FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blagdan Stepinčeva u katedrali

Autor: mkov
ZAGREB, 10. veljače 2011. (Hina) - Spomen mučenika govori o stvarnosti Crkve, jer nema Crkve bez očitovanja vrhunca ljubavi, a to je za hrvatsku stvarnost sažeto u blaženom Alojziju, istaknuo je večeras na svetoj misi u zagrebačkoj katedrali na dan blaženoga Alojzija Stepinca zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Kardinal je napomenuo kako je u blaženom Alojziju hod Boga ljubavi postao vidljivim, čujnim i opipljivim u Hrvatskoj i Europi upravo u teškim vremenima rata i totalitarističkih režima kad je izgledalo da su nečujni vapaji milijuna ljudi.

"Danas ne možemo previdjeti da živimo trenutke hrvatske povijesti u kojima osjećamo stanovitu malodušnost i gubitak poleta", rekao je Bozanić dodavši kako znamo i da je nekima veoma stalo da vide hrvatske ljude malodušne, obeshrabrene i klonule.

Upitao je nije li se i o blaženom Alojziju govorilo oporim jezikom s prijezirom i mržnjom te istaknuo kako Alojzije vraća pogled na ono što daje utjehu i donosi smiraj u uzburkanosti.

"Progonitelji u totalitarističkim sustavima nisu planirali pogubljenje kršćana", rekao je dodavši kako im je nakana bila uništiti dušu.

Po riječima zagrebačkoga nadbiskupa odgovore na ono što nam se i danas događa treba potražiti u sebi te napomenuo kako snagu treba kao Crkva potražiti u sebi. "U nama postoji snaga koju primamo od svetih mučenika, a nju smo uz Božju pomoć očitovali pred grubošću i nepravdom u obrambenom ratu", rekao je Bozanić dodavši kako ta Božja blizina najviše smeta zagovornike neistine.

Ocijenivši kako se posljednjih tjedana odvija posebno snažan nasrtaj koji se želi prikriti naizgled plemenitim ciljevima, istaknuo je kako je riječ o nasrtaju na polog svjedočanstva što su ga očitovali hrvatski ljudi, a posebno branitelji u obrambenom ratu.

Istaknuo je kako je u duši ipak ostala živjeti ona odlučnost koja ljubi i na nepravdu odgovara da bismo ponovno učinili isto dobro, branili bismo ljude, svoje domove i svoju Domovinu jer ju volimo makar nas odbacili i oni koji bi nas trebali zagovarati i braniti.

"Neprijatelji žele doprijeti do te ljubavi", rekao je dodavši kako Hrvatske ne smije od nje odustati i tu vrijednost baciti u blato.

Ocijenio je kako je nesebična žrtva često podvrgnuta nasrtajima zla, koje želi zatrovati dobre jezgre, a ponajprije obitelj.

Kardinal Bozanić je pozvao sve da mole, a posebno je naglasio važnost obiteljske molitve kako bi se vjernički narod što bolje pripremio za dolazak Svetoga oca Benedikta XVI. u Hrvatsku.

(Hina) xmkov ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙