FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 22. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske 12,30 sati:

ZAGREB

SDP se danas usprotivio donošenju novog Zakona o policiji, za kojega u toj stranci kažu kako mu je osnovni cilj zadržati u vrhu policije politizirane kadrove i u idućih pet godina, a protive se i Vladinom prijedlogu da se zakon donese po hitnom postupku. Član SDP-ova Predsjedništva i predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić je na konferenciji za novinare neprihvatljivim ocijenio prijedlog Vlade da se taj zakon, koji zadire u ljudska prava i regulira ponašanje policije kao represivnog aparata, donosi "navrat-nanos", istaknuvši kako će SDP inzistirati da ga se raspravi u redovnoj proceduri. Za Vladino obrazloženje da se hitnost predlaže radi ispunjavanja mjerila za zatvaranje poglavlja 23. Ostojić kaže kako samo potvrđuje da je policija do sada bila visoko politizirana, neučinkovita i neprofesionalna. "Osnovna namjera zakona je cementiranje postojeće politizirane kadrovske strukture u policiji", poručio je. HDZ-ovoj vlasti zamjerio je i da ne dopušta saborsku raspravu o izvješću ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka o radu policije u 2009., podsjetivši kako je i po važećem zakonu ministar obvezan jednom godišnje Saboru podnijeti izvješće, a da je posljednje i jedino do sada podnio Berislav Rončević još 2008. za prethodnu godinu. "Ako su rezultati rada zaista tako dobri kako se govori, ako je točno da policija svoj posao radi profesionalno i dobro, onda nema razloga da se ne ispoštuje zakonska obveza", dodao je.

ZAGREB

Građanska inicijativa "Braniteljska akcija", koja je u nedjelju u Grubišnom Polju organizirala skup potpore hrvatskim braniteljima Tihomiru Purdi i Veljku Mariću, ogradila se od istupa Mladena Leovca jer je, kako ističe, skup koji je trebao biti apolitičan iskoristio za prenošenje političkih stajališta svoje stranke - Hrvatske stranke prava (HSP). Iako je inzistirano da skup bude apolitičan, "predsjednik vukovarsko-srijemskoga Županijskog odbora HSP-a Mladen Leovac iskoristio ga je za prenošenje političkih stajališta svoje stranke i odašiljanje naputaka svojih političkih šefova u smislu političke i stranačke borbe", kaže se u priopćenju Građanske inicijative "Braniteljske akcije" i dodaje se da je tom prilikom "doveo u zabludu organizatora navevši prije toga da ne obnaša tu dužnost. Naknadnom provjerom utvrdili smo da je to neistina", stoji u priopćenju. "Koristimo priliku zamoliti sve stranačke prvake da se odmaknu od branitelja i stradalnika Domovinskog rata, ali i svih građana Hrvatske, jer oni nisu stoka sitnog zuba i znaju dobro da budućnost Hrvatske i rješavanje problema, pogotovo navedene dvojice, nije u mahanju stranačkim zastavama", navodi se u priopćenju. Napominju i kako se skup, najavljen za subotu 26. veljače u Zagrebu, održava istodobno kad i Konvencija HSP-a u Zagrebu. "Ne možemo se otrgnuti dojmu da nije slučajno podešen... Smatramo da je to sve pokušaj grube manipulacije u bolesnoj želji za dobivanjem glasova, a nadamo se da će pokretači toga biti prepoznati u javnosti", navodi se u priopćenju.

ZAGREB

GONG je danas Ustavnom sudu poslao prijedlog za pokretanje postupka ocjene ustavnosti zadnjih izmjena Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor koje se tiču ostvarivanja dopunskog biračkog prava nacionalnih manjina, priopćeno je iz GONG-a. Ustav jamči ravnopravnost svih nacionalnih manjina, a biračko pravo je, između ostalog, jednako, tj. glas pripadnika nacionalnih manjina mora vrijediti jednako. Navedenim se izmjenama nacionalne manjine stavljaju u neravnopravan položaj - manjine koje u stanovništvu Republike Hrvatske sudjeluju s manje od 1,5 posto stanovnika imaju dopunsko biračko pravo, a manjine koje sudjeluju s više od 1,5 posto stanovnika nemaju dopunsko biračko pravo. Pripadnicima tih dviju skupina nacionalnih manjine glas neće vrijediti jednako, tj. glas pripadnika nacionalnih manjina koje sudjeluju s manje od 1,5 posto stanovnika u njihovoj posebnoj izbornoj jedinici neće vrijediti jednako kao i glas manjina koje sudjeluju s više od 1,5 posto stanovnika, kaže se u priopćenju.

ZAGREB

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić povukao je danas sa sjednice zagrebačke Gradske skupštine sve točke s dnevnog reda kojima je on predlagatelj, među kojima i izvješća o radu gradske uprave i o stanju gradske imovine, a potom je sjednica prekinuta kako bi se o tome izjasnili i klubovi zastupnika koji su, većinom, osudili takav potez. Bandić je to učinio nakon što je potpredsjednica Skupštine i zastupnica HNS-a Morana Paliković- Gruden zatražila da se s dnevnog reda povuku dvije točke vezane uz rekonstrukciju ulica, a Boris Šprem (SDP) zatražio da se još doradi način naplate vrtića odnosno da se taj prijedlog povuče dok se o njemu ne izjasne neke civilne udruge. Inače, Gradska skupština Zagreba trebala je danas razmotriti izvješće o radu gradonačelnika Milana Bandića i gradske uprave od 1. srpnja do 31. prosinca 2010. te izvješće o stanju imovine Grada Zagreba od siječnja 2008. do lipnja 2010. u kojem se opetovano ukazuje na probleme s rješavanjem stvarno-pravnog statusa nekretnina.

Skupština je trebala imati opsežni dnevni red od 46. točaka, koji je smanjen na polovicu i pitanje je hoće li se gradski zastupnici danas imati priliku izjasniti o najvažnijima pitanjima za život Grada i građana. Nakon aktualnog sata, gradonačelnik Bandić je također najavio konferenciju za novinare.

ZAGREB

Klubovi većine zastupnika zagrebačke Gradske skupštine, predvođeni SDP-om, na zajedničkoj konferenciji za novinare osudili su potez zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je na početku sjednice povukao sve točke dnevnog reda kojima je predlagatelj. Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Davor Bernardić rekao je da Zagreb ne može funkcionirati po modelu ucjene te da gradski zastupnici, zatraže li to, imaju pravo na nadopunu ili izmjenu dnevnog reda. "Povlačenje točaka s dnevnog reda pokazuje način na koji funkcionira gradonačelnik Milan Bandić kada stvari ne idu njemu po volji i kada se treba suočiti s izvješćem o njegovu radu i slično. Tada na takav način maltretira i drži u blokadi Gradsku skupštinu, Zagrebački holding i Grad Zagreb na štetu svih građana", kazao je Bernardić. Smatra kako to samo pokazuje koliko je "sulud" izborni zakon koji je na snazi i model upravljanja po kojem gradonačelnik u svakom trenutku može povući točke s dnevnog reda i tako blokirati rad Gradske skupštine. "To definitivno treba mijenjati", rekao je Bernardić dodavši kako je to u rukama Vlade i premijerke Jadranke Kosor. Štiti li vlada gradonačelnika Bandića, budući da već godinu dana u proceduru nije upućen zakon o referendumu, koji bi proceduralno olakšao smjenu gradonačelnika, pitao je. Josip Kregar (Nezavisna lista V. Sriće) je istaknuo da je gradonačelnik obvezan Skupštini podnositi izvješće o svom radu. Rekao je da stoga očekuje da će uskoro doći do zakonske izmjene kojom bi se omogućila odgovornost gradonačelnika, a i Skupštine.

SPLIT

Splitska policija uhitila je nakon gotovo dva mjeseca jednog od četvorice napadača na 30-godišnjeg Zagrepčanina, kojega su teško ozlijedili, rečeno je danas u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi. Uhićen je 21-godišnjak iz Splita koji je s još tri zasad nepoznate osobe 24. prosinca prošle godine poslijepodne u Vukovarskoj ulici nakon svađe napao Branimira V. (30) iz Zagreba. Četvorica muškaraca, među kojima je bio i 21-godišnji Tomislav H., napali su nakon svađe Branimira V. i slomili mu nos. Protiv svih su podnesene kaznene prijave zbog nanošenja teške ozljede, a policija još traga za ostalom trojicom napadača. Nakon ispitivanja u policiji napadač je pušten.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙