FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 25. veljače 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 12,30 sati.

ZAGREB - Talijanski vojni brod, u koji su se ukrcali radnici Montmontaže iz Bengazija, isplovio je u petak prema Malti, a ne u četvrtak kao što je bilo predviđeno, zbog nevremena, doznaje se u hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija. "Talijanski vojni brod otplovio je prema Malti nakon noći provedene u luci zbog nevremena. Očekuje se sutra oko 12 sati u La Valletti", rekao je u telefonskoj izjavi za Hinu glasnogovornik MVPEI-a Mario Dragun dodajući da je na brodu 24 radnika Montmontaže, od kojih 14 hrvatskih državljana. Po njegovim riječima, još oko 140 Hrvata, radnika Crosca i Geofizike koji su u unutrašnjosti Libije, čeka evakuaciju i poduzimaju se sve aktivnosti da se ishode dozvole za let zrakoplova. Crosco i Geofizika u stalnom su kontaktu sa svojim radnicima koji su u unutrašnjosti Libije. Također se radi na spajanju radnika, što je isto složeni problem, budući da su na različitim lokacijama. U četvrtak je iz Libije evakuirano 146 hrvatskih državljana.

ZAGREB - Obrana generala Ante Gotovine priopćila je petak kako se s nizozemskom televizijom nagodila da objave ispravak priloga u kojem su u siječnju naveli da general Gotovina ima veze sa zločinima u BiH,a on je zauzvrat odlučio povući tužbu za klevetu. "Nakon razmatranja i provjere tužbenih navoda, TV NCRV je bez odugovlačenja priznala svoju pogrešku, te time otvorila mogućnost postizanju vansudske nagodbe", navodi se u priopćenju njegova odvjetnika Luke Mišetića u kojem se pojašnjava da je tv kuća pristala objaviti ispravak i ispriku u svojim vijestima te isto objaviti i držati tjedan dana na svojoj internet stranici, a general Gotovina odlučio je povući tužbu. Nizozemska televizija 14. siječnja emitirala je prilog u kojem je bivši nizozemski pripadnik UNPROFOR-a Stefan van Zanten tvrdio kako je general Gotovina odgovoran za zločine koji su navodno tijekom 1992. godine počinjeni protiv Srba u BiH. Odvjetnici generala Gotovine 11. su veljače sudu u Amsterdamu podnijeli tužbu protiv nizozemske televizije NCRV zbog djela klevete.

MOSTAR - Predsjednici SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija i HDZ-a BiH Dragan Čović nisu se u četvrtak u Sarajevu dogovorili o tome koje bi stranke trebale predložiti Hrvate za pozicije u vlasti u Federaciji i državi BiH, što je glavni prijepor te se ne može krenuti s uspostavom vlasti u toj zemlji gotovo pet mjeseci nakon izbora. Lagumdžija je za sarajevski Dnevni Avaz nakon sastanka održanog na nepoznatoj lokaciji u Sarajevu izjavio da SDP smatra kako strankama potpisnicama njihove političke platforme pripadaju dvije hrvatske ministarske pozicije. Čović je izrazio spremnost za dogovor o uspostavi vlasti, ističući međutim da se ne može ignorirati činjenica da je dva HDZ-a u BiH na izborima poduprlo 90 posto Hrvata te da stoga Lagumdžijina ponuda nije prihvatljiva. Prema pisanju Dnevnog Avaza, Čović i Lagumdžija trebali bi ponovno razgovarati za nekoliko dana.

BENGAZI - Vijeće sigurnosti UN-a trebalo bi se sastati u petak kako bi razmotrilo nacrt rezolucije o sankcijama protiv libijskih čelnika koji, da bi ostali na vlasti, u krvi guše narodni ustanak. Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je da je sazvao izvanredni sastanak vijeća NATO-a za petak poslijepodne na kojem će se razgovarati o situaciji u Libiji. Europska unija trebala bi razmotriti mjere protiv Libije, kazala je u petak visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton. U izjavi novinarima pred sastanak ministara obrane Europske unije u Mađarskoj, rekla je da će EU u sljedećih nekoliko dana razmotriti zabrane putovanja i zamrzavanje imovine. Američki predsjednik Barack Obama savjetovao se s čelnicima Francuske, Britanije i Italije u četvrtak kasno navečer o poduzimanju mjera protiv libijskog čelnika Moamara Gadafija. Vladine snage sukobljavaju se s pobunjenicima u borbi za kontrolu nad gradovima nedaleko od Tripolija.

MOSTAR U sarajevsku zračnu luku u petak rano ujutro sletjeli su prvi zrakoplovi iz Tripolija, odakle je evakuirano prvih 257 državljana Bosne i Hercegovine koji su radili u Libiji, izvijestili su u petak mediji u BiH. Zrakoplovi su nakon nekoliko odgoda, prouzročenih nevremenom i problemima u prometu, u četvrtak na večer poletjeli iz zračne Luke u Tripoliju i u Sarajevo stigli nešto iza ponoći.U Libiji se, prema procjenama ministarstva vanjskih poslova BiH, do izbijanja izgreda nalazilo oko 1500 državljana Bosne i Hercegovine. Od početka nereda u Libiji ozlijeđeno je više državljana BiH.

JERUZALEM - Dužnosnik izraelskog ministarstva obrane Amos Gilad ocijenio je u petak da satelitske snimke koje objavio Institut za znanost i međunarodnu sigurnost (ISIS) iz Washingtona pokazuju da Sirija nije uspjela pokrenuti svoj nuklearni program, ali nije isključio mogućnost ponovnog pokušaja. Izrael je 2007. uništio jedno nuklearno postrojenje u Siriji, što nikada nije službeno priznao. Satelitske snimke američkog istituta ISIS pokazuju da je Sirija pokušala postati nuklearna sila, rekao je direktor političko vojnih-poslova ministarstva Amos Gilad u razgovoru za vojni radio. Institut ISIS je objavio je snimke satelita koje svjedoče o nuklearnim aktivnostima Sirije i njezine namjere da sakrije postrojenje koje bi moglo biti povezano s reaktorom kojeg je Izrael bombardirao 2007.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙