FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineska inflacija i nemiri u Bahreinu i Iranu podigli cijene nafte nadomak 104 dolara

Autor: mpuk
LONDON, 15. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte popele su se u utorak na londonskom tržištu nadomak razini od 104 dolara za barel, poduprta podacima o manjoj od očekivanja kineskoj inflaciji i vijestima o nemirima u Bahreinu i Iranu koji su povećali strah od mogućeg poremećaja u opskrbi.

Cijene sirove nafte na londonskom tržištu za isporuke u travnju porasle su za 61 cent na 103,69 dolara za barel, nakon što su prethodno nakratko dotaknule i 104,04 dolara. Na američkom tržištu cijene barela sirove nafte skočile su za 52 centa na 85,33 dolara, nakon što su prethodnog dana kliznule na najnižu razinu u dva i pol mjeseca pod pritiskom visokih zaliha u središtu za isporuke u Cushingu.

Naftna tržišta podupire nastavljena politička napetost u sjevernoj Africi i na Bliskom Istoku nakon svrgavanja egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka.

Tako se policija u Bahreinu sukobila sa žalujućima na pogrebu jednog šijitskog prosvjednika koji je poginuo u sukobima tijekom protuvladinih prosvjeda. Analitičari tvrde da bi veliki nemiri u Bahreinu mogli ohrabriti marginalizirane šijite u obližnjoj Saudijskoj Arabiji, najvećem svjetskom izvozniku nafte.

Iranski političari pozvali su na smrtnu kaznu za oporbene čelnike nakon što se nekoliko tisuća oporbenih aktivista okupilo u ponedjeljak, iskazujući potporu ustanku u Egiptu i Tunisu.

"Vidimo širenje nemira iz Tunisa i Egipta na druge zemlje koje su važnije za tržišta nafte“, rekao je Christophe Barret iz banke Credit Agricole Corporate and Investment Bank.

Podsjetio je i na demonstracije u Alžiru tijekom vikenda. "Te zemlje su veliki proizvođači nafte". Kako je kazao, Alžir proizvodi oko 1,3 milijuna barela naftne dnevno, a Iran oko 3,7 milijuna barela dnevno, što znači da je drugi najveći proizvođač OPEC-a.

"Rezervni kapaciteti Saudijske Arabije iznose oko 3,5 milijuna barela dnevno, što znači da bi eventualni prekid izvoza nafte iz Irana mogao ozbiljno utjecati na tržište nafte."

Potporu cijenama pružili su i podaci o manjoj od očekivanja kineskoj inflaciji potrošačkih cijena u siječnju od 4,9 posto. Analitičari obuhvaćeni Reutersovom anketom prognozirali su da će iznositi 5,3 posto. Kina je drugi po veličini potrošač nafte u svijetu, nakon SAD-a.

Kineski uvoz sirove nafte za siječanj porastao je za 27 posto u odnosu na godinu prije.

Tržište će također pratiti objavu američkih podataka o maloprodaji u siječnju i podatake o zalihama sirove nafte Američkog naftnog instituta (API) koji će biti objavljeni tijekom dana. Reuters predviđa rast zaliha sirove nafte peti tjedan zaredom, zbog skoka uvoza.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) nije u utorak objavila na svojim internetskim stranicama cijenu barela referentne košarice njezine nafte za ponedjeljak.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙