FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stepinčevo u New Yorku: predstavljena knjiga dr. Gitman

Autor: spar
NEW YORK/ZAGREB, 15. veljače 2011. (Hina) - Hrvatska župa Sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela u New Yorku, u SAD-u, proslavila je u nedjelju, 13. veljače, spomendan bl. Alojzija Stepinca, a nakon misnog slavlja predstavljena je knjige o spašavanju i preživljavanju Židova u Nezavisnoj državi Hrvatskoj autorice dr. Esther Gitman, izvijestila je danas Informativna katolička agencija (IKA).

Euharistijsko slavlje, u prepunoj crkvi Sv. Rafaela, predslavio je Timothy M. Dolan, newyorški nadbiskup i predsjednik Biskupske konferencije SAD-a.

Okupljenim vjernicima Hrvatima nadbiskup Dolan čestitao je jer su iz domovine Hrvatske sa sobom ponijeli živu i snažnu vjeru, upravo onakvu kakvu je imao bl. Alojzije Stepinac, te istaknuo kako su vjernost bl. Alojzija Isusovom evanđelju mnogi i u SAD-u vrlo brzo prepoznali.

Nadbiskup Dolan podsjetio je kako je newyorški nadbiskup kardinal Francis Spellman 1948. godine, u znak priznanja nepravedno osuđenom Alojziju Stepincu, novoizgrađenoj srednjoj školi u White Plainsu dao ime Srednja škola Nadbiskup Stepinac, a grad New York 1980. g. dio 41. ulice ispred hrvatske crkve na Manhattanu imenovao mjestom ili prostorom kardinala Stepinca (Cardinal Stepinac Place).

Na kraju homilije nadbiskup Dolan je obećao da će moliti za što skorije proglašenje Alojzija Stepinca svetim.

Nakon misnog slavlja predstavljena je knjiga autorice dr. Esther Gitman "When Courage Prevailed: The Rescue and Survival of Jews in the Independent State of Croatia 1941-1945." - "Kada hrabrost prevlada: spašavanje i preživljavanje Židova u Nezavisnoj državi Hrvatskoj 1941.-1945.)".

Dr. Esther Gitman, koja je knjigu posvetila proučavanju stradanja Židova u Drugom svjetskom ratu, osobito na području NDH, istaknula je kako većina ljudi piše o zločinima koji su se dogodili, a da ona piše o spašavanjima. Na osnovi brojnih dokumenata i svjedočanstava prikazala je kako su mnogi svoje živote izložili velikoj opasnosti da bi sudjelovali u spašavanju svojih židovskih sugrađana.

Dr. Gitman, rođena u Sarajevu, i sama je preživjela progone Drugog svjetskog rata, no spašena je zahvaljujući pomoći susjeda i prijatelja. U spašavanju Židova sudjelovali su mnogi svećenici i časne sestre te crkvene institucije.

Zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac je bio uzor takvog djelovanja jer se dosljedno i ustrajno zalagao za dostojanstvo svakog čovjeka, istaknula je dr. Esther Gitman.

O knjizi je govorio i velečasni. Željko Tanjić, istaknuvši dragocjenost toga djela koje je usmjereno prvenstveno američkoj javnosti jer će ono doprinijeti otkrivanju i širenju istine o bl. Alojziju Stepincu.

Inače, na misnom slavlju u crkvi Sv. Rafaela, newyorškom nadbiskupu Timothy M. Dolanu koncelebrirali su fra Pavao Maslać, kustos Hrvatske franjevačke kustodije Sv. Obitelji u SAD-u i Kanadi; domaći župnik fra Nikola Pašalić i župni vikar fra Stipe Renić, fra Krizolog Cimerman, župnik slovenske župe Sv. Ćirila u New Yorku, vlč. Željko Tanjić, direktor Kršćanske sadašnjosti i profesor na KBF-u u Zagrebu te don Ivan Lovrić, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije trenutno na studiju u New Yorku. Na misnom slavlju su sudjelovali i diplomatski predstavnici Republike Hrvatske pri SAD-u i UN-u, izvješćuje IKA.

(Hina) xpp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙