FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 21. veljače 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) u srijedu, 23. veljače, održat će prvu aukciju za model A+, odnosno za dodjelu kvota kredita za provedbu Programa kreditiranja za gospodarski oporavak i razvitak, a kreditna kvota HBOR-a za tu aukciju je 100 milijuna kuna. Vlada je krajem siječnja izmijenila model A, odnosno utvrdila program kreditiranja za gospodarski oporavak i razvitak model A+ kojim su krediti dostupniji širem krugu korisnika, a trebao bi rezultirati i manjim kamatama. Kamatna stopa koju HBOR daje na svoj dio 40-postotni dio kredita smanjena je za jedan postotni bod i za model A+ iznosi 2,8 posto. Udio banaka u kreditima i nadalje će biti 60 posto, a krajnja će kamata za poduzetnike ovisit o marži koju će na svoj udio ponuditi banke. Prednost u dobivanju kvote kredita imat će banka koja ponudi nižu maržu, predviđeno je i pozivom za prvu aukciju po modelu A+ koji je HBOR objavio na svojim internet stranicama. Kreditna kvota HBOR-a za aukciju koja će se održati u srijedu je sto milijuna kuna, a kada se tomu doda i 60-postotni udio poslovnih banaka, poduzetnicima će nakon prve aukcije biti na raspolaganju kreditni potencijal u iznosu od 250 milijuna kuna. Poduzetnici, korisnici kredita po modelu A+ ta će sredstva moći koristiti za financiranje obrtnih sredstava (uključujući podmirenje obveza prema dobavljačima, financijskim institucijama, državi te drugim vjerovnicima), a kredit će moći koristiti i za financiranje osnovnih sredstava.

ZAGREB - Naftna kompanija Ina izvijestila je danas kako se trenutno u Libiji nalazi 77 radnika njene tvrtke Crosco te da se dogovara način evakuacije svih djelatnika u što kraćem roku, a povlačenje svojih radnika iz te sukobima zahvaćene zemlje najavljuju i Geofizika, Montmontaža i Adria-Mar Shipbuilding. Prema podacima Ine, u Libiji se trenutno nalazi 77 Croscovih radnika na nekoliko različitih lokacija. "U stalnom smo kontaktu sa šefovima gradilišta i voditeljima projekata na svim navedenim lokacijama, te vjerujemo da ćemo uskoro realizirati evakuaciju", navode iz Ine. Iz Geofizike je javljeno kako je iz preventivnih razloga donesena odluka da se privremeno zaustave radovi i krene s organizacijom povratka njihovih 36 radnika. Prvi djelatnici napustit će Libiju danas, dok će druga grupa krenuti sutra redovnim zrakoplovnim linijama iz Tripolija preko Beča, Frankfurta i Rima za Zagreb. Povratak ostala 73 radnika bit će organiziran sukladno razvoju situacije. Montmontaža u priopćenju ističe kako je osigurala avion koji čeka u Zagrebu na dozvolu libijskih vlasti za slijetanje u Benghazi. "Situacija na terenu mijenja se iz sata u sat. U stalnom smo kontaktu s našim radnicima u Benghaziju i hrvatskim veleposlanstvom u Tripoliju i radimo sve što možemo da na siguran način evakuiramo naše radnike iz Benghazija", ističe Montmontaža u priopćenju. Adria-Mar Shipbuilding također najavljuje povratak sedmero svojih radnika u Hrvatsku.

ZAGREB - Predstavnicima riječnih ribara na današnjem je sastanku u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja predan prijedlog naputka o ribolovu na plavnom području o kojem bi se oni trebali očitovati do sutra, doznaje se iz Hrvatske obrtničke komore i Ministarstva poljoprivrede. Dvadesetak ribara s Dunava prosvjedovalo je danas pred Ministarstvom poljoprivrede zbog problema s ribočuvarskim službama koje imaju zbog ribarenja na plavnim područjima, a pridružilo im se i nekoliko morskih ribara te predstavnika seljačkih udruga. Ribari smatraju da u vrijeme visokog vodostaja imaju pravo loviti ribu izvan osnovnog korita rijeke odnosno sve do nasipa, dok im ribočuvarske službe to osporavaju. Ribari koji su prosvjedovali pred Ministarstva poljoprivrede u Ulici grada Vukovara na auto prikolicama su dovezli nekoliko čamaca. Nakon završetka sastanka su se razišli.

ZAGREB - U kućama i stanovima za odmor u Hrvatskoj je prošle godine boravilo 338,5 tisuća turista koji su ostvarili 5,19 milijuna noćenja, privremeni su podaci Državnog zavoda za statistiku. Podaci o nekomercijalnom turističkom prometu u kućama i stanovima za odmor pokazuju da su većinu dolazaka ostvarili strani turisti, a većinu noćenja domaći turisti. Tako su strani turisti ostvarili 56,1 posto dolazaka i 43,2 posto noćenja, dok je domaćih turista bilo 43,9 posto, a njihovih noćenja 56,8 posto. Domaćih 148,6 tisuća turista u tim je kućama prošle godine ostvarilo 3,01 milijuna noćenja, dok je gotovo 190 tisuća stranaca ostvarilo 2,28 milijuna noćenja. Riječ je o istraživanju o nekomercijalnom turističkom prometu u kućama i stanovima za odmor koje se ne iznajmljuju turistima, već njihovi vlasnici, članovi obitelji, rodbina i prijatelji plaćaju (samo) paušalnu ili boravišnu pristojbu po noćenju. Podaci za prošlu godinu se tako temelje na evidencijama o naplati te pristojbe koju vode turističke zajednice grada/općine ili mjesta, pri čemu su, kako navode iz Državnog zavoda, obuhvaćeni podaci 162 turističke zajednice i to uglavnom na Jadranu koje su postavile informacijski sustav praćenja prijave i naplate boravišne pristojbe.

UMAG/ZAGREB - Umaška hotelijerska Grupa Istraturist prošlu je godinu završila s 28,18 milijuna kuna gubitka u poslovanju, za razliku od godine prije kada su poslovali s dobiti od 37,57 milijuna kuna, privremeni su podaci iz nerevidiranog konsolidiranog financijskog izvješća te Grupe objavljenog na Zagrebačkoj burzi. Ukupni prihodi Grupe Istraturist prošle su godine iznosili 393,07 milijuna kuna, što je 1,8 posto više nego u 2009., a to je pratio i znatno viši porast ukupnih rashoda, za 26,4 posto, na 426,91 milijuna kuna. Za ostvareni lanjski gubitak u komentaru uz izvješće iz te Grupe ističu da je prvenstveno pod utjecajem financijskih rashoda vezanih uz kreditnu zaduženost i snažnu aprecijaciju švicarskog franka u odnosu na kunu. Među ostalim financijskim pokazateljima ističu lanjski porast dobiti od poslovnih aktivnosti, od 4,4 posto, na 63,5 milijuna kuna, što objašnjavaju višim prihodima od prodaje te povećane operativne efikasnosti poslovanja.

ZAGREB - Trgovinski tjedan na Zagrebačkoj burzi danas je počeo porastom vrijednosti dioničkog indeksa Crobexa za 0,38 posto, na 2.265,22, te povećanjem indeksa Crobex10 za 0,45 posto, na 1.241,88 bodova, uz redovni promet od 41,7 milijuna kuna. Sedam dionica imalo je danas promete iznad milijun kuna. Najveći je promet, od 14,6 milijuna kuna, ostvarila dionica Ericssona Nikole Tesle, čija je cijena porasla za 10,25 posto na 1.619,50, što je i najveći današnji porast cijene među trgovanijim dionicama. Takvo je povećanje uslijedilo nakon što je objavljeno da Uprava Ericssona Nikole Tesle predlaže skupštini dioničara isplatu 190 kuna dividende, što je 70 kuna više nego u prošloj godini. Pritom se predlaže isplata 20 kuna redovne i 170 kuna izvanredne dividende. Dionica HT-a imala je danas 8,3 milijuna kuna prometa, a cijena joj je pala za 0,73 posto, na 286 kuna. Promet dionicom Belja iznosio je 2,5 milijun kuna, a prodavala se po 0,54 posto višoj cijeni ili po zadnjih 99,01 kunu. Porast cijene od 0,11 posto, na 3.630,11 kuna, zabilježila je dionica Ine uz promet od 1,8 milijuna kuna. Dionica Atlantic Grupe je uz 0,26 posto višu cijenu ili po 800 kuna ostvarila 1,5 milijuna kuna prometa. Promet od 1,4 milijuna kuna imala je dionica Kaštelanskih staklenika, kojoj je cijena smanjena za 0,54 posto, a povlaštena dionica Adris grupe ostvarila je 1,3 milijuna kuna prometa uz pad cijene za 1,81 posto.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas su i potražnja i ponuda smanjene u odnosu na kraj prošloga tjedna, a ugovoreno je svega 34,6 milijuna kuna prekonoćnih pozajmica. Danas je prijavljeno 84,6 milijuna kuna potražnje, otprilike 7 posto manje nego u petak. Istodobno, ponuda je smanjena 19 posto na 154,6 milijuna kuna. Sav promet činile su prekonoćne pozajmice, kojih je odobreno 34,6 milijuna kuna, po cijeni od 0,53 posto, kao i krajem prošloga tjedna. Početak novog radnog tjedna u trgovanju na Tržištu novca započeo je smanjenom potražnjom za kratkoročnim pozajmicama u odnosu na tjedan ranije. I ponuda slobodnih kuna je bila nešto skromnija od tjedna ranije. Unatoč smanjenoj potražnji, ona nije u cijelosti namirena zbog neusklađenosti u uvjetima kreditiranja, no i zbog iskorištenosti limita potencijalnih kreditora prema tražiocima pozajmica, navode s Tržišta novca.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙