FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: nastavak negativnog niza ili smirivanje prodaja?

Autor: scvi
ZAGREB, 16. veljače 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi danas se očekuje neizvjesno trgovanje i pitanje je hoće li se smiriti prodaje dionica ili će se nastaviti negativni niz indeksa od početka tjedna.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 4 danas očekuje stagnaciju Crobexa, 4 pad, a 1 rast.

Crobex indeks pao je jučer 0,96 posto, na 2.289 bodova, spustivši se, po prvi puta od kraja siječnja, ispod razine od 2.300 bodova. Crobex10 oslabio je jučer 1,08 posto, na 1.257 bodova.

Redovni promet dosegnuo je oko 40 milijuna kuna, što je otprilike 10 milijuna manje nego dan prije.

Najveći promet ostvaren je dionicama HT-a, otprilike 15 milijuna kuna, a cijena joj je pala 1,36 posto, na 293 kune.

U posljednja dva dana ta je dionica pojeftinila 6,4 posto, ponajviše pod utjecajem slabijih poslovnih rezultata za 2010. godinu, kao i prijedloga o isplati 22,76 kuna dividende po dionici, što je 33 posto manje nego lani.

„Unatoč i dobrim poslovnim izvješćima, primjerice Ine i Vira, na domaćoj su burzi u protekla dva dana prevladale prodaje dionica, ponajviše pod utjecajem razočaranja investitora poslovnim rezultatima i dividendom HT-a, a jučer i poslovnim rezultatima Dalekovoda“, kaže Matko Bošković, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

Dalekovod je izvijestio o neto dobiti u 2010. godini od svega 4,3 milijuna kuna, dok je godinu dana prije ostvario dobit od 82,5 milijuna kuna. Ukupni prihodi pali su 31 posto, na 1,56 milijardi kuna. Cijena te dionice jučer je potonula više od 7 posto.

Belje je, pak, jučer izvijestilo o gubitku u prošloj godini od 63 milijuna kuna, dok je godinu dana prije poslovalo s dobiti od gotovo 64 milijuna kuna. Cijena njezine dionice potonula je jučer više od 5 posto.

„Oštar pad cijena dionica HT-a, Dalekovoda i Belja povukao je za sobom cijelo tržište u minus, s obzirom na njegovu plitkost. Ipak, ova negativna korekcija nije zabrinjavajuća, čak je i dobrodošla nakon snažnog rasta indeksa u protekla dva mjeseca. Danas očekujem smirivanje prodaja i stagnaciju indeksa, uz povećani obujam trgovanja, jer bi pojedini investitori mogli procijeniti da je sada povoljno vrijeme za ulazak na tržište“, ocjenjuje Bošković.

Analitičar u investicijskom društvu To One Vjeran Jureša očekuje nastavak silazne putanje domaćeg tržišta kapitala.

„Kad tržište ide prema dolje, loše vijesti privlače veću pozornost ulagača nego kada raste. Loši poslovni rezultati Dalekovoda i Belja, kao i vijest o snažnom rastu broja nezaposlenih mogli bi danas rezultirati nastavkom negativnih kretanja na domaćem tržištu kapitala“, ističe Vjeran Jureša, analitičar u investicijskom društvu To One.

Iz jučer objavljenog izvješća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) iščitava se da je krajem siječnja bilo više od 334.000 nezaposlenih, što je za 8 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.

„Iako visoki rast nezaposlenosti nikako nije pozitivna vijest, on je u skladu sa prijašnjim očekivanjima ekonomskih analitičara. Tržište očekuje rast nezaposlenosti sve do travnja ili svibnja, kada bi sezonsko zapošljavanje i zapošljavanje vezano uz popis stanovništva moglo ublažiti negativne trendove na tržištu rada“, navodi Jureša.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙