FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 23. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je danas izaslanstvo Židovske općine Zagreb te autore vodiča "Židovski Zagreb" koji su ga upoznali s pojedinostima tog kulturno povijesnog vodiča. Suatorica vodiča, povjesničarka umjetnosti Snješka Knežević u izjavi novinarima rekla je da se vodič sastoji od postera koji zapravo pokazuje sve ono što je bitno znati o Židovskoj općini Zagreb i njezinoj povijesti. To je vrlo reducirano i komprimirano, i u nekoliko sekvenci se pokazuje sadašnjost, prošlost i ono što je neophodno uvijek pokazati kad se govori o sudbini Židova o Europi i kod nas, a to su posljedice holokausta. Tu vidimo slike rušenja sinagoge i njezine ostatke, ali i zajednicu kakva je danas - aktivna kroz različite priredbe i prigode u kojima se (članovi) sastaju i druže, kazala je Knežević. Pojasnila je da je vodič utemeljen na slici, jer su od samog početka smatrali da je slika ta koja je sugestivna, snažna i najviše govori. Prikazani su ambijenti i osobe kojih više nema, uz nekoliko iznimaka, jer smo neke, koje su vrlo važne za povijest Židovske općine Zagreb ali i u univerzalnom smislu - liječnici, muzikolozi i drugi, smatrali potrebnim istaknuti. Tekstova ima vrlo malo i svedeni su na osnovna objašnjenja, rekla je Knežević.

ZAGREB - Predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Ante Kotromanović danas je najavio da će poslati požurnicu nadležnim ministarstvima i pravosudnim tijelima da ih izvijeste o slučajevima uhićenih hrvatskih branitelja Tihomira Purde, Veljka Marića i drugih branitelja koji bi se mogli naći u sličnoj situaciji zbog iznuđenih izjava u srpskim koncentracijskim logorima. "Pozvali smo nadležne da izvijeste o tome još prije dva tjedna, no nisu se odazvali, što nije u redu", rekao je Kotromanović nakon što je vanjski član odbora Branko Borković-Mladi Jastreb potaknuo tu temu ocjenjujući šokantnim zamjenu teza žrtve i zločinca za što je, rekao je, ispitivanje Tihomira Purde u Zenici tipičan primjer. "Zločinac vrši zločin nad žrtvom svog zločina uz mirno i hladno promatranje Državnog odvjetništva RH i drugih institucija hrvatskih vlasti što je zabrinjavajuće", kazao je Borković, "posebno u situaciji kada se najavljuju ispitivanja Pere Janjića i Darka Maslova u Hrvatskoj od strane srpskih istražitelja". "U kojoj ja državi živim?", upitao je Borković i zatražio odgovornost i preispitivanje sustava rada državnih odvjetništava.

ZAGREB - Članovi Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije na današnjoj su sjednici jednoglasno prihvatili izvješća o provedbi antikorupcijskih mjera u ministarstvima obrane, kulture i turizma za 2010. godinu, a u raspravi je posebno istaknuto pitanje raspolaganja bivšim vojnim nekretninama te javne nabave u MORH-u. "Ministarstvo obrane u ovoj godini provodi projekt integracije informacijskog sustava za upravljanje financijama državne riznice s informacijskim sustavom za upravljanje financijama u područnim riznicama čime se još bolje kontroliraju financijske obaveze", rekao je predstavljajući izvješće državni tajnik u Ministarstvu obrane RH (MORH) Mate Raboteg. Istaknuo je da je ova godina prva godina u kojoj MORH nema prenesenih obaveza iz prijašnjih godina. "Startamo od nule i sve obveze stvorene temeljem ugovora o nabavi odmah se unose u državnu riznicu", kazao je. Osvrćući se na pojedine primjedbe Državne revizije vezano uz evidenciju vojnih nekretnina, Raboteg je rekao da je sada izrađen novi informacijski sustav za upravljanje vojnim nekretninama i u tijeku je prebacivanje podataka iz stare u novu, objedinjenu, bazu.

ZAGREB - Ministar kulture Jasen Mesić poslao je danas brzojav sućuti obitelji Vladimira Ivira u kojemu navodi da je s dubokom tugom primio vijest o smrti Vladimira Ivira, istaknutoga hrvatskog lingvista, leksikografa, simultanog prevoditelja i profesora emeritusa na Odsjeku za anglistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji je svojim predanim i svestranim djelovanjem zadužio generacije hrvatskih anglista. "Ostat će zapamćen kao naš prvi teoretičar prevodilaštva, čija su područja znanstvenoga, stručnoga i nastavnog rada ponajprije obuhvaćala teoriju prevođenja, sintaksu suvremenog engleskog jezika, kontrastivnu analizu, leksikologiju i semantiku", navodi ministar i dodaje da je hrvatsku kulturu zadužio ponajprije svojim leksikografskim radovima koji ne pripadaju samo temeljnoj stručnoj literaturi anglista, nego i široj javnosti.

SPLIT - Predsjednik Hrvatske narodne stranke (HNS) Radimir Čačić na današnjoj je konferenciji za novinare u Splitu kritizirao gradonačelnike Zagreba i Splita Milana Bandića i Željka Keruma jer ne primjenjuju model poticane stanogradnje (POS) kojim država jedan četvorni metar subvencionira na 30-godišnje razdoblje s oko 300 eura tako da se prosječna cijena od 1100 eura po četvornome metru stana smanjuje na prodajnu cijenu od 800 eura. "Tko smije i u kojem gradu priuštiti sebi taj bezobrazluk da građanima uzima novac da bi prodavao nešto što se zove Bandićevi ili Kerumovi stanovi, a da ne rabi državna sredstva koja država daje od 2001. po modelu POS-a?" upitao je Čačić. Istaknuo je kako se pita tko bira te ljude koji ne žele uzeti novac koji država daje za subvenciju. "Ovdje ne možemo optužiti premijerku Kosor niti ministra Bačića jer ovdje je krivnja izravno, isključivo i samo na gradonačelniku i nikomu drugom jer je sva izvršna vlast na gradonačelniku", naglasio je Čačić. Također je istaknuo kako će "možda netko jedanput utvrditi" zašto se u Zagrebu i Splitu ne grade stanovi po modelu POS-a te da to nije njegov (Čačićev) posao.

ZAGREB - Predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb d.d. (PBZ) Božo Prka i upraviteljica "Hrvatske bez mina" - Zaklade za humanitarno razminiranje Hrvatske Đurđa Adlešič potpisali su danas u Zagrebu ugovor o donaciji po kojemu PBZ toj zakladi daje 700.000 kuna za razminiravanje u središnjem dijelu Vukovarsko–srijemske županije. Đurđa Adlešič istaknula je da će donacija PBZ-a biti udvostručena novcem ITF-a (Međunarodna zaklada za humanitarno razminiravanje i pomoć žrtvama mina) te da je riječ o milijun i četristo tisuća kuna kojima se može razminirati oko 150.000 metara četvornih u općini Starim Jankovcima. Rekla je da bi radovi trebali početi krajem travnja ili početkom svibnja te kako se nadaju da će prije godišnjih odmora ta površina biti razminirana. Prošle su godine od mina poginule tri osobe i sedam ih je ranjeno, a do danas je u Hrvatskoj od mina stradala 1931 osoba, među kojima je 499 poginulo, rekla je, ističući da je Hrvatska sigurna za investicije i turizam jer je dio uz turističke objekte i uz prometnice očišćen od mina. Božo Prka je rekao da je to skromna donacija PBZ-a kojoj je svrha pomoći da se razminira jedan dio Hrvatske, koja je gospodarski, i humanitarno, i socijalno pogođena posljedicama zagađenja minama.

KARLOVAC - Udruga Specijalne jedinice policije "Grom", prve borbene postrojbe u Karlovačkoj županiji, i karlovačka Policijska uprava s nekoliko aktivnosti obilježavaju 20. obljetnicu osnutka i pobjedonosnoga ratnog puta u Domovinskom ratu. U Informativnom centru karlovačke Policijske uprave otvorena je izložba plakata s ratnim putem te postrojbe, pobjedama i žrtvama, te izložba odora i opreme, od prvih 1991. do suvremenih 2001. godine, jer je djelovala do 2001. godine, kada je transformirana u Interventnu jedinicu policije karlovačke Policijske uprave sa sjedištem u Erjavcu. U Erjavcu će se 3. ožujka u nazočnosti nekoliko visokih dužnosnika Ministarstva unutarnjih poslova održati prigodni program u sklopu kojega će se otvoriti spomen-soba poginulim pripadnicima Specijalne jedinice policije, najavila je glasnogovornica karlovačke Policijske uprave Andreja Lenard. Predsjednik te udruge Dražen Petrović poziva svih tisuću pripadnika specijalne policije, onih dvije stotine iz Karlovca, Duge Rese, Slunja i Ogulina koji su sudjelovali u osnutku postrojbe 1. ožujka 1991. i one koji su poslije prošli kroz postrojbu, da se 4. ožujka odazovu na postrojavanje na karlovačkom Trgu Josipa bana Jelačića pred svojim ratnim ministrom Ivanom Jarnjakom.

ZAGREB - Građanska inicijativa Braniteljska akcija, koja je u nedjelju u Grubišnom Polju organizirala skup potpore hrvatskim braniteljima Tihomiru Purdi i Veljku Mariću, demantirala je danas da je jučer poslala dopis u kojem se ogradila od istupa Mladena Leovca, tvrdeći da joj je jučer "napadnuta službena e-mail stranica" s koje je taj dopis s neistinitim činjenicama poslan medijima. U toj izjavi, za koju Miro Moro iz Braniteljske akcije tvrdi da nije njihova, navodi se da se Braniteljska akcija ograđuje od istupa Mladena Leovca jer je skup koji je trebao biti apolitičan iskoristio za prenošenje političkih stajališta svoje stranke - Hrvatske stranke prava (HSP). "Najoštrije demantiramo takvu izjavu i osuđujemo takvu vrstu napada na nas kao istinske branitelje", rekao je danas Miro Moro na konferenciji za novinare. Moro je rekao da je Leovac na skupu govorio u ime Braniteljske akcije i da stoje iza svake riječi koju je izgovorio. Također tvrdi da je Leovac svoj mandat u stranici stavio na raspolaganje. "Braniteljska akcija je potpuno apolitična, ne djeluje pod okriljem ni jedne političke stranke ili udruge, te se ograđujemo od svakog pokušaja politiziranja našeg djelovanja", rekao je Moro.

ZAGREB - "Rijetki ali jednaki", poruka je ovogodišnjeg Dana rijetkih bolesti 28. veljače koji četvrtu godinu obilježava Hrvatska udruga za rijetke bolesti. Dan rijetkih bolesti obilježavat će se od 26. do 28. veljače paralelno u četiri grada Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu, kako bi se javnosti ukazalo da u Hrvatskoj još uvijek nisu prepoznati problemi s kojima se susreću oboljeli od rijetkih bolesti i njihove obitelji, počevši od dijagnostike, pa do liječenja i rehabilitacije, kaže predsjednica udruge Vlasta Zmazek. Članovi udruge će, uz podršku poznatih osoba iz javnog života, na prigodnim štandovima u četiri grada dijeliti informativno-edukativne materijale, razgovarati s građanima i prikupljati donacije za daljnji rad Udruge. Osim štandova organizirali smo i edukativne tribine u Osijeku, Rijeci i Zagrebu, te izložbu radova djece leptira u HŽ-ovoj galeriji u Zagrebu. Rijetke bolesti se javljaju kod manje od pet pojedinaca na 10.000 stanovnika, a procjenjuje se da postoji između 7000 i 9000 različitih vrsta rijetkih bolesti u svijetu, od kojih u Europi boluje 30 milijuna ljudi. To su osobe koje se u svakodnevnom životu susreću s mnogostrukim medicinskim, socijalnim i psihološkim problemima.

ZAGREB - Umirovljenici u Hrvatskoj danas su u izuzetno teškoj situaciji jer prosječna mirovina iznosi 38,6 posto prosječne plaće te je najniža u Europi, a istodobno su mirovine zamrznute što je, istaknuo je danas predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske (MUH) Josip Vincek, nedopustivo i dokazuje da se teret gospodarske krize svaljuje na najstarije i najnemoćnije u društvu. Hrvatska s drugim europskim zemljama ima dosta zajedničkih problema s obzirom na sve veći porast starijeg stanovništva koji utječe na gospodarske, socijalne i političke odnose, te MUH želi, u suradnji sa sličnim udrugama zu Europi, tražiti najbolja rješenja koja bi bila primjenjiva i prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju, rekao je Vincek na skupu posvećenom projektu "Za tolerantan društveni suživot svih generacija" u kojemu Matica sudjeluje. Projekt je dio programa "Europa za građane" koji financira EU, a cilj mu je, prema riječima Andreja Jusa iz Inštituta Hevreka iz Ljubljane, promicati, među ostalim, međugeneracijsku solidarnost u društvu, volonterizam i suradnju među civilnim udrugama koje se bave starijim osobama u zemljama regije. U Zagrebu su danas svoja iskustva u tome podijelili predstavnici udruga umirovljenika Hrvatske, Italije, Makedonije i Slovenije.

ZAGREB - S okruglog stola "Uzroci, razmjeri, pojavni oblici i efikasnost strategije suzbijanja korupcije u Hrvatskoj", koji su danas organizirali GONG I UN Global Compact Hrvatska, poručeno je kako "istrage, zatvori i suđenja neće dovesti do iskorjenjivanja korupcije jer su njezini uzroci u hrvatskome društvu sistemski". Korupcija je toliko sastavni dio funkcioniranja hrvatskoga političkoga i ekonomskog sustava da se ne može tretirati kao izolirani incident, rekao je Josip Kregar sa zagrebačkoga Pravnog fakulteta, dodajući kako zbog toga mjere proganjanja, istraživanja i zatvaranja, bez političkih i ekonomskih reformi, neće dati rezultate. Korupcija nije rezultat mentaliteta, nego općeg stanja u državi, rekao je Kregar i ocijenio da je Hrvatska zastala u demokratskim reformama, a slabosti u sustavu omogućile su cvjetanje korupcije. Govoreći o tome je li korupcija u hrvatskom društvu izoliran incident ili sistem na koji smo navikli, Kregar je rekao kako misli da je sistem.

ŠIBENIK - Natječaj za ravnatelja šibenskoga HNK poništen je zbog straha gradskih čelnika da ne bude izabrana osoba koja je politički nepodobna i koja neće raditi po direktivi, ustvrdili su na današnjoj konferenciji za novinare čelnik šibenskoga HDZ-a Tomislav Ninić i njegova stranačka kolegica Anita Aužina. Natječaj je prije nekoliko dana poništio gradonačelnik Ante Županov uz obrazloženje da je istekao mandat Kazališnog vijeća, koje je među sedmero prijavljenih kandidata trebalo odabrati jednog kandidata i predložiti ga Gradskom vijeću. HDZ-ovci drže kako je opravdanje o isteku mandata Kazališnog vijeća potpuno neargumentirano budući da je i Ministarstvo kulture na upit grada Šibenika o toj temi odgovorilo kako to tijelo ima obvezu nastaviti rad i odabrati novog ravnatelja, iako mu je istekao mandat, sve do izbora novog tijela. Ninić i Aužina smatraju kako je pravi razlog takvog postupka šibenskih čelnika želja za potpunom političkom vlašću nad kazalištem, a tvrde kako tome u prilog ide i prijedlog novih članova Kazališnog vijeća u koje gradonačelnik Županović predlaže HNS-ovca Vojimira Rošu, SDP-ovca Željka Petreša i člana Šibenskoga građanskog foruma Duška Šarca, dakle - ljude iz opcija koje u Gradskom vijeću podupiru koaliciju na vlasti SDP-HNS.

ZAGREB - Zbornik Hrvatske matice iseljenika (HMI) "Hrvatski iseljenički zbornik 2011." u kojem su prilozi suradnika objavljeni na hrvatskom, a sažetci na engleskom i španjolskom jeziku predstavljen je danas u Zagrebu. O zborniku su govorili predsjednica HMI Katarina Fuček, suradnica na Institutu za migracije i narodnosti Rebeka Mesarić Žapčić, voditeljica Odjela za školstvo, znanost i šport HMI Lada Kanajet Šimić i urednica zbornika Vesna Kukavica. "Namjera nam je održavati kulturne veze s Hrvatima izvan Domovine", rekla je Fuček dodavši kako je politika u zadnjih 60 godina usmjeravala odnose HMI-ja s hrvatskim iseljenicima. Ocijenila je kako zbog očuvanja identiteta Hrvati žele održavati stalne jezične, kulturne i tradicijske veze s Hrvatskom te dodala kako su i tekstovi u ovom zborniku prinos nacionalnom bogatstvu iseljeničkih tema. Mesarić Žapčić smatra kako je Hrvatski iseljenički zbornik neiscrpna riznica strateški važnih tema za Hrvate izvan Domovine. Priloge u zborniku pisalo je 13 doktora znanosti, 7 magistara i nekoliko vrsnih publicista, rekla je dodavši kako je posebno povijesno obrađena hrvatska 1971. godina.

ZAGREB - Izložba nominiranih umjetnika za godišnju nagradu za suvremenu umjetnost T-HTnagrada@msu.hr za 2010. godinu bit će otvorena sutra, 24. veljače, u Muzeju suvremene umjetnosti, najavili su organizatori na konferenciji za novinare napominjući da će biti predstavljeni odabrani radovi 40 umjetnika različitih generacija i različitog izričaja. Na natječaj za izložbu, koje se otvara četvrtu godinu zaredom, pristiglo je 260 prijava, rekla je ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić i napomenula da ta izložba nema namjeru "meritorno i sveobuhvatno predstaviti suvremenu produkciju u Hrvatskoj, ali će biti glavna izložba muzeja s recentnim ostvarenjima". Izložene radove izabrao je ocjenjivački sud s ravnateljicom MSU-a Snježanom Pintarić na čelu, koja je istaknula da uz izložbu ide i bogat popratni program koji uključuje razgovore s umjetnicima, radionice i nagradne igre, a posjetitelji će imati priliku odabrati pobjednika za nagradu publike. Imena pobjednika natječaja bit će poznata 18. ožujka. Prva je nagrada 75 tisuća kuna, druga 70 tisuća, a treća 65 tisuća kuna.

ZAGREB - Sveučilište u Zagrebu priopćilo je danas kako je na internetskoj stranici Sveučilišta objavljen natječaj za dodjelu rektorove nagrade za akademsku godinu 2010./2011. Na temelju Pravilnika o dodjeli rektorove nagrade, pravo natjecanja imaju svi studenti preddiplomskih i diplomskih studija Sveučilišta u Zagrebu, a rok prijave na natječaj je 2. svibnja. Radovi se prijavljuju popunjavanjem odgovarajućih tiskanica na internetskoj stranici Sveučilišta u Zagrebu http://www.unizg.hr/rektorova/. U pravilu, za rektorovu nagradu može se prijaviti znanstveni ili umjetnički rad jednog autora ili, iznimno, rad nekoliko autora, ali ne više od tri. Svaki rad predložen za nagradu mora imati mentora koji je dužan do 2. svibnja u odgovarajuću tiskanicu na internetskoj stranici Sveučilišta u Zagrebu upisati obrazloženje po čemu taj rad udovoljava kriterijima izvrsnosti. Studenti su dužni do ponedjeljka, 2. svibnja, prijaviti rad na mrežnim stranicama Sveučilišta.

ZAGREB - Više od pedeset dokumentaraca, odnosno njih trećina u svim programima ovogodišnjeg ZagrebDoxa hrvatski su filmovi, a od 24 filmova u regionalnoj konkurenciji dvanaest je domaćih, rekao je danas Nenad Puhovski, direktor tog međunarodnog festivala dokumentarnog filma što će se održati od 27. veljače do 6. ožujka u zagrebačkom "Movieplexu". Od samih početaka ZagrebDox je zamišljen kao prozor u svijet, ali i kao mjesto susreta svjetskih i hrvatskih autora, kojima je omogućen dostojan prostor za premijere njihovih filmova, dok mladim redateljima on služi kao platforma za razvoj projekata, rekao je Puhovski na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj su se predstavili hrvatski redatelji koji sudjeluju na Festivalu. Puhovski je izdvojio retrospektivu hrvatskog ratnog dokumentarnog filma, koja obuhvaća 21 film snimljen tijekom Domovinskog rata prema izboru Diane Nenadić. Prvi put u proteklih dvadeset godina prikazuje se kritička retrospektiva hrvatskih ratnih dokumentaraca autora različitih generacija, od Petra Krelje do mladih redatelja koji su te filmove radili na Akademiji, istaknuo je.

ZADAR - Zadarska policija završila je kriminalističku istragu nad 32-godišnjim državljaninom BiH s boravištem u Zadru, kojega se sumnjiči da je 17-godišnju djevojku iz okolice Bihaća držao kao ropkinju i tako počinio kazneno djelo trgovanja ljudima i ropstva, izvijestila je zadarska Policijska uprava. Kriminalističkom istragom policija je utvrdila da je 32-godišnji muškarac djevojku upoznao prije dvadesetak dana u okolici Bihaća te joj se lažno predstavio kao 25-godišnji hrvatski državljanin koji ima kuću u Zadru. Djevojku je nagovorio da s njim dođe u Zadar obećavši joj brak. Nakon dolaska u Zadar, u iznajmljenom stanu u obiteljskoj kući, nad 17-godišnjom djevojkom uspostavio je ropski odnos, oduzeo joj dokumente, prisiljavao je na težak fizički rad i služenje, tjelesno je zlostavljao i prisiljavao na seksualne odnose. Djevojka je zlostavljanje trpila zbog straha od novog nasilja sve dok se u ponedjeljak nije požalila majci, koja je o svemu izvijestila policiju.

UMAG - Zbog osnovane sumnje da je oteo bivšu 22-godišnju djevojku iz Novigrada, istražnome sucu Županijskoga suda u Puli sinoć je priveden 44-godišnjak iz Umaga, izvijestila je danas istarska policija. Po podacima policije, Umažanin je u ponedjeljak poslijepodne bivšu djevojku motociklom odvezao u šumu u blizini naselja Kršina kako bi je prisilio da mu prizna preljub. Djevojka je u šumi pokušala pobjeći, no on ju sustigao, srušio i počeo tući. Nakon toga je iz torbice, koja je bila na motoru, izvadio manji pištolj i opalio hitac u zemlju pokraj djevojke. Uplašena 22-godišnjakinja mu je obećala da će mu se vratiti i nastaviti vezu. Dobivši obećanje, 44-godišnjak je djevojku vratio u Umag, no čim je ostala sama, zatražila je pomoć policije.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙