FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mvra
ZAGREB, 21. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

RIJEKA - Saborska zastupnica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Vesna Buterin rekla je na današnjoj konferenciji za novinstvo, odgovarajući na SDP-ove negativne ocjene rada vlade Jadranke Kosor s jutrošnje konferencije za novinstvo SDP-a, da se premijerka potvrdila djelima. Premijerka je razotkrila kriminal i korupciju, završava pretpristupne pregovore i pokreće investicije pa je zato šteta što SDP i dalje živi u 2003., istaknula je Buterin. Te je godine, dodala je, usred gospodarskog prosperiteta, SDP brojku nezaposlenih doveo do 415.000. Vodeći ljudi SDP-a, rekla je navodeći da se to posebno odnosi na Željka Jovanovića kao zamjenika gradonačelnika, ujutro napadaju HDZ, a popodne u ime grada Rijeke potpisuju ugovore kao što je onaj s riječkom tvrtkom "Tržnice" i time pogoduju stranačkim kolegama, ili ugovore za gradnju bazena i športskih dvorana čija je gradnja skuplja svakim novim ugovorom. Buterin je ocijenila kako je današnje otvaranje radova na gradnji spremnika JANAF-a dokaz da premijerka čini sve radi jačanja gospodarskih aktivnosti i povećanja zaposlenosti. Posebna vrijednost otvaranja radova jest što će u JANAF-u posao naći 30-ak visokoobrazovanih stručnjaka, istaknula je.

RIJEKA - Saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinstvo u Rijeci da je "porazni podatak o broju nezaposlenih" koji je, kako je rekao, pokušavala sakriti vlada Jadranke Kosor konačna potvrda da vlada ne upravlja državom, nego "živi u nekom svojem otuđenom svijetu". Izjava predsjednice vlade o broju prodanih automobila kao dokazu boljeg života je na tragu poznate poruke gladnim građanima da jedu kolače ako nemaju kruha, rekao je Jovanović. Takva vlada mora otići, ali ne silom ulice, nego mirno na izborima, slobodnom voljom građana, ustvrdio je, dodajući da građanima te izbore treba i omogućiti bez daljnjeg gubljenja vremena. Jovanović je, navodeći da je najviše nezaposlenih u dobi od 25 do 34 godine, ustvrdio kako je put od "Sanaderova društva znanja i zemlje blagostanja do Kosoričine zemlje čobana, pastira i samaraša - zemlje siromaha" bio rekordno brz. SDP ima odgovore na pitanja kako pokrenuti gospodarski oporavak, osigurati nova radna mjesta, kako pravedno raspodijeliti teret krize na sve društvene skupine, osigurati veća primanja radnicima te poboljšati kvalitetu javnih usluga, rekao je Jovanović. Saborski zastupnik SDP-a Slavko Linić ocijenio je da vlada Jadranke Kosor nije sposobna za reforme, da nije sposobna kontrolirati tržište pa su cijene goriva, brašna i šećera, kako je rekao, u stalnom rastu.

ZADAR - Predsjednik SDP-ova Savjeta za branitelje i saborski zastupnik Ante Kotromanović danas je u Zadru rekao kako bi trebalo izraditi akcijski plan za spašavanje branitelja Purde i Marića, "jer diplomatskim i drugim kanalima svi u vlasti mogli su učiniti više - od premijerke i ministara do predsjednika Republike. "Inzistiram od premijerke i predsjednika da se izradi taj akcijski plan. Kako smo imali akcijski plan za hvatanje generala Ante Gotovine, tako smo danas trebali imati takav plan za spašavanje Purde i Marića", rekao je Kotromanović. Ova vlast hrvatske branitelje pretvara u slučajeve, istaknuli su na konferenciji za novinare zadarskoga SDP-a saborski zastupnici Ingrid Antičević-Marinović i stožerni brigadir Kotromanović. Prozvali su institucije da od 2007. nisu učinile ništa da zaštitite te ljude, iako su na raspolaganju imali zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći koji je u oba slučaja iskoristila Srbija.

ZAGREB - HSP dr. Ante Starčević pozvao je hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića i premijerku Jadranku Kosor da kao sukreatori hrvatske vanjske politike diplomatskom notom jasno i nedvojbeno zatraže od Srbije i srbijanskog državnog vodstva da odustanu od zahtjeva za izručenje hrvatskog branitelja Tihomira Purde Srbiji. HSP dr. Ante Starčević također ih je pozvao da diplomatskom notom skrenu pozornost Bosni i Hercegovini i njezinu čelništvu da će eventualno izručenje Tihomira Purde predstavljati neprijateljski čin prema Hrvatskoj i kršenje temeljnih ljudskih prava. Nakon današnje neslužbene izjave srbijanskog tužitelja Milana Dilparića kako je potpuno jasno da je Purdin iskaz u srbijanskom logoru uzet na nezakonit način, jasno je kako ne postoje niti formalni uvjeti za izručenje, priopćio je HSP dr. Ante Starčević.

RIJEKA - Desetak hrvatskih branitelja iz Kraljevice danas su u središtu Rijeke natpisima pozivali vozače da trubljenjem daju potporu uhićenima Tihomiru Purdi i Veljku Mariću. Akcija je održana na raskrižju Ulica Erazma Barčića i Dolca, u neposrednoj blizini konzulata Republike Srbije u Rijeci. Kako su naveli sudionici, nije riječ o prosvjedu, nego o potpori Purdi i Mariću. Istaknuli su da će, ako dvojica uhićenika ne budu pušteni, nastaviti prosvjedne akcije. Smatraju da nijedan hrvatski branitelj ne smije biti tretiran kao zločinac. Tijekom akcije nije bilo izgreda.

ZAGREB - Na okruglom stolu o nacrtu novog kaznenog zakona "Zakonska regulativa obiteljskog nasilja u Hrvatskoj - usuglašavanje s međunarodnim standardima", koji je danas priredila udruga B.a.b.e., istaknuto je da svaki oblik obiteljskog nasilja treba smatrati isključivo kaznenim djelom, a ne prekršajem. Po sadašnjim zakonima obiteljsko se nasilje može procesuirati kao prekršaj po prekršajnom zakonu i kao kazneno djelo po kaznenom zakonu, a o tome kako će se procesuirati odlučuje policija kad dođe na mjesto događaja, rekla je Ivana Radačić iz Instituta "Ivo Pilar". Češće se, kako je rekla, događa da se progoni kao prekršaj, čime se umanjuje značaj tih djela, a najviša predviđena kazna je 90 dana zatvora. Rekla je i kako ne funkcioniraju ni zaštitne mjere, jer su određene kao sankcije, pa se mogu izreći tek kad se netko proglasi krivim, što onemogućuje hitnu zaštitu žrtve. Obiteljsko nasilje treba goniti po kazenom zakonu, zaštitne mjere trebaju biti u nadležnosti građanskih sudova i žrtva ih može tražiti bez obzira na to je li pokrenut kazneni postupak, rekla je Radačić, dodavši kako bi i policiji trebalo dati veće ovlasti.

ZADAR - Djelatnici Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) objavili su na današnjoj konferenciji za novinare u Posedarju da su završili radove i razminirali područje u općini Posedarju uz jadransku magistralu. Riječ je o projektu razminiravanja šireg područja državne ceste D8 na dionici Zeleni hrast – Posedarje, površine gotovo 259 tisuća metara četvornih, za što je iz državnog proračuna izdvojeno oko dva i pol milijuna kuna. Sljedeća faza obuhvaća pretraživanje i razminiravanje od Zelenog hrasta prema Poličniku.

ZAGREB - Osumnjičeni u aferi "Fimi media" Mladen Barišić priopćio je danas putem svojih branitelja da on kao ni njegovi branitelji ne znaju tko je od sudionika istrage dostavio medijima zapisnike i tako prekršio zakon a ističu da su se voljni podvrgnuti svakoj provjeri radi utvrđenja tko je to učinio. Barišić i njegovi odvjetnici Ante Madunić i Rajko Mlinarić u priopćenju Hini navode da je nesporna činjenica da takvo objavljivanje zapisnika, sve da i nije zabranjeno, nije korisno za Mladena Barišića i suosumnjičenu Nevenku Jurak. Tko ima probitke od takovog objavljivanja, neka zaključi javnost i organi gonjenja, navode u priopćenju. Podsjećaju da se protiv Barišića, Jurak i još desetak osoba vodi istraga kod USKOK-a za niz kaznenih djela te da su, iako je istraga tajna, od početka kaznenog progona u više navrata i u više sredstava javnog priopćavanja objavljivane navodne obrane Mladena Barišića koje je davao pred USKOK-om. "Vrhunac takvog protuzakonitog postupanja od strane medija i nekih novinara događa se u Jutarnjem listu, koji objavljuje navodne "ispovijedi" Mladena Barišića, u kojima se prezentira sadržaj zakonom zaštićenih zapisnika, iako su i izdavač i novinari svjesni da tom objavom krše Zakon o kaznenom postupku, a samim tim da čine i kazneno djelo, kao i oni koji su im te zapisnike učinili dostupnima", navodi se u priopćenju. Zbog odavanja službene tajne u slučaju Fimi Media, USKOK je od policije zatražio kriminalističko istraživanje zbog utvrđivanja tko je počinio to kazneno djelo, ranije je priopćio DORH.

ZAGREB - Osumnjičena u aferi Fimi media Nevenka Jurak priopćila je danas putem svojih branitelja da se protivi praksi objavljivanja u medijima navodnih obrana nje i suosumnjičenog Mladena Barišića pred USKOK-om, te je u u slučaju nastavka kršenja prava najavila mogućnost pokretanja sudskih postupaka. Iako je istraga koja se protiv Barišića, Jurak i još desetak osoba vodi kod USKOK-a tajna, od početka kaznenog progona, u više navrata i u više medija objavljivane su navodne obrane Mladena Barišića i Nevenke Jurak koje su davane pred USKOK-om, priopćili su Hini branitelji Nevenke Jurak. Navode kako je posljednjih dana došlo do više takvih objava, te da se protive takvoj praksi koja, po njihovom mišljenju, predstavlja svojevrstan pritisak na institucije sustava. Ne zadirući u prava medija da objavljuju i prate teme koje su u žiži interesa hrvatske javnosti, smatramo da sudski postupci svoj početak i kraj moraju imati u sudnici, te stoga, ovim putem, ističemo kako se prenošenjem postupka na stranice medija osumnjičene osobe stavljaju u neravnopravan položaj, priopćili su br anitelji Nevenke Jurak Krešimir Vilajtović i Ivo Farčić. Navode da su dužni upoznati javnost s izričitim nalogom njihove branjenice da će u slučaju nastavka kršenja prava obrane, razmotriti mogućnosti za pokretanje sudskih postupaka.

SPLIT - Županijski sud u Splitu oslobodio je danas optužbe za prijetnju Jakšu Cvitanovića Cvika i Ivana Zulima. Cvitanovića je Županijsko državno odvjetništvo teretilo da je Petri Rašidagić (prije Gugić) zaprijetio iz zatvora kako bi promijenila svoj iskaz protiv njega na suđenju dilerskoj skupini, kad je nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu od osam godina i tri mjeseca zbog raspačavanja droge. Zulim je na današnjoj raspravi oslobođen optužbe za prijetnju koja se, po optužnici, dogodila u kolovozu 2008., kad je u ime Jakše Cvitanovića Cvika preko sestre zaprijetio svjedokinji Petri Rašidagić. U obrazloženju presude sudac Damir Romac je istaknuo kako tijekom suđenja nije bilo dokaza za kazneno djelo prijetnje, da su izjave svjedoka tijekom suđenja u nekim dijelovima bile kontradiktorne, a ni telefonski ispisi nisu potvrdili riječi svjedokinje. Cvitanović u splitskom pritvoru čeka pravomoćnost presude.

ZAGREB - Konstituirajuća sjednica Nadzornog odbora HRT-a održana je danas u nazočnosti privremenog glavnog ravnatelja HRT-a i predsjednika Programskog vijeća HRT-a, na način kako je propisano zakonom o HRT-u, priopćilo je poslijepodne to tijelo, koje je novina prema novom Zakonu o HRT-u. Nakon što su utvrdili metodologiju rada Nadzornog odbora HRT-a, članovi su dogovorili da će sljedeća sjednica biti održana početkom ožujka. Hrvatski sabor 4. veljače je na mandat od četiri godine imenovao Silviju Luks Kalogjeru predsjednicom te Željka Čaglja, Antu Žigmana i Orsata Miljenića članovima Nadzornog odbora HRT-a. Prema novom Zakonu o HRT-u, peti član Nadzornog odbora bit će predstavnik Radničkog vijeća HRT-a. Nadzorni odbor HRT-a novina je iz Zakona o HRT-u kojega je Sabor donio lani, 3. prosinca. Prema Zakonu, Nadzorni odbor zajedno s Programskim vijećem HRT-a, po prethodno provedenom natječaju, imenuje i razrješava predsjednika i članove Uprave HRT-a, te donosi Statut HRT-a kao i program rada i financijski plan. Nadzorni odbor nadzire financijsko poslovanje HRT-a.

SISAK - Većinom glasova vijećnika na današnjoj sjednici sisačko-moslavačke Županijske skupštine prihvaćeno je izvješće o radu županice Marine Lovrić-Merzel od 1. srpnja do 31. prosinca prošle godine. U raspravi prije glasovanja oporbena vijećnica HSS-a i saborska zastupnica Marijana Petir je rekla kako iz proračuna županije oko milijun kuna na godinu odlazi za naknade članovima radnih tijela županice, a taj se novac, po njezinu mišljenju, može usmjeriti za stipendije, liječenje i pomoć potrebitima te za potporu poljoprivrednim proizvođačima kojima je ona nužna zbog uvjeta koji su utvrđeni europskim zakonodavstvom. Županica Marina Lovrić-Merzel ustvrdila je kako su članovi radnih tijela stručni ljudi kojima treba platiti njihov rad i kako je "sve što županija odrađuje transparentno". Sisačko-moslavačka županija ima rezultate, što se za državu opterećenu aferama i malverzacijama ne može reći, dodala je. Lovrić-Merzel pozvala je mjerodavne institucije da istraže moguću odgovornost Marijane Petir kao članice Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, čiji je direktor Vinko Mladineo u pritvoru zbog sumnje u zloporabu položaja i ovlasti radi isplate 5,6 milijuna kuna tvrtki Fimi mediji.

DUBROVNIK - U Dubrovniku je danas svečano otvoren prvi sveučilišni diplomski studij Međunarodnih odnosa i diplomacije pri dubrovačkome Međunarodnom sveučilištu. Studij je nastao kao plod suradnje dubrovačkoga Međunarodnog sveučilišta i Sveučilišta u Zadru, a nakon početka rada u Zadru, od sljedećeg tjedna počinje i nastava u Dubrovniku. Kako je istaknuo predsjednik dubrovačkoga Međunarodnog sveučilišta dr. Miomir Žužul, dio programa izvodit će se u suradnji s Institutom za kulturnu diplomaciju iz Berlina, što je prvi takav oblik suradnje u regiji. Nakon završetka studija, koji je usklađen sa sličnim akademskim programima na međunarodnim sveučilištima stječu naziv magistra međunarodnih odnosa i diplomacije, a studenti mogu nastaviti izobrazbu na doktorskim programima u Hrvatskoj, Europi, SAD-u i u drugim dijelovima svijeta.

ZAGREB - Policija je uhvatila u Slavskom Polju 36-godišnjeg Siščanina te dvojicu Petrinjaca dobi 20 i 21 godinu dok su krali prokromne ploče sa spomenika NOB-a Petrova gora, izvijestila je danas sisačko-moslavačka policijska uprava. Policija je utvrdila da su kradljivci u četvrtak provalili u obližnju prostoriju u kojoj su se priključili na struju nakon čega su brusilicom razrezali i sa spomenika skinuli 55,5 četvornih metara prokromnih ploča, koje su potom pripremili za odvoženje, a u čemu su ih svojim dolaskom spriječili policajci. Brigu o skinutim pločama preuzeo je vlasnik spomenika, odnosno Općina Gvozd, a kradljivci će zbog te krađe biti kazneno prijavljeni, izvijestila je policija.

(Hina) xmvr yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙