FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina i Bliski Istok podupiru cijene nafte

Autor: mpuk
LONDON, 14. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Cijena sirove nafte približile su se u ponedjeljak na londonskom tržištu razini od 102 dolara za barel, poduprte kineskim trgovinskim podacima koji su pokazali snažnu potražnju za sirovinama u tom drugom po veličini svjetskom potrošaču nafte.

Cijene barela sirove nafte u Londonu za isporuke u travnju skočile su za 91 cent na 101,85 dolara. Na američkom tržištu cijene su ostale gotovo nepromijenjene, te se barelom trgovalo po 85,70 dolara za barel. U petak cijene su u SAD-u kliznule na 85,10 dolara, najnižu razinu u 10 tjedana.

Razlika u cijenama na londonskom i američkom tržištu zabilježila je u petak, posljednjeg dana trgovine ugovorima za isporuke u ožujku, novi rekord od 16,24 dolara za barel. U ponedjeljak je kliznula na 12 dolara za barel.

"Podrška danas dolazi od kineskih podataka o uvozu", kazali su analitičari u izvješću banke Commerzbank.

Tako je kineski uvoz sirove nafte u siječnju porastao za 27 posto u odnosu na godinu prije dok je trgovinski višak pao na najnižu razinu u devet mjeseci, pokazuju podaci kineske carinske uprave.

Ulagači također prate egipatsku političku tranziciju nakon svrgavanja predsjednika Hosnija Mubaraka i njezin potencijalni učinak "prelijevanja" na ostale zemlje Bliskog Istoka i sjeverne Afrike. Vojska je u Egiptu uputila ultimatum prosvjednicima da napuste trg Tahrir i vrate se normalnom životu ili će biti uhićeni.

"Cijene su ostale visoke jer je i dalje prisutan rizik od novih nemira na Bliskom Istoku", konstatirao je Christopher Bellew, broker tvrtke Bache Commodities u Londonu.

Ovaj tjedan će ključni podaci za investitore biti i kineski podaci o inflaciji u siječnju koji će biti objavljeni u utorak.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je u ponedjeljak na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 97,37 dolara, snizivši se za 22 centa u odnosu na prethodni dan.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙