FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kardinal Bozanić otvorio sudsku godinu 2011.

Autor: ipet
ZAGREB, 24. veljače 2011. (Hina) - Zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić otvorio je danas u Velikoj dvorani Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu sudsku godinu 2011. za Međubiskupijski sud prvoga stupnja i Međubiskupijski prizivni sud u Zagrebu.

Kardinal Bozanić pozvao je službenike suda da u novoj sudskoj godini budu branitelji istine o ženidbi i obiteljskom životu, da se vjerno zauzimaju kako bi se propisi Crkve u punoj mjeri primjenjivali te da teže prema istinskom dobru Božjega naroda. Istaknuo je da su pravednost, ljubav i istina temelji pastoralnog djelovanja na sudu.

Predavanje o temi "Poremećaji hranjenja (anorexia i bulimia neurosae) - kanonski razlog ništavosti ženidbe" održao je docent na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu i sudski stručnjak pri Međubiskupijskim sudovima Ivan Štengl, a u svrhu cijeloživotne formacije djelatnika sudova.

Međubiskupijski sud prvoga stupnja u Zagrebu istražuje i rješava sve sudske parnice koje nisu pravom izričito izuzete, a mjerodavan je za Zagrebačku i Đakovačko-osječku crkvenu pokrajinu. U izvješću o radu toga suda sudski vikar dr. Josip Šalković izvjestio je kako je sud u sudskoj godini 2010. najviše rješavao parnice o ništavosti ženidbe te da je doneseno 68 presuda u parnicama proglašenja ništavosti ženidbe, od kojih je u 17 parnica utvrđena ništavost ženidbe.

Zaključno s 31. prosincem 2010. u fazi istražnih ili dokaznih radnji nalazila se 171 parnica, a prošle je godine vrlo uspješno djelovala podružnica suda u Đakovu, koju vodi dr. Nikola Škalabrin, istaknuo je dr. Šalković.

Novoimenovani predsjednik Međubiskupijskoga prizivnoga suda fra dr. Ratko Radišić izvijestio je kako su za novu sudsku godinu ostale dvije neriješene parnice te da je, od 49 parnica riješenih tijekom prošle godine, u njih 15 odlukom potvrđena presuda kojom je utvrđena ništavost ženidbe na sudu prvog stupnja. U redovito ispitivanje prihvaćene su 34 parnice i niti u jednoj od njih sud nije utvrdio ništavost ženidbe.

Promicatelj pravde Stjepan Večković istaknuo je da će, s obzirom na 171 neriješenu parnicu proglašenja ništavosti ženidbe, sud prvog stupnja u novoj sudskoj godini morati učiniti dodatne napore kako bi se parnice riješile u razumnom roku. Predstavio je i nove djelatnike prizivnoga suda laikinju Luciju Babić, u službi suca te svećenika Zagrebačke nadbiskupije Mladena Škvorca u službi branitelja veze.

Na kraju svečanosti kardinal Josip Bozanić dodijelio je priznanje i medalju hrvatskih blaženika - blaženog Alojzija Stepinca i blaženog Augustina Kažotića - za dugogodišnji rad na crkvenom sudu fra dr. Viktoru Nuiću i preč. Milanu Osrečkom.

(Hina) pp/xipet ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙