FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Unatoč ustupcima, pobune se nastavljaju

Autor: rtom
ZAGREB, 23. veljače 2011. (Hina) - Suočene s domino-učinkom sjevernoafričkih i bliskoistočnih prosvjeda, vlade su počele nuditi ustupke, no prosvjednici ne posustaju i narodne bune, izazvane rastom cijena hrane, nastavljaju se, čak šire svijetom, pokazuju vijesti koje u srijedu prenose agencije.

LIBIJA - Prosvjedi za promjenom režima najkrvaviji su i najneizvjesniji u Libiji gdje je, prema nekim ocjenama, već tisuću mrtvih. Strane države u utrci su s vremenom kako bi evakuirale tisuće svojih radnika. Kaos je u zračnoj luci u Tripoliju gdje se putnici tuku za ulazak u zrakoplov. U informacijskoj blokadi teško se provjeravaju vijesti da su pobunjenici preuzeli istočne gradove, da su iz zatvora pušteni kriminalci i dovedeni afrički veterani plaćeni da se krvavo obračunaju s pobunjenicima, te da vojska sve više otkazuje poslušnost Moameru Gadafiju koji vlada dulje od 40 godina. Gadafi je pobunjenicima obećaje smrt, a zemlji kaos pokuša li ga se riješiti. Prema tajnim izvorima naredio je sabotažu naftovoda. Agencije prenose da su isporuke obustavljene.

BAHREIN - Vlada je oslobodila 23 zatvorenika optužena za pokušaj rušenja sunitske kraljevske kuće koja vlada već 200 godina tom monarhijom u kojoj su šijiti većina i žale se na diskriminaciju. Noću na srijedu oslobodila je 100 zatvorenika, među kojima ima i običnih kriminalaca i prosvjednika privedenih prošlog tjedna. Šijitska oporba pozdravila je taj potez no još "čeka poticaj (vlade) za političke reforme. Dosad još nisu ništa obećali", rekao je oporbeni zastupnik Ibrahim Matar.

UJEDINJENI ARAPSKI EMIRATI - Admiral Mike Mullen, zapovjednik glavnog stožera združenih američkih snaga, posjetio je Saudijsku Arabiju, Katar i Ujedinjene Arapske Emirate kako bi saveznike umirio i razmotrio s njima bliskoistočni prosvjedni val. Mullen nije putovao u Bahrein, gdje je stacionirana američka 5. flota, no državna tajnica Hillary Clinton pohvalila je bahreinske vlasti jer su počele oslobađati zatvorenike i pokazale otvorenost za dijalog.

SAUDIJSKA ARABIJA - Velika američka saveznica, sunitska kraljevina je iskazala jasnu potporu Bahreinu, strahujući da se val prosvjeda ne proširi na njezine istočne pokrajine, bogate naftom gdje živi brojna šijitska zajednica. Službeni Rijad strahuje da bi jačanje šijitskih zathjeva moglo ojačati i njihova neprijatelja, šijitsku Islamsku Republiku Iran. Po povratku iz Maroka, gdje se liječio, kralj Abdalah najavio je povlastice u vrijednosti 35 milijarda dolara, a pomilovao je i velik broj zatvorenika.

JEMEN - Smrt dvojice prosvjednika koje su ubili pristaše vlade osnažila je odlučnost prosvjednika da nastave zahtijevati ostavku predsjednika Alija Abdalaha Saleha koji vlada 32 godine i odbija odstupiti prije izbora. Od početka prosvjeda ubijeno je 16 osoba u toj najsiromašnijoj arapskoj zemlji. "Sad je dosta, kriminalac napada noću", izvikivali su pred sveučlilištem u Sani mladi. Zbog dviju žrtava vladajuća stranka Narodni opći kongres odgodila je protuprosvjed zakazan za srijedu, a osam zastupnika te stranke podnijelo je ostavku jer se protive represiji. Jemenski vjerski vođe podržali su prosvjednike.

JORDAN - Za petak je u Kraljevini Jordan sazvan "Dan gnjeva" protiv nasilja i sa zahtjevima za reforme. Očekuje se sudjelovanje 10.000 članova islamskog pokreta Islamska akcija (FAI), glavne oporbene stranke proistekle iz Muslimanske braće. Pozvano je još 19 drugih stranaka na prosvjede koji su u hašemitskom kraljevstvu počeli u siječnju no stali su kada je kralj smijenio premijera i najavio reforme. "Unatoč obećanjima (...) nismo dobili poziv za dijalog, vlada oklijeva i pokušava dobiti na vremenu", optužuje FAI.

ALŽIR - Nakon burne sjednice u utorak u glavnome gradu Alžiru oporba se još više razjedinila oko strategije za promjenu političkog sustava predsjednika Abdelaziza Bouteflike koji je najavio skoro ukidanje izvanrednog stanja uvedenog 1992., kada je zemlju pogodila krvava islamistička pobuna. Zbog visokih cijena hrane i nezaposlenosti u siječnju su izbli prosvjedi s 5 mrtvih i više od 800 ranjenih. Vlada je u utorak najavila, da bi umirila prosvjednike, poticaje za zapošljavanje i zajmove. Dio oporbe kani prosvjedovati svaku subotu, a drugi dio želi promjene izboriti sa socijalnim partnerima, ali bez političkih stranaka.

KAMERUN - U teškom socijalnom stanju zbog nezaposlenosti, siromaštva, napetih političkih odnosa oporbeni vođa Mbua Massock i organizacija kamerunske dijaspore pozvali su na "revoluciju" protiv predsjednika Paula Biye koji vlada 29 godina. U nekoliko gradova pojavili su se pozivi na prosvjede. Oporba traži Biyeinu ostavku i optužuje ga za "lažirane izbore" i katastrofalno stanje zemlje.

INDIJA - Najmanje 100.000 Indijaca marširalo je u srijedu New Delhijem prosvjedujući protiv visokih cijena hrane i nezaposlenosti što je nov izazov vladi već teško uzdrmanoj korupcijskim skandalima. U trećem po snazi azijskom gospodarstvu i domu više od milijarde ljudi, cijene hrane porasle su za 18 posto što je najviše pogodilo stotine milijuna najsiromašnijih. Prosvjedovalo se dan pošto je premijer Manmohan Singh prihvatio oporbene zahtjeve za pokretanjem istrage korupcije oko koncesija za mobilne telefonije, s multimilijardskim štetama. Moguće nove korupcijske afere mogle bi ga prisiliti na ostavku.

KINA - Nadahnuti arapskim prodemokratskim buđenjem kineski organizatori počeli su internetom pozivati na prosvjede slične onome održanom u nedjelju. Skupina na stranici Boxun.com poziva na mirna okupljanja svake nedjelje u 13 gradova kako bi se vlasti prisilile da budu transparentnije u upravljanju i da dopuste slobodu izražavanja. Kao i na Bliskom istoku, korupcija, jednostranačje i bujanje cijena hrane izazivaju nezadovoljstvo milijuna Kineza u zemlji koja je postala drugo svjetsko gospodarstvo i ima dvoznamenkast rast. Zabrinut demokratskim težnjama, Peking uzvraća sve oštrijom cenzurom interneta.

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙