FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska kršćanska koalicija obilježila Dan vjerskih sloboda

Autor: mbuj
ZAGREB, 25. siječnja 2011. (Hina) - U ime predsjednika Hrvatske kršćanske koalicije Petra Novačić zahvalila je večeras u povodu Dana vjerskih sloboda svima koji su pridonijeli vjerskim slobodama u Hrvatskoj te izrazila nadu da će diskriminaciju zamijeniti međusobno poštovanje i "da ćemo moći stvarno svjedočiti o jednoj novoj Hrvatskoj".

Obilježavanje Dana vjerskih sloboda održano je u ozračju presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu koji je donio presudu u korist triju vjerskih zajednica u Hrvatskoj, ustvrdivši da su u stanovitim ostvarivanjima svojih prava diskriminirane prema drugim vjerskim zajednicama.

Novinar i teolog Drago Pilsel ustvrdio je kako su neke crkve i vjerske zajednice onemogućene, a vjernici diskriminirani. "Da nije tako, Europski sud za ljudska prava ne bi nedavno pozitivno riješio tužbu Hrvatske kršćanske koalicije protiv hrvatske države zbog diskriminacije manjinskih vjerskih zajednica. Tužbu su pokrenule Protestantska reformirana kršćanska crkva u Hrvatskoj, Crkva cjelovitog evanđelja i Savez crkava Riječ Života", rekao je.

Pilsel je upozorio kako hrvatska vlada mora potpisati odgovarajući ugovor s trima vjerskim zajednicama kako bi imale prava na pastoral, na vjeronauk i na državnu potporu. "Zauzimajući se za modernu laičku i svjetonazorski neutralnu državu, mi zagovaramo i potpunu vjersku slobodu koja proizlazi iz dostojanstva ljudske osobe i oslanja se na ljudsku savjest koja je, i to je moja današnja ključna poruka, prije svake ljudske vlasti", rekao je.

Voditelj Protestantske reformirane crkvene općine Zagreb Jasmin Koso je, podsjetivši na potporu predsjednika Ive Josipovića u ostvarivanju prava triju vjerskih zajednica, dodao: "Upravo nam je njegova potpora i razumijevanje naših teškoća dalo nadu da će se u Hrvatskoj, kad su u pitanju vjerske slobode, stvari mijenjati na bolje", rekao je.

U glazbenom dijelu programa Bonnie S. Dučić izvela je pjesme "Amazing Grace" i "Bog ovog grada".

(Hina) xbma ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙