FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 21. veljače 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

ZAGREB

U novim sukobima između protuvladinih prosvjednika i snaga sigurnosti u Libiji u nedjelju je ubijeno još najmanje 50 osoba, dok neki očevici tvrde da se jedna vojna postrojba u Bengaziju pobunila i sukobila s pripadnicima garde lojalne libijskom čelniku Moameru Gadafiju, prenose mediji. Voditelj jedinice intenzivne skrbi u glavnoj bolnici u Bengaziju Habib al-Obaidi rekao je za Reuters da su pripadnici postrojbe "Gromova" u bolnicu dovezli vojnike ranjene u sukobima s Gadafijevom osobnom gardom. Njegove izjave osnažio je i odvjetnik Mohamed al-Mana koji je kazao da su mu vojnici rekli da su se "sukobili s Pretorijanskom gardom i da su se pridružili narodu u pobuni". Njihove riječi potvrdili su i drugi očevici ali zasad nije moguće dobiti neovisnu potvrdu. Al-Obaidi je rekao da je u bolnicu dovezeno najmanje 50 tijela ubijenih u sukobima u nedjelju. Većina je ubijena hicima iz vatrenog oružja. Očevici navode da je na ulice Bengazija, drugog po veličini libijskog grada, u nedjelju izašlo više desetaka tisuća prosvjednika te da su na njih pripadnici snaga sigurnosti otvorili vatru. Prosvjednici, ohrabreni uspješnim narodnim pobunama u susjednim zemljama Egiptu i Tunisu, traže završetak 41-godišnje Gadafijeve vladavine, ali su snage sigurnosti odgovorile nasilnim gušenjem prosvjeda. Sve veze Libije sa svijetom se kontroliraju, a stranim novinarima nije moguće doći u Bengazi, gdje se nalazi središte pobune.

ZAGREB

Izvješće Europske komisije o Hrvatskoj, koje se očekuje sredinom ožujka, najvećim će dijelom biti pozitivno, objavio je zagrebački dnevni list "Vjesnik" u izdanju od ponedjeljka. Pozivajući se na nekoliko diplomatskih izvora, list navodi da će Europska komisija u izvješću naglasiti napredak postignut u pregovorima, ali i ono što je još potrebno obaviti. "Izvješće Europske komisije o Hrvatskoj u završnoj je fazi izrade i, kako sada stvari stoje, najvećim će dijelom biti pozitivno", piše list. Pozitivno izvješće prvi je preduvjet za završetak pregovora s EU-om do kraja lipnja ove godine. "Posla još ima puno, no nakon pozitivnog izvješća, situacija će biti znatno jednostavnija", rekao je za "Vjesnik" jedan neimenovani europski diplomat. "Ako Hrvatska u ova dva ključna mjeseca bude ozbiljna, neće postojati više ni jedna prepreka za završetak pregovora", istaknuo je. Izvješće je, po pisanju "Vjesnika", u fazi prvog nacrta i u tijeku su konzultacije, a kad bude gotovo, 9. ožujka Komisija će prebaciti lopticu zemljama članicama.

TUNIS

Tunis od Saudijske Arabije traži izručenje svog bivšeg predsjednika Zinea al-Abedinea Ben Alija zbog optužbi za krvavo gušenje protuvladinih prosvjeda prošlog mjeseca koji su doveli do njegova svrgavanja, priopćilo je u nedjelju tunisko ministarstvo vanjskih poslova. Tunis želi suditi Ben Aliju zbog njegove odgovornosti za ubojstva prosvjednika koja su počinile snage sigurnosti, priopćilo je ministarstvo u izjavi koju su prenijeli državni mediji. Ben Ali, koji je Tunisom vladao od 1987., sredinom siječnja izbjegao je u Saudijsku Arabiju pod pritiskom svakodnevnih prosvjeda naroda nezadovoljna visokom nezaposlenošću, korupcijom i represijom.

ARBIL

Naoružani napadači napali su u nedjelju urede satelitske televizijske postaje NRT u gradu Sulejmaniji u sjevernom Iraku, prekinuvši emitiranje snimki prosvjeda potaknutih neredima u ostatku arapskog svijeta, objavila je postaja. Napad je izvelo 50 maskiranih napadača u odorama snaga sigurnosti. Porazbijali su opremu i zapalili postaju. NRT je emitirao snimke prošlotjednih nasilnih prosvjeda u Sulejmaniji u kojima je ozlijeđeno najmanje četvero ljudi, a sudjelovalo je nekoliko stotina. Prosvjedi na kojima se traže bolje javne usluge, smjena mjesnih dužnosnika i druge slične promjene održani su i u Faludži te u drugim gradovima. Vlada u Bagdadu odlučila je da prosvjednike posjete ministri ne bi li ublažili nezadovoljstvo zbog korupcije, nestašice hrane i struje i drugih problema.

BRUXELLES

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton pozvala je u nedjelju na prekid nasilja u Libiji, dok je istodobno službeni Tripoli poručio Europskoj uniji da će prekinuti suradnju u borbi protiv ilegalne imigracije ako države članice EU-a nastave poticati prodemokratske prosvjede u toj zemlji. "EU je zabrinut zbog razvoja događaja u Libiji i izvješća o velikom broju ubijenih prosvjednika", rekla je Ashton tijekom sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Bruxellesu. "EU poziva libijske vlasti da pokažu suzdržanost glede korištenja sile protiv mirnih prosvjednika", dodala je Ashton. Mađarsko predsjedništvo EU-a ranije je objavilo da je Libija zaprijetila EU-u prekidom suradnje u borbi protiv ilegalne imigracije. "Mađarski veleposlanik u Libiji bio je u četvrtak pozvan na razgovor i prenesena mu je poruka da će Libija suspendirati suradnju s EU-om u pitanjima imigracije ako EU nastavi izražavati potporu prodemokratskim libijskim prosvjednicima", rekao je glasnogovornik mađarskog predsjedništva.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙