FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neopovoljne prognoze pritisnule cijene nafte

Autor: mpuk
LONDON, 25. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima uoči očekivanog rasta zaliha u najvećem svjetskom potrošaču Sjedinjenim Državama, a uteg je bio i iznenađujući 0,5- postotni pad britanskog BDP-a u četvrtom tromjesečju, potpirivši zabrinutost u vezi s globalnim oporavkom.

Cijene sirove nafte za isporuke u ožujku pale su na američkom tržištu za 61 cent na 87,26 dolara za barel. Na tržištu u Londonu bile su u minusu 80 centi i iznosile su 95,81 dolara za barel.

Očekuje se da će najnovija tjedna izvješća o zalihama u SAD-u pokazati njihov rast u prošlom tjednu slijedom povećanja uvoza i istodobne niže stope iskorištenosti rafinerijskih kapaciteta. Zalihe sirove nafte trebale bi se povećati za 900 tisuća a zalihe benzine za 2,2 milijuna barela, procjenjuju analitičari. Zalihe derivata trebale bi se pak smanjiti za 200 tisuća barela.

"Pozadinu današnjeg kretanja cijena čine očekivanja rasta zaliha u SAD-u", tumače analitičari Commerzbanka.

Dodatni uteg za cijene bili su šokantni podaci o padu britanskog BDP-a u posljednja tri mjeseca 2010. za 0,5 posto.

"To je nevjerojatno loš rezultat, daleko gori od najpesimističnije prognoze“, kazao je Howard Archer iz tvrtke IHS Global Insight.

Pozornost tržišta sada je usmjerena na povjerenje američkih potrošača u siječnju, koje bi trebalo dati precizniju sliku o stanju u američkom gospodarstvu. Očekuje se da će odgovarajući indeks u siječnju porasti za 54,3 boda, s 52,5 bodova u prosincu.

Razlika između cijena nafte na londonskom i američkom tržištu smanjila se s jučerašnjih rekordnih 9,76 dolara na 8,68 dolara.

Organizacija zemalja izvoznica nafte objavila je u utorak na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 93,20 dolara, što znači da je bila 30 centi viša nego na kraju prošlog tjedna.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙