FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 22. veljače 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

TRIPOLI

Libijski vođa Moamer Gadafi, koji se suočava s masovnim prosvjedima, pojavio se rano ujutro u utorak na libijskoj televiziji kako bi u kratkoj izjavi poručio da nije napustio zemlju, prenijeli su mediji. "Nalazim se u Tripoliju a ne u Venezueli ... nemojte vjerovati tim 'psima'", rekao je Gadafi, opovrgavajući izvješća da je pobjegao u Venezuelu. Gadafi je svoju izjavu dao na ulici u glavnom gradu Tripoliju, naginjući se iz automobila i držeći u ruci veliki kišobran. "Htio sam nešto reći mladima okupljenima na Zelenom trgu ali počela je kiša. Hvala Bogu, to je dobro", rekao je Gadafi u izjavi koja je trajala 22 sekunde. Državna televizija ranije je javila da se na Zelenom trgu, središnjem trgu Tripolija, održava skup potpore Gadafiju. Britanski ministar vanjskih poslova William Hague rekao je u ponedjeljak da je dobio informacije koje sugeriraju da je Gadafi na putu za Venezuelu no libijski i venezuelanski dužnosnici te su informacije opovrgnuli.

WASHINGTON

Sjedinjene Države u ponedjeljak su se pridružile međunarodnoj zajednici "snažno osuđujući nasilje u Libiji" i pozivajući vladu pukovnika Moamera Gadafija u Tripoliju da "zaustavi neprihvatljivo krvoproliće", u kojem je u proteklih tjedan dana prema nepotvrđenim podacima ubijeno više stotina ljudi. "Svijet promatra situaciju u Libiji s uznemirenošću. Pridružujemo se međunarodnoj zajednici u snažnoj osudi nasilja u Libiji. Naše misli i molitve su sa onima čiji su životi izgubljeni i s njihovim najbližima", navodi se u izjavi državne tajnice Hillary Clinton koju je objavio State Department. "Vlada Libije ima odgovornost poštovati univerzalna prava svojih ljudi, uključujući i pravo na slobodu izražavanja i okupljanja. Sada je vrijeme da se zaustavi ovo neprihvatljivo krvoproliće. Surađujemo s prijateljima i partnerima diljem svijeta kako bismo hitno prenijeli ovu poruku libijskoj vladi", naglasila je Clinton. U prosvjedima u Tripoliju u ponedjeljak je, prema posljednjim izvješćima, ubijeno oko 60 ljudi, a Jordanci koji su pobjegli iz Libije govore o strašnom "krvoproliću", o nizu zapaljenih automobila i trgovina, te o navodnim plaćenicima koji izgledaju kao da su iz drugih afričkih država. Prosvjednici su tijekom dana pozivali na okupljanje na središnjem Zelenom trgu i ispred Gadafijeve rezidencije, a svjedoci iz različitih gradskih četvrti opisali su prizore zastrašivanja: helikoptere koji nadlijeću iznad glavnog bulevara uz more te pro-Gadafijeve naoružane skupine koje pucaju iz jurećih automobila kako bi zastrašili stanovnike.

WASHINGTON

Sjedinjene Države naredile su povlačenje iz Libije svom diplomatskom osoblju koje nije najnužnije, a članovima obitelji osoblja veleposlanstva preporučeno je da napuste tu sjevernoafričku zemlju koju već danima potresaju protuvladini nemiri, objavio je u ponedjeljak State Department. "Prosvjedi su se u više navrata pretvorili u nasilne sukobe između snaga sigurnosti i prosvjednika, što je rezultiralo s ozlijedama i mrtvima", navodi State Department u priopćenju, upozoravajući da je idućih dana moguće novo nasilje i pljačke. Sjedinjene Države najoštrije su osudile nasilje u Libiji. Američka vlada raspolaže s nizom vjerodostojnih izvješća prema kojima je broj mrtvih i ranjenih premašio nekoliko stotina, rekao je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley, ističući kako je Washington oštro prosvjedovao zbog uporabe sile i žrtava, koje su mahom bili građani što su mirno prosvjedovali.

WASHINGTON

Amerikanac uhićen u siječnju u Pakistanu nakon što je ubio dva muškarca u prometnoj gužvi u Lahoreu, bio je dio tajne skupine operativaca pod vodstvom američke Središnje obavještajne agencije (CIA), koji provode nadzor nad militantnim skupinama duboko unutar Pakistana, izvijestio je u ponedjeljak The New York Times u online izdanju pozivajući se na izjave američkih dužnosnika. Radeći iz sigurne kuće u istočnom gradu Lahoreu, pritvoreni američki ugovorni suradnik, Raymond Davis (36), umirovljeni pripadnik Specijalnih snaga, provodio je izviđanje i druge misije za radnu skupinu CIA-a sastavljenu od časnika i stručnjaka za tehnički nadzor, koja je izvodila operacije nadziranja, rekli su dužnosnici. Davis, koji je imao američku diplomatsku putovnicu a kategoriziran je kao "administrativno i tehničko osoblje", 27. siječnja je vozeći se sam u automobilu stao na jednom zakrčenom raskrižju u središtu Lahorea, kada su mu na motociklu prišla dva naoružana Pakistanca. Davis ih je ubio svojim pištoljem Glock, a američki dužnosnici su inzistirali da je bila riječ o samoobrani od naoružanih pljačkaša. Prema verziji događaja Policijske uprave Lahorea, koja je u nedjelju objavljena u lokalnom dnevnom listu The Daily Times, sumnja se da se radilo o samoobrani jer su žrtve bile ustrijeljene više puta u leđa. Davis je prvo zapucao iz vozila a potom je izašao i nastavio pucati, te se vratio u automobil i pobjegao. Ubrzo je uhvaćen u policijskoj potjeri i pritvoren.

ANKARA

Tisuće turskih radnika koji čekaju evakuaciju iz libijskog grada Bengazija sklonili su se na stadion s kojega su tijekom noći mogli čuti pucnjeve i eksplozije, rekao je u ponedjeljak jedan od turskih građana u Libiji. Sertac Karan, menadžer u turskoj tvrtki Arsel Construction, agenciji Reuters je telefonom sa stadiona blizu zračne luke u Bengaziju rekao da su "nakon pogrebnih molitvi mogli čuti obračun vatrenim oružjem i eksplozije". "To je potpuno izvan nadzora, vidimo 15-godišnjake i 16-godišnjake kako nose kalašnjikove". Pripadnici snaga sigurnosti su promijenili odore i pridružili se prosvjedima kako bi izbjegli da ih napadnu prosvjednici, rekao je. Na evakuaciju na stadionu čeka oko 3500 Turaka, rekao je Karan. Dužnosnici procjenjuju da u Libiji radi oko 25000 Turaka.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙