FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pregled bliskoistočnih i sjevernoafričkih prosvjeda

Autor: rtom
ZAGREB, 21. veljače 2011. (Hina) - Val prosvjeda u zemljama Magreba i Bliskog istoka donio je niz žrtava, potaknuo hitnu evakuaciju stranih državljana, a međunarodne udruge i ustanove i svjetski čelnici pozivaju autoritarne režime da se suzdre od represija i nasilja i počnu dijalog s prosvjednicima, javljaju agencije.

LIBIJA - Broj žrtava prosvjeda protiv autoritarnog vođe Moamara Gadafija premašio je 230 u ponedjeljak ujutro, prema podacima organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch. Jedan od Gadafijevih sinova rekao je da je zemlja na rubu građanskog rata i da će se njegov otac boriti "do posljednjeg čovjeka". I analitičari strahuju od krvavog građanskog rata u tom četvrtom afričkom proizvođaču nafte. U sjedištu glavnoga grada uništena su sjedišta javnog radija i televizije, zapaljene policijske postaje te vladina zgrada.

Europska unija počela je evakuirati svoje državljane iz Libije, uglavnom radnike iz naftnog sektora, napose iz Bengazija, oporbenog uporišta. Evakuaciju će provesti i hrvaske tvrtke Crosco, Geofizika, Montmontaža i Adria-Mar Shipbuilding u suradnji s MVPEI-jem.

Međunarodni savez za ljudska prava objavio je da je već nekoliko libijskih gradova u rukama pobunjenika, a među njima Bengazi i Sirta, pošto je vojska počela prelaziti na stranu pobunjenika. Ista organizacija navodi da je od početka pobune broj žrtava između 300 i 400.

JEMEN - Predsjednik Ali Abdalah Saleh, koji vlada već 32 godine najsiromašnijom arapskom zemljom, rekao je u ponedjeljak da će otići s vlasti tek nakon izbora. U glavnome gradi Sani tisuće ljudi prosvjeduju, a broj žrtava u sukobima u Adenu iznosio je 12 u ponedjeljak ujutro.

BAHREIN - Oporbeni šijitski vođa Hasan Mašaima, osuđen u odsutnosti za terorizam, najavio je iz Londona da će se u utorak vratiti u Manamu gdje se tisuće prosvjednika danima okupljaju na središnjem trgu tražeći promjenu vlasti. U ponedjeljak je preminula jedna ranjena osoba čime je ukupno palo sedam žrtava otkako je šijitska većina počela tražiti ostavku premijera. U međuvremenu su proširili svoje zahtjeve i traže odlazak sunitske kraljevske dinastije. Velik marš zakazan je za utorak u glavnome gradu Manami.

IRAK - Jedan je mladić ubijen, a 48 je prosvjednika ranjeno u nedjelju navečer u sukobima sa snagama reda u Sulejmaniji, drugome po veličini gradu u iračkom Kurdistanu, poprištu višednevnih prosvjeda koji se po zahtjevima znatno razlikuju od ostalih arapskih zemalja. Iračani su nezadovoljni zbog korupcije, nestašice hrane i struje.

SUDAN - Predsjednik Omar el-Bašir neće se natjecati za još jedan predsjednički mandat na idućim izborima, objavila je njegova Nacionalna kongresna stranka u ponedjeljak uz obrazloženje da ta odluka nema nikakve veze s valom prosvjeda u arapskome svijetu koji je počeo u Tunisu, proširio se na cijeli Magreb i Bliski istok.

MAROKO - Pet je osoba poginulo, a 128 ranjeno, od kojih 115 pripadnika sigurnosnih snaga u nedjelju tijekom nemira u koje su mjestimice prerasli inače mirni prosvjedi u nekoliko marokanskikh gradova. Vlasti Kraljevine Maroko najavile su istragu, a 120 osoba je privedeno. Prosvjednici ne traže odlazak kraljevske dinastije već političke reforme i manje ovlasti kralja.

TUNIS - Tunis je u nedjelju od Saudijske Arabije zatražio izručenje svrgnutog predsjednika Zina El Abidina Ben Alija, optuženog za "teške zločine". Tunišani su prvi u arapskom svijetu koji su masovnim prosvjedima svrgnuli predsjednika tražeći demokratizaciju i odlazak korumpirane vlade. Nakon nekoliko mirnijih tjedana počeo je novi prosvjedni val i sada žele prijelaznu vladu očistiti od svih članova bivše vlasti.

Europska unija suočena je s valom imigranata iz Tunisa koji stižu na talijansku obalu. Istodobno službena agencija objavila je u Tunisu da je 2.300 Tunišana koji su žvijeli u Libiji izbjeglo pred kaosom strahujući za goli život.

TEHERAN - Jake policijske snage spriječile su svako okupljanje u Teheranu, glavnome gradu Irana. Internetski oporbani portali javljaju o sukobima policije i prosvjednika. Iranski režim isprva je pozdravio tunisku Revoluciju jasmina kao islamsko buđenje, no kada se arapski revolucionarni val proširio i na Iran, optužio je prosvjednike da su zapadni plaćenici. Iz Teherana stiže vijesti i da je kći bivšeg iranskog predsjednika Hašemija Rafsandžanija bila privedena među prosvjednicima.

EGIPAT - Banke su ponovo otvorene u ponedjeljak, tvornice su počele raditi nakon višetjednih prosvjeda koji su završili odlaskom predsjednika Hosnija Mubaraka i prijelaznom vladom za koju odgovara jaka egipatska vojska do izbora planiranih ujesen. Vojska je zadnjih dana zaoštrila ton pozivajući prosvjednike da se vrate redovitim dužnosima.

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙