FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 22. veljače 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

FRANKFURT - Europska središnja banka kritizirala je u utorak prijedlog reformi gospodarske politike u Europskoj uniji, ustvrdivši da nisu dovoljno ambiciozne. "Treba predvidjeti ambiciozniju strukturu upravljanja za eurozonu, kako bi se osiguralo glatko funkcioniranje gospodarske i monetarne unije", priopćeno je iz ECB-a u osvrtu za prijedlog reformi koji je sastavila Europska komisija. Bruxelles je izložio projekt koji bi trebao spriječiti ponavljanje dužničkih kriza kakve su zadesile Grčku i Irsku. Očekuje se da će europski čelnici na summitu u drugoj polovini ožujka odobriti bar neke od predloženih mjera. ECB i druge institucije strahuju pak da će reforme biti razvodnjene iz političkih motiva. Stoga su zatražili ambicioznije prijedloge, uključujući i izmjene temeljnih dokumenata poput povelja EU-a. Banka je tako izložila plan u 10 točaka, zahtijevajući "veći stupanj automatizma" u mehanizmu nadzora proračuna članica eurozone, kako bi zemlje kojima su nužne reforme teže izbjegavale sankcije. Pritom bi novi makrogospodarski nadzorni okvir trebao biti jasno fokusiran na članice eurozone koje bilježe velike manjkove u tekućim bilancama plaćanja, te čija je konkurentnost znatno oslabljena i bilježe visoke razine javnog i privatnog duga, ističu iz ECB-a.

BEOGRAD - Predstavnici gospodarskih komora i građevinskih tvrtaka iz Hrvatske i Srbije na današnjem su sastanku u Privrednoj komori Srbije ocijenili kako je međusobno povezivanje tvrtki i njihova suradnja, te zajednički nastup na velikim inozemnim projektima jedan od načina za prevladavanje problema uzrokovanih gospodarskom krizom, kao i za ukupno unaprjeđenje gospodarstava dviju zemalja. Predstavnici po dvadesetak građevinskih tvrtaka iz Hrvatske i Srbije istaknuli su i ulogu diplomacija i vlada dviju zemalja u poboljšavanju uvjeta za sudjelovanje građevinara na projektima u regiji i na trećim tržištima. Razmatrane su mogućnosti zajedničkog sudjelovanja u projektima u zemljama regije, Rusiji i zemljama bivšeg Sovjetskog saveza, kao i u Alžiru, Libiji, Iranu, a dogovoreno je osnivanje radnih skupina koje će u idućih mjesec dana predložiti projekte na kojima postoje mogućnosti suradnje i zajedničkog nastupa, te razraditi mjere za pomoć pri sklapanju velikih poslova koje će predložiti vladama dviju država. Veleposlanik Hrvatske u Beogradu Željko Kuprešak ocijenio je da će današnji skup značiti novo doba u odnosima između dviju zemalja, te da može donijeti koristi Hrvatskoj i Srbiji i cijeloj regiji.

ZAGREB - Europski ministri poljoprivede podržali su zahtjeve za obveznim označavanjem zemlje podrijetla svinjetine, janjetine i mesa peradi, a kasnije bi trebalo slijediti i mlijeko i mliječni proizvodi, prenose u utorak europski mediji. Označavanje zemlje podrijetla već je obvezno za prehrambene proizvode kao što su govedina, med, maslinovo ulje i svježe voće i povrće, kada bi njihovo neoznačavanje moglo zavarati potrošače. Europski parlament u lipnju je podržao da se ta obveza proširi na sve meso, meso peradi i mliječne proizvode, te kada ih se koristi u prerađenoj hrani. Taj prijedlog podržali su u ponedjeljak ministri poljoprivrede. Označavanje zemlje podrijetla mliječnih proizvoda, te mesa i mlijeka u prerađenim proizvodima bit će moguće tek pošto EK provede studiju izvedivosti, odlučili su. Ona bi obuhvatila i neprerađenu hranu, proizvode od jednog sastojka i one koji čine više od 50 posto predpakirane hrane. Lobi europske prehrambene industrije CIAA tomu se protivi, smatrajući da su postojeći propisi dovoljni. Prijedlog zakona sada ide na drugo čitanje u Europski parlament.

RIM - Transport nafte s libijskih pomorskih terminala za Italiju obustavljen je u utorak, a stanje u toj sjevernoafričkoj državi izaziva zabrinutost, rekao je izvor iz talijanske vlade. Jutros su blokirani naftni terminali u Libiji, rekao je izvor. Drugi izvor iz vlade, koji nije želio biti imenovan, rekao je agenciji Reuters da Italija ima dovoljno pričuva nafte za 90, a plina za 30 dana. Italija iz Libije uvozi 25 posto nafte i oko 10 posto plina. Zemlje članice OPEC-a neslužbeno su se sastale u utorak u Rijadu kako bi razmotrile moguće povećanje proizvodnje zbog krize u Libiji. Izvor je rekao da su proizvođači nafte zabrinuti aktivnostima špekulanata. "U Rijadu se održava neformalni sastanak zemalja proizvođača nafte kako bi procijenilo situaciju i odlučilo treba li sazvati službeni skup OPEC-a na kojem bi se raspravljalo o eventualnom povećanju proizvodnje", rekao je izvor.

RIM - Plinovod Greenstream kojim se transportira plin iz Libije za Italiju postupno će radi sigurnosti biti ispražnjen, prenijela je u utorak talijanska agencija ANSA vijest lista Quotidiano Energia. Po pisanju tog lista talijanska energetska kompanija ENI donijela je tu odluku "jer upravljanje plinovodom postaje sve složenijim nakon nereda u toj sjevernoafričkoj zemlji". Odluka je u ponedjeljak već prenesena klijentima, navodi list. "Obustava u ovom trenutku ne potkopava energetsku sigurnost Italije s obzirom da smo već na kraju zime i razina pričuva je zadovoljavajuća", precizira list.

BRUXELLES - Francuski proizvođač specijaliziranih interetskih tražilica 1plusV podnio je u utorak Europskoj uniji novu tužbu protiv američkog diva Googlea zbog navodnog narušavanja ravnopravne tržišne utakmice. Tvrtka 1plusV osmislila je takozvane vertikalne tražilice specijalizirane za područja kao što su pravo, glazba i kultura. U tužbi navode da Google kompanijama koje koriste vertikalne tražilice onemogućava korištenje njegove usluge internetskog oglašavanja AdSense. Zbog takve strategije pružatelji alternativnih tehnologija pretraživanja ne uspijevaju razviti poslovanje i konkurirati Googleu, tvrde u 1plusV-u. Ta je tvrtka krovna kompanija pravne tražilice eJustice.fr koja se prošle godine žalila Europskoj uniji na Google. Njezin je prigovor, zajedno s drugima, potaknuo u studenom EU na pokretanje temeljite istrage o poslovnoj praksi Googlea. U američkoj pak tvrtki ističu da nastoje "uvijek ispravno postupati prema korisnicima i oglašivačima". Priznaju ipak da "uvijek ima prostora za poboljšanja".

NEW YORK - Najveći svjetski maloprodajni lanac Wal-Mart Stores izvijestio je u utorak o padu prodaje u SAD-u u ključnom posljednjem tromjesečju fiskalne godine 2010. unatoč velikim popustima koji su trebali privući kupce tijekom praznika. Prodaja u SAD-u pala je za 1,8 posto u četvrtom tromjesečju fiskalne 2010. koja je završila 31. siječnja, priopćeno je iz Wal-Marta. Razočarani smo prodajom u SAD-u u četvrtom tromjesečju, kazao je Mike Duke, predsjednik i glavni izvršni direktor kompanije. Neto prihodi uvećani su u promatranom razdoblju za 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine i iznosili su 115,6 milijardi dolara. Dobit od nastavljenih poslova uvećana je na godišnjoj razini za četiri posto, na 5,0 milijardi dolara, uz dobit po dionici u visini 1,41 dolar. U cijeloj prošloj fiskalnoj godini neto prihodi uvećani su za 3,4 posto na 419 milijardi dolara. Dobit je u odnosu na prethodnu fiskalnu godinu uvećana za 6,3 posto i iznosila je 15,3 milijarde dolara.

LONDON - Eskalacija političkih napetosti u Libiji izazvala je u utorak rasprodaju imovine s višim prinosima i potragu za sigurnim utočištem za kapital, pa su se ulagači na međunarodnim tržištima valuta okrenuli dolaru i franku. Euro je prema dolaru potonuo čak jedan posto, na 1,3527 dolara. Nešto više od jedan posto oslabio je i prema jenu, po 112,24 jena. Dolar je također bio na gubitku prema japanskoj valuti, skliznuvši 0,3 posto na 82,85 jena. Tržištima valuta proširila se averzija prema riziku nakon što je nepopustljivost libijskog čelnika Muamara Gadafija prema prosvjednicima dovela do političkih neizvjesnosti i izazvala prekid opskrbe naftom iz jednog od vodećih svjetskih izvoznika. U potrazi za sigurnim utočištem za kapital ulagače nisu od dolara odvratile ni spekulacije da će kamatnjaci u Sjedinjenim Državama ostati na niskoj razini ni bojazni povezane s rastom proračunskog manjka SAD-a. Među dobitnicima bio je i švicarski franak, tradicionalna sigurna valuta. Tako je euro kliznuo prema franku jedan posto, na 1,2793 franaka, što je najviša vrijednost švicarske valute prema euru od druge polovine siječnja.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙