FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Signali iz OPEC-a stabilizirali cijene nafte

Autor: mpuk
LONDON, 28. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u petak na američkom tržištu blizu najniže razine u dva mjeseca, nakon što je OPEC najavio mogućnost povećanja proizvodnje kako bi zakočio njihov snažni rast i moguće štete po oporavak svjetskog gospodarstva.

Cijene sirove nafte u SAD-u za isporuke u ožujku porasle su 20 centi na 85,84 dolara po barelu. Na londonskom tržištu bile su plusu 60 centi i iznosile su 97,99 dolara po barelu, povećavši razliku prema cijenama na američkom tržištu na više od 12 dolara po barelu.

Na tržišta je u petak utjecala izjava čelnika kompanije Kuwait Petroleum od četvrtka da će OPEC možda trebati povećati proizvodnju budući da su visoke cijene nafte zaprijetile globalnom gospodarstvu.

Farouk al-Zanki rekao je za Reuters na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu u Švicarskoj da strahuje da bi visoke cijene nafte mogle biti jedan od otponaca nove recesije u svjetskom gospodarstvu, kao što je bio slučaj i 2008.

"Javljaju se prvi znakovi da OPEC reagira, uz prikriven poziv kuvajtskog dužnosnika za hitnim sastankom OPEC-a i pokazatelje da drugi jednostrano podižu proizvodnju", kazali su analitičari tvrtke JPMorgan.

OPEC-ov sljedeći sastanak zakazan je za lipanj.

Financijska tržišta čekaju objavu prvih podataka o američkom gospodarskom rastu u četvrtom tromjesečju. Američki gospodarski rast vjerojatno je ubrzao, uz predviđanja da je osobna potrošnja porasla najbržim tempom u tri godine.

Ako se potvrde očekivanja o rastu u visini 3,5 posto, bit će to najviša godišnja stopa rasta od prvog tromjesečja prošle godine.

Organizacija zemalja izvoznica nafte u petak je na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 93,42 dolara, što znači da je bila 84 centa viša nego dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙