FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 19. veljače 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

TRIPOLI

Libijski čelnik Moamer Gadafi suočen je s najvećim izazovom u svojoj dugogodišnjoj vladavini nakon izvješća o desecima ubijenih u proturežimskim prosvjedima, dok je oporba u Bahreinu odbila ponudu kralja da se pokrene nacionalni dijalog kako bi se riješila kriza. Val nasilja proširio se iz Tunisa i Egipta na Bahrein, Libiju, Jemen i Džibuti, dovodeći Sjedinjene Države u dilemu kako očuvati stabilnost u tom naftom bogatom području jamčeći istodobno pravo na prosvjede za demokratske promjene. Prosvjedi u drugom libijskom gradu po veličini Bengaziju nezapamćeni su, a po podacima Human Rights Watcha (HRW) samo u petak navečer u tom su gradu snage sigurnosti ubile 35 ljudi. Pozivajući se na bolničke i oporbene izvore, HRW navodi da su u posljednja tri dana u Libiji, u prosvjedima nadahnutima uspješnim narodnim pobunama u susjednim zemljama, ubijene najmanje 84 osobe. Libijske snage sigurnosti su međutim na prosvjede odgovorile brutalnom silom. U petak su otvorile vatru na ljude okupljene na pogrebnoj povorci za prosvjednike koji su poginuli prethodnih dana. Zasad nema službenih podataka o mrtvima. Napeta situacija nastavlja se i u Bahreinu. Bahreinski kralj ponudio je nacionalni dijalog "sa svim strankama" ne bi li riješio krizu u kojoj je poginulo šestero ljudi, a stotine su ozlijeđene. No glavni šijitski blok ponudu je odbio.

NEW YORK

Sjedinjene Države uložile su u petak veto na nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojom se osuđuje izgradnja izraelskih naselja na palestinskom teritoriju, na kojoj su inzistirali Palestinci unatoč američkim pozivima da od toga odustanu, prenose agencije. U svojim prvim reakcijama Palestinci su ocijenili da će američki veto naštetiti postizanju mira dopuštajući Izraelu da izbjegne svoje obveze. Ostalih 14 članica Vijeća sigurnosti glasovalo je za rezoluciju, no SAD je iskoristio pravo veta i onemogućio njezino donošenje. Obrazlažući američko stajalište veleposlanica SAD-a pri UN-u Susan Rice kazala je članicama Vijeća da "veto ne bi trebalo krivo shvatiti kao podupiranje aktivnosti na gradnji naselja". Američko stajalište jest da kontinuirana izgradnja izraelskih naselja nema legitimitet. No, po njezinim riječima, nacrt rezolucije "riskira otežavanje pozicije obiju strana". Rice je ponovila kako je američko stajalište da izgradnja naselja i druga sporna pitanja moraju biti riješena u izravnim izraelsko-palestinskim pregovorima.

LONDON

Velika Britanija pozvala je u subotu Izraelce i Palestince da sjednu za pregovarački stol, nakon što je SAD uložio veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti na prijedlog rezolucije, koji su sponzorirale arapske zemlje, u kojoj se osuđuje izraelsko naseljavanje na palestinskom teritoriju. "Pozivam dvije strane da čim prije moguće pokrenu izravne pregovore dok ne dođu do rješenja s dvije države na temelju preciznih parametara", izjavio je britanski ministar vanjskih poslova William Hague. Hague je istaknuo kako je Velika Britanija, jedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti koje raspolažu pravom veta, glasovala u prilog rezoluciji kojom se potvrđuje da su židovska naselja "smetnja miru".

KUVAJT

Tridesetak osoba ozlijeđeno je u petak u sukobima u Kuvajtu između snaga sigurnosti i arapskih useljenika koji zahtjevaju kuvajtsko državljanstvo, priopćili su u subotu sigurnosni izvori. Prosvjedi u Jahri, sjeverozapadno od grada Kuvajta, prvi su prosvjedi u toj bogatoj zemlji Perzijskog zaljeva otkako su posljednjih tjedana pokrenute pobune diljem Bliskog istoka. Izvori su kazali da je uhićeno više od pedeset osoba. Ozlijeđeno je sedam pripadnika snaga sigurnosti, koje su raspršile prosvjede koristeći se suzavcem i vodenim topovima. Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da su prosjednici bacali kamenje na policiju. Osobe bez državljanstva, dugogodišnji stanovnici Kuvajta, traže od kuvajtskih vlasti da im omoguće stjecanje kuvajtskog državljanstva koje uključuje brojne beneficije poput socijalne pomoći, besplatnog obrazovanja i zdravstvenog osiguranja.

LJUBLJANA

Slovenska vlada priprema mjere kojima će ograničiti navalu Talijana iz Trsta koji kupuju jeftinije nekretnine na slovenskom Krasu, pišu u subotu "Primorske novice", dnevnik iz Kopra. "Vlada prema tom pitanju nije ravnodušna. Vlada se time bavi, ali to moramo izvesti na oprezan i pametan način", izjavio je slovenski premijer Borut Pahor za taj dnevnik, odgovarajući na dvije građanske inicijative koje tvrde da se s kupovinom slovenskih nekretnina u pograničnim krajevima kod njih prijavljuje i živi sve više Talijana iz pograničnog područja, osobito iz Trsta. Oni navodno u nekim slučajevima i kod javnih ustanova zahtijevaju komunikaciju na talijanskom jeziku, pa i kad se ne radi o dvojezičnim područjima gdje je u javnoj komunikaciji dopušteno i korištenje talijanskog, a ta su područja zakonom točno definirana. "Zaštitit ćemo naše interese, ali upravo zbog toga ne smijem biti podrobniji u odgovoru", rekao je Pahor.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙