FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati:

Autor: nles
ZAGREB, 22. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Prva dva hrvatska državljana od njih 500-tinjak koliko ih se nalazi u nemirima zahvaćenoj Libiji sinoć su napustila tu zemlju te su redovitom zrakoplovnom linijom iz Tripolija preko Beča došli u Zagreb, dok se sutra očekuje nastavak evakuacije, doznaje se u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI). Dva djelatnika Geofizike u Zagreb su stigla oko 20,30 minuta, rekao je Hini glasnogovornik MVPEI-a Mario Dragun. Sutra se očekuje, bude li sve u redu, prebacivanje redovitom linijom preko Frankfurta i Beča u Zagreb skupine od 32 djelatnika Geofizike, kazao je Dragun. Očekuje se i daljnje okupljanje ostalih hrvatskih državljana u zračnoj luci u Tripoliju koje će se prema mogućnosti prebacivati na sigurna odredišta. Evakuacija će se zasad obavljati redovitim linijama dok se ne dobije dozvola za izvanredne letove. Hrvatski državljani u Libiji, prema podacima MVPEI-a, nalaze se na sigurnom. Zbog pogoršanja sigurnosne situacije u Libiji, u MVPEI-u je osnovan Krizni stožer za pomoć hrvatskim državljanima koji se nalaze u toj zemlji, priopćeno je u ponedjeljak iz MVPEI-a. Krizni stožer, zajedno s predstavnicima tvrtki u kojima su hrvatski državljani zaposleni, radi na njihovu povratku.

PAZIN - Istarski župan Ivan Jakovčić sinoć je na sjednici županijske skupštine u Pazinu, govoreći o teškoj gospodarskoj situaciji u Istri uzrokovane krizom, kazao kako "stanje nije toliko loše kao što se pokušava prikazati". "Šansa postoji, ali je treba iskoristiti. Neovisno što situacija nije dobra, Istra se ne predaje te sam uvjeren da imamo velike šanse i da ćemo uspjeti", naglasio je Jakovčić dodavši kako će županija krajem ožujka i početkom travnja izaći s "konceptom izlaska iz krize". Odgovarajući na pitanje IDS-ove vijećnice Ede Klapčić zašto je pulska bolnica uvrštena u treću kategoriju župan Jakovčić je istaknuo kako se s tom kategorizacijom Ministarstva zdravstva ne slaže jer smatra da su u ocjenjivanju korišteni zastarjeli podaci iz 2009. godine te da nije uzeto u obzir da je u međuvremenu bolnica dobila deset novih specijalista. Po njegovim riječima druge su bolnice, slične pulskoj, dobile višu kategoriju jer u njih dolaze pacijenti iz drugih županija, a da se pritom zanemarilo da ovdašnja zaprima turiste.

ZAGREB - Predsjednik zagrebačke organizacije SDP-a Davor Bernardić upozorio je sinoć u sklopu rasprave o SDP-ovoj strategiji razvoja grada do 2020. da je na zagrebačkom tržištu veliki broj nekretnina koje se ne mogu prodati, što je rezultat višegodišnjeg ekspazionističkog urbanizma. Na okruglome stolu u Društvu arhitekata Zagreba predstavljen je dio strategije koji se odnosi na politiku prostornog razvoja, zaštite okoliša i energetske učinkovitosti u Zagrebu. Bernardić se zauzeo za kvalitetnu raspravu kojom bi se definirao potreban omjer površina namijenjenih razvoju modernih poslovnih cjelina, stambenih površina i površina za javne namjene. Ističući kako je urbanistička politika jedna od najvažnijih politika za grad Zagreb, predsjednik zagrebačkoga SDP-a rekao je da se Zagreb mora odlučiti i kojem će modelu stambene politike težiti. Predsjednica SDP-ova Savjeta za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i urbanizam Dinka Pavelić rekla je da je nepostojanje strategije upravljanja prostorom te prisvajanje gradskog teritorija među ključnim problemima u prostornom planiranju razvoja grada.

ZAGREB - Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje obilježio je sinoć Međunarodni dan materinskoga jezika predstavivši knjige iz vlastite naklade: "Hrvatsko srednjovjekovno pjesništvo: Pjesme, plačevi i prikazanja na straohrvatskom jeziku", "Na ishodištu hrvatske leksikografije - Trojezični rječnik - Blago jezika slovinskoga Jakova Mikalje" te "Germanizmi u kajkavskom književnom jeziku". O knjizi koju su priredili Amir Kapetanović, Dragica Malić i Kristina Štrkalj Despot "Hrvatsko srednjovjekovno pjesništvo: Pjesme, plačevi i prikazanja na straohrvatskom jeziku" govorila je akademkinja Dunja Fališevac, a o knjizi "Na ishodištu hrvatske leksikografije - Trojezični rječnik - Blago jezika slovinskoga Jakova Mikalje" govorio je jezikoslovac Marko Samardžija. Knjigu Barbare Golub Štebih "Germanizmi u kajkavskom književnom jeziku" predstavio je jezikoslovac Velimir Piškorec. Govoreći o Međunarodnom danu materinskoga jezika ravnateljica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Dunja Brozović Rončević je ocijenila kako hrvatski jezik ne spada u skupinu ugroženih jezika, ali se po njezinim riječima osporava njegovo ime. "Ugroženi su organski govori i dijalekti premda je osam hrvatskih govora dobilo status zaštićene nematerijalne baštine", rekla je Rončević Brozović.

ZAGREB - Na sinoćnjoj tribini Hrvatskog kulturnog vijeća (HKV) "Hrvatski odgovor na srbijanske popise" voditelj tribine Miroslav Međimorec, bivši pomoćnik zapovjednika specijalne policije Željko Sačić, ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor, sociolog Ivan Rogić i prof. Miroslav Tuđman izrazili su nezadovoljstvo odnosom hrvatske Vlade prema slučaju Tihomira Purde te zatražili njegovo puštanje na slobodu.

Istaknuvši kako HKV Tihomira Purdu ne bi dao za zatvaranje 23. poglavlja u pregovorima s EU, Međimorec je rekao kako je Vlada trebala učiniti sve da se hrvatskim građanima ne može suditi pred sudovima drugih država. Mi smo slobodna i samostalna država, a imamo slobodu i svoje dostojanstvo od kojeg se ne smije uzmicati pred nikavim ucjenama, napomenuo je Međimorec. Sačić smatra kako je golemo nezadovoljstvo građana proistječe iz nezadovoljstva vladinim radom te radom Državnoga odvjetništva, koje je, kako je rekao, glavni neprijatelj. "Koz odnos prema slučaju Purda očituje se protuhrvatski odnos političkih elita prema hrvatskim braniteljima", rekao je dodavši kako se čini da su branitelji za elite postali balast i bolest društva.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙