FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europa osuđuje krvavo gušenje libijske pobune

Autor: vrad
ZAGREB, 23. veljače 2011. (Hina) - Europska unija i europske zemlje osudili su u srijedu krvavo gušenje pobune u Libiji koje pokušava libijski vođa Moamer Gadafi.

Predsjedatelj Europske unije Herman Van Rompuy u srijedu je u Pragu oštro osudio "strašno" nasilje libijskih snaga nad prosvjednicima, istaknuvši da ti zločini ne mogu "ostati bez posljedica", javljaju svjetske agencije.

"Osuđujem primjenu sile, napade i zastrašivanje prosvjednika u Libiji. Pozivam na trenutačni prekid primjene sile", rekao je predsjedatelj EU-a koji boravi u jednodnevnom posjetu Pragu, a prenijela je agencija France Presse.

Britanski premijer David Cameron koji je na turneji po Bliskom istoku, osudio je u srijedu događaje u Libiji, javlja Reuters.

"Ono što se događa u Libiji je neprihvatljivo", rekao je Cameron. "Naša glavna zadaća je evakuirati britanske državljane", rekao je na novinskoj konferenciji u katarskoj prijestolnici.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pozvao je u srijedu Europu da prekine sve gospodarske veze s Libijom i da uvede sankcije toj sjevernoafričkoj zemlji koja se nemilosrdno obračunava s oporbenim prosvjedima.

"Pozivam ministra vanjskih poslova da našim europskim partnerima predloži uvođenje brzih i konkretnih sankcija kako bi svi koji su umiješani u nasilje znali da će morati preuzeti odgovornost", rekao je Sarkozy u priopćenju objavljenom nakon tjedne sjednice vlade, a prenio je Reuters.

"Htio bih da do daljnjega prekinemo gospodarske, trgovinske i financijske veze s Libijom", kazao je.

Libijska vlada više nije legitimna jer poziva na rat protiv svog naroda, upozorio je u srijedu zamjenik glasnogovornika njemačke vlade Christoph Steegmans.

"Informacije i snimke koje dolaze iz Libije i danas svjedoče da je pukovnik Gadafi objavio rat libijskome narodu. Takva je vlada izgubila svaku legitimnost", istaknuo je Steegmans.

Sličan je komentar španjolskog ministarstva vanjskih poslova koje je preko svoje ministrice Trinidad Jimenez ocijenilo da je Gadafi "izgubio svaku legitimnost" odlučivši "bombardirati svoje građane", kako javlja AFP.

"Politički čelnik koji je odlučio bombardirati svoje građane izgubio je svaku legitimnost da ostane na najvišoj dužnosti", rekla je Jimenez novinarima, u hodnicima parlamenta.

"Sadašnje stanje u Libiji je potpuno neprihvatljivo s bilo kojeg gledišta", dodala je.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙