FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD traži od Libije da prestane gušiti prosvjede

Autor: vmrs
WASHINGTON, 21. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Sjedinjene su Države oštro osudile nasilno gušenje prosvjeda u Libiji te na temelju, kako kažu u SAD-u, vjerodostojnih vijesti o stotinama poginulih i ranjenih, prijete reakcijom "svim odgovarajućim sredstvima".

State Department oštro je prosvjedovao zbog upotrebe "smrtonosne sile protiv mirnih prosvjeda" u Libiji koju je zahvatio val nereda koji trese Bliski istok i sjever Afrike.

Dok Washington jača pritisak na Tripoli, jedan od sinova libijskoga vođe Moamera Gadafija, Said al-Islam, na državnoj je televiziji rekao kako će se njegov otac protiv narodnoga ustanka boriti "do zadnjega čovjeka". No obećao je i dijalog o reformama i povećanje plaća.

"Analiziramo govor Saifa al-Islama da vidimo kakve su mogućnosti za suvislu reformu", rekao je jedan američki dužnosnik u Washingtonu.

Vlada američkoga predsjednika Baracka Obame signalizirala je da bi libijska vlada mogla trpjeti posljedice ne posluša li upozorenje da obuzda snage sigurnosti i poštuje pravo građana na prosvjede.

"Razmatramo sve prikladne akcije", rekao je taj američki dužnosnik, ali nije htio precizirati o kakvim bi postupcima moglo biti riječi.

Iako je osudila libijsko gušenje prosvjeda koji zahtijevaju kraj Gadafijeve četrdesetogodišnje vladavine, Amerika nije zatražila promjenu vlasti u Tripoliju.

(Hina) xvm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙