FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zahuktava se bitka oko povezivanja burzi

Autor: vmom
NEW YORK, 10. veljače 2011. (Hina/AFP) - Bitka za dominaciju među operaterima burzi zahuktala se ovih dana nakon što je najavljeno povezivanje tržišta u Londonu i Torontu, te su iz NYSE Euronexta i Deutsche Boerse izvijestili o uznapredovalim pregovorima o spajanju.

Time se u samo nekoliko sati globalna scena uvelike promijenila.

Londonsko tržište dionica LSE i njegov novi kanadski partner TMX Group, koji upravlja burzom u Torontu, objavili su sporazum o stvaranju jedne od najveće u svijetu platforme za trgovanje, koja će dominirati u sektorima sirovina i energetike.

Financijskim tržištima potom je stigla vijest da su NYSE Euronext i Deutsche Boerse, koji upravlja burzom u Frankfurtu, u uznapredovalim pregovorima o spajanju.Time bi trebala nastati najveća u svijetu burza vrijednosnica, s posebno snažnim tržištem derivata.

Tržišta dionica kojima upravlja NYSE Euronext, među kojima su New York, Pariz, Bruxelles i Amsterdam, već predstavljaju trećinu ukupne trgovine na svjetskim tržištima i time po likvidnosti predvodi globalne grupacije burzi.

"Spajanja burzi uvijek imaju smisla sa stanovišta prihoda i sinergije troškova, kao i sa stanovišta strateškog pozicioniranja", kazao je Michel Wong, analitičar u Morningstaru.

Spajanje NYSE Euronexta i Deutsche Boerse vjerojatno će stvoriti najprestižnije mjesto za trgovinu u svijetu, dodao je.

Konsolidaciju tog sektora potiče sve žešća konkurencija među burzama kako bi se u kotacije uvrstile dionice novih kompanija, a dodatno ju potiče dolazak novih konkurenata.

U Europskoj uniji takvu je situaciju potaknula Direktiva o otvaranju toga sektora konkurenciji. Alternativna burza Chi-X Europe lani je postala drugo najveće tržište dionica u Europi, iza londonskog LSE-a.

Ipak, na putu stvaranja divova mogli bi se naći brojni izazovi.

"Najveći vanjski rizici koji su nam na umu su hoće li europski regulatori zajamčiti odobrenje za spajanje dvaju najvećih europskih ročnih tržišta, Liffe i Eurex", kazao je Chris Allen, analitičar u Evercore Partnersu.

"To bi se moglo protumačiti kao stvaranje de facto monopola na ročnim tržištima, premda sličnu situaciju imamo i u SAD-u", dodao je.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙