FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 17. veljače 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Raspoloženje među potrošačima u 17-članoj eurozoni znatno se poboljšalo u veljači, dok je u 27 članica Europske unije ostalo uglavnom nepromijenjeno u odnosu na siječanj, pokazuju prve procjene Eurostata. Tako je indeks povjerenja potrošača koji izrađuje Europska komisija poskočio u veljači na minus 9,9 bodova, sa siječanjska minus 11,2 boda. U 27-članoj Europskoj uniji indeks je neznatno ojačao i iznosio je minus 12,4 boda, s minus 12,6 bodova u siječnju, procjenjuju u Bruxellesu. Konačni podaci bit će objavljeni 24. veljače.

FRANKFURT - Sezonski prilagođena tekuća bilanca plaćanja 16-člane eurozone za prosinac pokazuje manjak od 13,3 milijarde eura, koji je time uvećan za trećinu u odnosu na studeni, objavila je u četvrtak Europska središnja banke (ECB). Manjak je tako porastao četvrti mjesec zaredom. Posljednji puta bilanca je pokazivala višak u siječnju prošle godine, i to u visini 1,6 milijardi eura. Takav rezultat odražava manjak u bilanci tekućih transfera, u visini 8,2 milijarde eura, te u bilanci dohotka, u visini 4,4 milijarde eura, i u bilanci usluga, od 1,1 milijarde eura, stoji u priopćenju. Bilanca kapitalnih transakcija pokazuje neto priljev izravnih i ulaganja u portfelje u visini 57 milijardi eura. Odvojena stavka izravnih ulaganja pokazuje neto priljev od 19 milijardi eura, navode u ECB-u. Za cijelu prošlu godinu preliminarni podaci ECB-a pokazuju kumulirani, sezonski prilagođeni manjak u tekućoj bilanci plaćanja u visini 56,4 milijarde eura, što odgovara oko 0,6 posto BDP-a eurozone.

WASHINGTON - Potrošačke cijene, ne uključujući hranu i energente, u SAD-u su u siječnju porasle po najvišoj stopi u posljednjih više od godinu dana, no njihov rast nije bio toliko snažan da bi ukazivao na jačanje inflatornih pritisaka. Temeljna inflacija, mjerena indeksom potrošačkih cijena bez hrane i energenate, pokazala je u siječnju rast od 0,2 posto na mjesečnoj razini, objavilo je u četvrtak američko ministarstvo rada. Riječ je o najbržem rastu temeljnih potrošačkih cijena od listopada 2009. i dvostruko većem u usporedbi s prognoziranih 0,1 posto. Najvećim dijelom rezultat je poskupljenja odjeće, stanovanja i zrakoplovnih karata. Ukupna stopa inflacije u siječnju se pak zadržala na razini iz prethodnog mjeseca i iznosila je 0,4 posto. U ukupnom indeksu potrošačkih cijena za više od dvije trećine njegova rasta zaslužni su hrana i energenti. Na godišnjoj razini, temeljne potrošačke cijene u siječnju su bile više za jedan posto u usporedbi s istim mjesecom godine ranije, što je njihov najbrži rast od ožujka prošle godine i nešto viši od očekivanja ekonomista od 0,9 posto.

STRASBOURG - Europski parlament u četvrtak je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu velikom većinom glasova prihvatio sporazum o slobodnoj trgovini između Europske unije i Južne Koreje koji bi trebao stupiti na snagu u srpnju. Sporazum, najambiciozniji do danas koji je EU zaključila s nekom zemljom u području trgovine, trebao bi srednjoročno omogućiti udvostručenje europske trgovine s Južnom Korejom. Dva trgovinska partnera imaju pet godina za ukidanje carina. Južna Koreja četvrti je trgovinski partner EU-a izvan Europe. Predviđa se i ukidanje necarinskih barijera, posebno nekih uredaba i norma za automobilsku djelatnost, lijekove ili elektroniku za široku potrošnju. Europski zastupnici predvidjeli su i zaštitnu klauzulu kako bi zaštitili europsku industriju ako se naglo poveća uvoz u djelatnostima koje se smatraju osjetljivima, poput automobilske, elektroničke i tekstilne.

BRUXELLES - Europska komisija predložila je da se u razdoblju od idućeg tjedna do kraja lipnja 2011. ukinu uvozne carine na određene žitarice kako bi se ublažio pritisak na tržištu EU-a, posebice onom stočne hrane. U Bruxellesu predlažu da se u navedenom četveromjesečnom razdoblju ukinu postojeće carine na meku pšenicu niske i srednje kvalitete i na stočni ječam, koje trenutno iznose 12 eura odnosno 16 eura po toni. Prognoze za svjetska tržišta žitarica u 2010/2011. navode na zaključak da će cijene ostati visoke, s obzirom na očekivani pad zaliha žitarica u svijetu na kraju tekuće tržne godine za 62 milijuna tona u odnosu na kraj prethodne tržne godine, upozoravaju u Bruxellesu.

MADRID - Španjolska je prikupila nešto manje novca no što se nadala na aukciji obveznica s rokom dospijeća od 10 i 30 godina, ali su prinosi na one s rokom dospijeća od 10 godina smanjeni. Ministarstvo financija objavilo je da je prodajom obveznica prikupilo 3,5 milijardi eura. Ciljana je svota od četiri milijarde eura. Pritom je prodajom obveznica, koje dospijevaju na naplatu za 10 godina, prikupljeno 2,5 milijardi eura, uz prosječnu kamatnu stopu od 5,2 posto. Na prethodnoj aukciji u prosincu kamatna stopa iznosila je 5,4 posto. Na ime prodanih obveznica s rokom dospijeća od 30 godina u državnu se blagajnu slilo 997 milijuna eura, uz prosječni prinos od šest posto, u odnosu na 5,5 posto na aukciji u studenom. Vrijednost ponuda premašila je vrijednost ponuđenu na upis 1,5 puta.

PARIZ - Francuska je pokrenula globalnu kampanju kojom želi kulinarski ponovno osvojiti svijet i vratiti naslov glavnog europskog izvoznika hrane koji joj je prije četiri godine otela Njemačka. Njemačka je poznatija kao moćna industrijska zemlja, a 2007. skinula je s trona Francusku jer je snažna konkurencija ugrozila slavne francuske proizvode poput vina i sira. Lani je UNESCO na svojem popisu svjetske baštine imao "francuski gastronomski obrok" od četiri slijeda, a Francuska ove godine planira diljem svijeta reklamirati svoje prehrambene proizvode kampanjom "Tako francusko, tako dobro", s logom na kojem je vilica povezana s vinskom čašom.

LONDON - Euro se u četvrtak stabilizirao prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta budući da je solidna potražnja za španjolskim državnim obveznicama ublažila zabrinutosti vezane uz bankovne i dužničke probleme u eurozoni, dok su napetosti na Bliskom istoku pružile potporu franku. U takvom okruženju euro je neznatno oslabio prema dolaru, kliznuvši za 0,1 posto na 1,3552 dolara. Prethodno se nakratko spustio i na 1,3537 dolara. Prema švicarskom franku euro je oslabio 0,3 posto, te se njime trgovalo po 1,2973 franaka. Dolar je izgubio na vrijednosti prema švicarskoj valuti 0,2 posto, kliznuvši na 95,69 centima. Oporavku eura nakon jutarnjeg pada pridonio je solidan odaziv na aukciju španjolskih državnih obveznica s dužim rokom dospijeća. Rast je ipak bio ograničen zbog nastavljenih zabrinutosti oko bankovnog sektora eurozone nakon što je Europska središnja banka upozorila da su hitne prekonoćne pozajmice preskočile razinu od 15 milijardi eura. Neizvjesnosti oko daljnjeg razvoja događaja na Bliskom istoku dale su poticaja jačanju švicarskog franka nadomak razine od 1,30 franaka za euro, jer su se ulagači počeli okretati sigurnijim valutama.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙