FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prva župa posvećena bl. Merzu u Zagrebačkoj metropoliji

Autor: mcur
ZAGREB, 13. veljače 2011. (Hina/Ika) - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić osnovao je župu Blaženog Ivana Merza u zagrebačkom naselju Špansko, prvu župu posvećenu tom blaženiku u Zagrebačkoj metropoliji.

Kardinal je o tome danas osobno izvijestio župljane na misi koju je predvodio u Osnovnoj školi Špansko-Oranice, javila je Informativna katolička agencija (Ika).

Odluka o osnutku župe nadbiskup zagrebački donio je na spomendan blaženog Alojzija Stepinca 10. veljače i u godini u kojoj Hrvatsku pohodi papa Benedikt XVI., a nakon pomnog ispitivanja i razgovora sa svećenicima Kustošijskog dekanata.

Župa se osniva razgraničenjem postojećih župa Blažene Djevice Marije Žalosne Špansko i župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Malešnici i Oranicama, a obuhvaća oko 10 tisuća stanovnika, uglavnom mlađih obitelji.

Dekret o osnutku župe i dekret o proglašenju župnika predani su u ruke novom župniku Zlatku Pavetiću, koji već godinu i pol djeluje u toj zajednici s mnogo pastoralnih aktivnosti.

U svojoj propovijedi kardinal Josip Bozanić podsjetio je na važnost značenja praktičnog vjernika i žive vjerske zajednice koja se redovito okuplja na nedjeljnom euharistijskom slavlju. Kako je istaknuo, Crkva živi preko svojih župnih zajednica te je izrazio želju za skorom gradnje župne crkve u kojoj bi se vjernici okupljali.

Kardinal Bozanić poručio je članovima te župne zajednice da se posebnu utječu svom blaženiku Ivanu Merzu koji je primjer življenja vjerskog života, a blizak je današnjem vremenu i prostoru.

Na kraju misnog slavlja, župnik Zlatko Pavetić izrazivši zahvalnost zbog osnivanja nove župe, istaknuo je želju da se što prije izgradi i crkva koja bi zadovoljila sve potrebe novog naselja, jer nova župa obuhvaća oko 10 tisuća stanovnika.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙