FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Napolitano poručio da ne smijemo ostati taoci prošlosti

Autor: akoz
RIM, 10. veljače 2011. (Hina/ANSA) - Svaka zemlja dužna je njegovati sjećanje na patnje koje je njen narod pretrpio no ključno je ne postati taocem prošlosti, rekao je talijanski predsjednik Giorgio Napolitano u četvrtak u govoru povodom Dana sjećanja koji Italija posvećuje žrtvama fojbi i egzodusu Talijana iz Julijske krajine i Dalmacije.

"Konačno možemo gledati naprijed, graditi i unaprjeđivati perspektivu plodne suradnje na različitim obalama Jadrana" između Italije, Slovenije i Hrvatske, prevladavajući podjele iz prošlosti nastale uslijed strašnih mjeseci u kojima je na toj granici, na kraju Drugog svjetskog rata, borba za utvrđivanje novih granica proizvela stotine tisuća žrtava i deportiranih, rekao je talijanski predsjednik na ceremoniji u palači Quirinale, sjedištu talijanskih predsjednika, javila je talijanska agencija ANSA.

Napolitano je u govoru podsjetio da je 2007., kada je prvi puta bio domaćin ceremonije u predsjedničkoj palači, ukazao da treba prekinuti "zavjeru šutnje, svaki oblik diplomatskog potiskivanja ili neopravdani zaborav tih tragičnih iskustava".

"Važno je da je taj naš izbor, državnim zakonom i institucionalnom inicijativom, pomalo shvaćen preko naših granica i da su određene polemičke reakcije, spram mojih riječi razriješene. U svakoj zemlji postoji obveza njegovanja vlastitih sjećanja i da se ne izbrišu tragovi patnje koje je pretrpio vlastiti narod. Ključno je, međutim, ne ostati taocima prošlosti, kako sam imao priliku reći na susretu sa slovenskim predsjednikom Tuerkom, ni u Italiji, ni u Sloveniji, ni u Hrvatskoj", rekao je Napolitano.

Napolitano je podsjetio i na susret predsjednika Slovenija Danila Tuerka, Hrvatske Ive Josipovića i Italije prošlog ljeta u Trstu te na nedavni posjet slovenskog predsjednika Tuerka Italiji s kojim je, kako je rekao, razgovarao o "tamnim stranama naše prošlosti, ljudskim tragedijama kojima danas odajemo počast i kojih se sjećamo", no i o "drugačijoj sadašnjosti koja združuje" Talijane, Slovence i Hrvate u europskom i atlantskom okviru, u EU-u koje već uključuje Sloveniju i koji će "ubrzo primiti Zagreb".

Na čelu Slovenije i Hrvatske, dodao je talijanski predsjednik, danas su "predstavnici generacije koja nije proživjela desetljeća fašizma, nacionalizma i razornog rata". "U našim zemljama žive nacionalne manjine koje se poštuje, postoji novo zajedništvo vrijednosti između tri zemlje i već smo, ili ćemo postati, svi europski građani", istaknuo je Napolitano.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙