FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 17. veljače 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

NEW YORK

Srbija je u srijedu pozvala Vijeće sigurnosti UN-a da odobri međunarodnu kaznenu istragu zbog optužbi da su pobunjenici na Kosovu, uključujući i kosovskog premijera Hashima Thacija, trgovali s ljudskim organima prije, tijekom i nakon rata za neovisnost Kosova 1999. godine. Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izjavio je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu da će preliminarna istraga koje provodi misija Europske unije na Kosovu (EULEX) bit "ključna", ali da ona neće biti dovoljna, jer se pojavljuju tvrdnje koje idu izvan Kosova do zemalja u Europi, Aziji i Africi. Jeremić je pozvao Vijeće sigurnosti da se uspostavi neovisno istražno tijelo koje bi bilo nadležno za kosovsku istragu. Zamjenica kosovskog ministra vanjskih poslova Vlora Citaku u svom je istupu na sjednici Vijeća naglasila da vlada Kosova odlučno odbacuje sve tvrdnje i optužbe iz izvješća o trgovini ljudskim organima, koje se iznose bez dokaza. Ona je dodala da se zauzima za što skoriji početak istrage nepristranog i neovisnog međunarodnog povjerenstva.

KAIRO

Vojno vijeće koje upravlja Egiptom namjerava ukinuti zakon o izvanrednom stanju prije održavanja parlamentarnih i predsjedničkih izbora, rekao je u srijedu jedan od članova odbora za izradu nacrta izmjena ustava. "Vojno vijeće je reklo da jamči ukidanje zakona o izvanrednom stanju uoči parlamentarnih a potom i predsjedničkih izbora", rekao je agenciji Reuters Saleh, jedini član Muslimanskog bratstva u deseteročlanom odboru, dodavši da je održavanje izbora predviđeno u roku od šest mjeseci. Još nije moguće potvrditi je li vojno vijeće dalo takvo jamstvo. Odbor za izradu nacrta ustavnih izmjena svoj je prvi sastanak održao u srijedu a vojska se nada održati referendum o ustavnim promjenama u roku od dva mjeseca.

RIM

Italija i Rusija povezane su poslovima strateške naravi no suradnju dviju zemalja kulturne veze učinit će još bližom, ocijenio je u srijedu za posjeta Rimu ruski predsjednik Dmitrij Medvedav inaugurirajući zajedno s talijanskim premijerom Silviom Berlusconijem godinu intenzivne kulturne razmjene Italije i Rusije, izvijestila je agencija ANSA. Tijekom dvodnevnog posjeta Rimu ruskog predsjednika, koji se ranije susreo i s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom, bit će potpisano više sigurnosnih i trgovinskih sporazuma, među kojima i savez ruskog energetskog diva Gazproma i talijanskog ENI-a o suradnji na libijskim naftnim poljima. "Godina talijansko-ruske kulture našu će suradnju učiniti još bližom", rekao je Medvedev. "Mi smo ujedinjeni snažnim strateškim partnerstvom, velikim ulaganjima u Italiji i Rusiji i čvrstim prijateljskim odnosima koji se odražavaju i u mojem prijateljstvu s (ruskim premijerom Vladimirom) Putinom i Medvedevim", rekao je Berlusconi otvarajući u Rimu izložbu ruskog slikara Aleksandra Deyneke.

JERUZALEM

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u srijedu da se nada da će napori Egipta da uspostavi demokraciju biti uspješni, ali je dodao da se Izrael mora "pripremiti za najgore". Netanyahu je isto tako ponovio da se nada da će Egipat poštivati mirovni sporazum postignut s Izraelom 1979. godine, kao što su to novi egipatski vojni čelnici u svojoj izjavi u subotu obećali. "Ne mogu se samo nadati da će sve biti dobro, moram se isto tako pripremiti na najgore", rekao je Netanyahu u svom govoru američkim židovskim vođama u Jeruzalemu. "Ne sumnjam da je održavanje i ojačavanje mira u interesu Egipta. Nadam se da će to pratiti egipatske napore za uspostavom slobodnog i demokratskog društva", rekao je Netanyahu.

WASHINGTON

Američka središnja banka Federalne rezerve (FED) u srijedu je povećala svoju prognozu rasta nacionalnog gospodarstva na 3,9 posto u 2011., upozorivši da će nezaposlenost ostati na "bolno visokoj razini" još neko vrijeme, izvijestio je u online izdanju The New York Times. U prognozi vodećih dužnosnika FED-a ranije predviđanje rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini od 3,4 posto, zamijenjeno je rastom od 3,9 posto. Istodobno su tmurne prognoze za tržište rada uvelike ostale nepromijenjene, tako da dužnosnici FED-a očekuju da će nezaposlenost biti 8,8 do 9 posto u ovoj godini, tek nešto manje od procjene iz studenoga, koja je govorila o 8,9 do 9,1 posto nezaposlenih. Očekivanja rasta su poboljšana zbog značajnog poboljšanja osobne potrošnje u četvrtom tromjesečju 2010., iako dužnosnici FED-a nisu bili sigurni koliko dugo će taj trend potrajati, prema zapisniku sa siječanjskog sastanka kreatora politike FED-a, objavljenog u srijedu.

BERLIN

Njemački ministar obrane Karl-Theodor zu Guttenberg u srijedu je kao "izmišljotine" odbacio optužbe da je plagirao dijelove svoje doktorske dizertacije. Dnevni list Suedeutsche Zeitung napisao je da je Guttenberg, koga se smatra i budućim kandidatom za kancelara, u svoju dizertaciju iz prava uvrstio stranice koje nije odgovarajuće atribuirao u fusnoti ili bibliografiji. "Optužbe da je moja dizertacija plagirana su izmišljotine", rekao je u izjavi 39-godišnji Guttenberg koji je po anketama među najpopularnijim njemačkim političarima. Muenchenski list objavio je dva odlomka za koje je ustvrdio da su gotovo preslike originalnog materijala koji nije naveden. Drugi list, Frankfurter Allgemeine Zeitung, kasnije je izvijestio da je Guttenberg kopirao početak uvoda u rad iz članka politologinje Barbare Zehnpfennig.

WASHINGTON

Japanski dužnosnici objavili su da je njihova zemlja zaustavila svoju godišnju kitolovačku ekspediciju iz sigurnosnih razloga, nakon višetjednih sukoba s američkom ekološkom skupinom Sea Shepherd (Morski pastir), izvijestio je u srijedu američki javni radio NPR. Komercijalni lov na kitove zabranjen je od 1986., no svake godine Japan šalje svoje kitolovce u vode oko Novog Zelanda i Antarktika, koristeći dio međunarodne konvencije koja dopušta ubijanje kitova radi znanstvenih istraživanja. Japansko priopćenje uslijedilo je nakon sukoba s ekološkom skupinom Sea Shepherd, koja je svojim plovilima tjednima slijedila japanski kitolovac Nisshin Maru i blokirala njegovu krmenu rampu, sprječavajući japanske ribare da ukrcaju ulovljene kitove. Japan je suspendirao svoj lov 10. veljače, no za sada nije jasno hoće li kitolovački pohod, koji obično završava sredinom ožujka, biti trajno opozvan.

MILANO

List blizak talijanskom premijeru Silviju Berlusconiju u srijedu je izvijestio da je primio omotnicu u kojoj je bio metak i letak sa znakom ljevičarske gerilske skupine iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća. List Il Giornale, koji je u vlasništvu Berlusconijevog brata, na svojim je internet stranicama naveo da se u letku premijer naziva "gubitnikom" a kritizira i istaknuti član oporbene Demokratske stranke Massimo d'Alema. Na letku je bila peterokraka zvijezda, znak Crvenih brigada, organizacije koja je sedamdesetih izvršila niz ubojstava i otmica, a potpisana je skupina koja sebe naziva "Crvene brigade - ćelija Galesi za stvaranje protuimperijalističke borbene fronte".

NEW YORK

Somalijski pirat koji je jedini preživio pokušaj otmice američkog broda Maersk Alabama u travnju 2009., spriječen intervencijom mornaričkih snajperista, u srijedu je pred sudom u New Yorku osuđen na 33 godine i devet mjeseci zatvora, uz obrazloženje da je tako duga kazna nužna radi odvraćanja drugih od piratstva. Savezna sutkinja Loretta Preska u emotivnom je istupu opisala štetu koju je Abdiwali Abdiqadir Muse nanio posadi američkog trgovačkog broda napadnutog u Indijskom oceanu, odbacujući molbe branitelja da pokaže blagost prema optuženiku dječačkog izgleda, visokom 158 cm. Branitelji su tvrdili da je Muse kod uhićenja imao 15 godina, ali su tužitelji uspjeli uvjeriti suca da ima 18, navode američki elektronski mediji.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙