, u ukupnoj vrijednosti od oko 700.000 kuna. Time su, kako stoji u policijskom priopćenju, drugim vjerovnicima omogućili povoljniji položaj u odnosu na ministarstvo financija i počinili kazneno djelo pogodovanja vjerovniku. Inače, za kazneno djelo pogodovanja vjerovniku zapriječena je novčana kazna i kazna zatvora do godinu dana. Prije godinu dana "Tankerkomerc" je zapao u financijske teškoće, pa su njegovi radnici i radnici njegovih tvrtaka kćeri, pa i "Maritune", okupljeni u SSSH, u nekoliko navrata prosvjedovali zbog neisplate plaća. Najveći vjerovnik "Maritune" je upravo njezin vlasnik "Tankerkomerc", koji od svoje tvrtke kćeri potražuje 129 milijuna kuna.

ZAGREB

Muzej prekinutih veza nominiran je za nagradu Europski muzej godine (European Museum of the Year Award - EMYA) kao jedan od 34 europska muzeja koji se od 24. veljače do 21. svibnja predstavljaju u muzeju German Emigration Center (Njemački emigracijski centar) u njemačkome gradu Bremerhavenu, a pobjednik će biti proglašen 18. svibnja. Organizator događanja je European Museum Forum (EMF), koji djeluje pod pokroviteljstvom Vijeća Europe, izvijestilo je portal CultureNet. Muzej German Emigration Center dobio je 2007. nagradu Europski muzej godine. U ovogodišnjoj konkurenciji su 34 muzeja iz 15 država, a pobjednik će osvojiti skulpturu "Jaje" Henryja Moorea koja će u pobjedničkom muzeju biti izložena godinu dana. Svi muzeji zainteresirani za natjecanje u 2012. godini mogu se prijaviti do 15. ožujka, a sudjelovati može bilo koji muzej iz zemlje članice Vijeća Europe koji je otvoren ili renoviran u protekle dvije godine. Kako navodi CultureNet, organizator traži muzeje koji izravno privlače publiku fokusirajući se na atmosferu, imaginaciju, interpretaciju, prezentaciju, društvenu odgovornost, komunikaciju i marketing.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙