FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN osudio represiju na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi

Autor: mtro
ŽENEVA, 18. veljače 2011. (Hina/AFP) - Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Navi Pillay osudila je u petak nezakonite i pretjerano represivne reakcije vlada Bliskog Istoka i sjeverne Afrike na legitimne zahtjeve stanovništva.

"Zabrinjavaju nas priroda i obim kršenja ljudskih prava u nekoliko zemalja regije u odgovoru onima koji mirno prosvjeduju i brane svoja temeljna prava i slobode", istaknula je Pillay, prenosi se u priopćenju.

Pillay osuđuje ilegalne i pretjerano represivne reakcije brojnih vlada Bliskog Istoka i sjeverne Afrike na legitimne zahtjeve naroda.

Ona je ukazala na smrtne ishode, samovoljna zatvaranja, mučenja, zabrane prava prosvjedovanja i ograničenja pristupa internetu u regiji.

Pillay je naglasila da Bliski istok i sjeverna Afrika kipe od bijesa zbog krize, ali i zbog desetljeća potiskivanja civilnih, političkih, kao i gospodarskih, socijalnih i kulturnih prava.

"Volja naroda mora biti temelj vlasti vlade", podsjetila je UN-ova dužnosnica i izjavila da se u svim zemljama regija moraju poštivati osnovna načela slobode izražavanja i prava okupljanja.

"Prosvjednici pozivaju na pravo, poštivanje njihovih prava, a vlade moraju odgovoriti na te pozive. Represivnim mjerama samo pojačavaju njihove frustracije, bijes, nestabilnost, što nije u interesu tih država", rekla je te zaključila da su "hitno potrebne političke i gospodarske reforme".

Pillay je u petak posebice osudila uporabu sile snaga sigurnosti u Libiji gdje je poginulo više od 20 ljudi.

Zabrinuta je i zbog činjenice da su iranski parlamentarci tražili pogubljenje nekih dužnosnika oporbe.

Osudila je uporabu elektrošokova i pendreka u Jemenu i pravih metaka u Libiji i Bahreinu.

Dužnosnica ljudskih prava ukazala je i na napade snaga sigurnosti na novinare, odvjetnike i branitelje ljudskih prava.

(Hina) xtm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙