FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 15. veljače 2011. (Hina) - hPregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Ina Grupa je u 2010. godini ostvarila neto dobit od gotovo jedne milijarde kuna, te postigla financijsku stabilnost i profitabilnost što je rezultat dobrog rada menadžmenta i povoljnih tržišnih okolnosti, ocijenio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott predstavljajući poslovne rezultate Ina Grupe u 2010. godini u kojoj je ta kompanija ostvarila neto dobit od 958 milijuna kuna. Glavni izvršni direktor Ine Bojan Milković izvijestio je kao je Ina u prošloj godini ostvarila porast proizvodnje ugljikovodika od 15,7 posto, što je prvenstveno rezultat povećanja proizvodnje u Sjevernom Jadranu i Siriji. To je, uz rast cijena nafte kao i rafinerijskih marži te povećanja učinkovitosti kompanije, pridonijelo pozitivnom poslovnom rezultatu, kažu u Ini. S druge strane, gubitak Ine u trgovini plinom prošle godine iznosio je 335 milijuna kuna, a pala je i količinska prodaja naftnih derivata i to za 9,6 posto u veleprodaji i za 5,9 posto u maloprodaji, rekao je Milković. Upitan ima li novosti u pregovorima Vlade i MOL-a o izdvajanju plinskog poslovanja iz Ine i hoće li Ina i dalje inzistirati na poskupljenju plina, Aldott je kazao da nema novih vijesti, da je Ina koncentrirana na operativne aspekte plinskog biznisa, te da energetski sektor radi na tržištu. Prema danas objavljenim podacima, neto dobit Ina Grupe u 2010. godini iznosila je 958 milijuna kuna što je znatno povoljnije u odnosu na gubitak od 392 milijuna kuna u 2009. godini. U 2010. godini Ina Grupa je ostvarila neto prihod od prodaje od 25,9 milijarde kuna ili 15,8 posto više u odnosu na prethodnu godinu. U 2010. godini kapitalna ulaganja Ina Grupe iznosila su 2,89 milijardi kuna.

ZAGREB - Učilište Algebra započelo je projekt "Put do boljeg radnog mjesta" u sklopu kojeg planira dodijeliti oko 130 stipendija za informatičko školovanje pripadnicima kategorija stanovništva koje se najteže zapošljavaju. U sklopu akcije ponuđene su stipendije za edukacijske programe poput web dizajnera, grafičkih dizajnera, specijalista za digitalnu fotografiju ili video, sistemskih i mrežnih administratora, servisera računala i slično, rečeno je na današnjem predstavljanju projekta. Lani se prijavilo oko 500 zainteresiranih osoba, od kojih je 131 dobila stipendije, a ove godine zbog povećanog zanimanja očekujemo oko 800 kandidata na tribinama i savjetovanjima u Splitu, Rijeci, Zadru, Puli, Osijeku i Zagrebu. S obzirom da je proračun projekta ostao na prošlogodišnjoj razini od pola milijuna kuna, procjenjujemo da će ponovno biti dodijeljeno oko 130 stipendija, izjavio je član Uprave Algebre Hrvoje Balen. Stipendije su namijenjene osobama iz četiri kategorije: nezaposleni, poduzetnici početnici, žene starije od 40 godina i mladi do 25 godina starosti.

ZAGREB - Grupa Atlantska plovidba u 2010. godini ostvarila je ukupne konsolidirane prihode u iznosu od 927,2 milijuna kuna, što je povećanje za 11,8 posto u odnosu na godinu prije, podaci su iz nerevidiranog konsolidiranog financijskog izvještaja te kompanije objavljenog na Zagrebačkoj burzi. Pritom je pomorstvo ostvarilo 70 posto prihoda, avioprijevoz 23 posto, te hotelijerstvo 7 posto. Troškovi su iznosili 888,4 milijuna kuna i bili su za 1,0 posto veći nego 2009. Ostvarena dobit Grupe pripisana imateljima kapitala matice iznosi 39,7 milijuna kuna, a čini ga 64,1 milijun kuna dobiti pomorstva, odnosno 30 milijuna kuna dobiti pomorstva nakon izvršenih rezervacija za potencijalne gubitke Grupe, te 20 milijuna kuna gubitka avioprijevoza i 4,5 milijuna kuna gubitka u djelatnosti hotelijerstva.

ZAGREB - Hidroelektra niskogradnja ostvarila je u 2010. neto dobit od 1,76 milijuni kuna, što je 68 posto niže od ostvarene neto dobiti u 2009., podaci su iz nerevidiranog nekonsolidiranog izvještaja te tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi. Ukupni prihodi tvrtke u prošloj godini iznose 595,6 milijuna kuna i za 49 posto su manji nego u godine prije. Pritom ukupni prihodi od osnovne djelatnosti (projekti cestogradnje: autoceste, vijadukti, mostovi i tuneli) iznose 589,5 milijuna kuna, što je 49 postotno smanjenje. Ukupno ostvareni rashodi u 2010. bili su 593,4 milijuna kuna i za 48 posto su manji u odnosu na prethodnu godinu. U 2010. godini Društvo nije u potpunosti uspjelo uposliti svoje proizvodne kapacitete. Razlog tome je u smanjenju investicijskih ulaganja u prometnu infrastrukturu u Hrvatskoj, kao i zbog usporavanja izvođenja radova po već sklopljenim ugovorima o građenju, navodi uprava u izvještaju o stanju u tvrtki.

ZAGREB - Zbog zbivanja u Egiptu i Tunisu hrvatske putničke agencije koje rade programe za te zemlje, među kojima najviše Atlas Airtours iz sastava adriatica.net Grupe, te zagrebački Kompas, do daljnjeg su otkazale sve turističke polaske za odredišta u tim zemljama, koje će početi ponovo ovisno o razvoju situacije, a putnicima u međuvremenu ponuditi druga odredišta slična po cijeni. Izvršni direktor za korporativne komunikacije adriatica.net Grupe Kristijan Gržetić ističe da su za Egipat stornirali sve polaske u veljači, a da će ožujak i dalje ovisiti o situaciji u vezi koje su u stalnim kontaktima s njihovim predstavnicima na terenu. Egipat i Tunis ipak i dalje imaju u ponudi. Direktor zagrebačkog Kompasa Ivan Pukšar ističe pak da su Egipat i Tunis otkazali do daljeg te da će u vezi toga slijediti korake drugih europskih touroperatora. Dodaje da po njegovim saznanjima veći europski organizatori putovanja prve polaske za Tunis planiraju početkom ožujka. Iznosi i procjene da je u Egipat zadnjih godina putovalo po nekoliko tisuća turista godišnje iz Hrvatske, dok je u Tunisu ljetovalo između 10 i 15 tisuća hrvatskih turista godišnje.

ZAGREB- U hrvatskim pokretnim (mobilnim) mrežama prošle je godine utrošeno 5,97 milijardi minuta ili 0,2 posto manje nego u godini prije, a pad utrošenih minuta nastavio se i u nepokretnim (fiksnim) mrežama i to za 0,4 posto s utrošenih 5,25 milijardi minuta, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Uz to što su manje telefonirali, hrvatski su građani prošle godine slali i manje SMS-ova i manje MMS-ova što je posljedica štednje u prva tri tromjesečja prošle godine, jer se u zadnjem tromjesečju prošle u odnosu na isto razdoblje godine prije bilježi rast svih kategorija telekomunikacijskih usluga. U zadnjem je tromjesečju prošle godine zabilježen rast poslanih SMS poruka, poslano je 817 milijuna SMS-ova, što je u odnosu na isto razdoblje lani porast za 2,4 posto, no, ukupno je u cijeloj prošloj godini poslano 3,13 milijardi SMS poruka, što je 10,2 posto manje nego 2009. godine. Najveći su rast na tromjesečnoj razini zabilježile MMS poruke - poslano ih je 6,6 milijuna ili 18,8 posto više nego u istom razdoblju godije prije, ali i ta vrsta poruka na godišnjoj je razini u padu. Ukupno je 2010. poslano gotovo 23,2 milijuna MMS-ova što je u odnosu na 2009. godinu pad za 3,3 posto.

ZAGREB - Ponajviše pod utjecajem nastavljenog klizanja cijene dionice HT-a, na Zagrebačkoj burzi i danas su indeksi u minusu, iako blažem nego jučer, a pozornost investitora uglavnom je na financijskim izvješćima kompanija. Crobex indeks je oko 12,00 sati bio u minusu 0,31 posto, na 2.304 boda, a Crobex10 0,58 posto, na 1.263 boda. Redovni promet dionicama dosegnuo je oko 15,5 milijuna kuna, što je otprilike 4,5 milijuna manje nego u petak u ovo doba. Dionica HT-a, uz promet od 6,7 milijuna kuna, trenutno je u minusu 1,95 posto i stoji 294,8 kuna. Nastavila je tako kliziti naniže nakon jučerašnjeg gubitka od 5,4 posto pod utjecajem slabijih poslovnih rezultata HT-a za prošlu godinu i prijedloga o isplati 22,76 kuna dividende, što je 33 posto manje nego prethodne godine. Cijena dionice Ine u blagom je minusu i to za 0,65 posto, na 3.623 kune. Dosad je njome protrgovano 2,1 milijun kuna. Među milijunaše uvrstila se zasad i dionica Belja, a cijena joj se spustila 3,19 posto. Među likvidnijim izdanjima, po rastu cijene izdvajaju se dionice Atlantske plovidbe, koje su poskupjele 1,45 posto, te dionice Luke Ploče koje su povećane 6,3 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke ojačala prema euru za 0,08 posto u odnosu na jučerašnju tečajnicu. Srednji tečaj eura na današnjoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 7,404253 kune. Kuna je ojačala i prema ostalim promatranim valutama, prema američkom dolaru za 0,68 posto, švicarskom franku 0,25 posto i prema britanskoj funti za 0,24 posto. Srednji tečaj dolara na današnjoj tečajnoj listi HNB-a je 5,470449 kuna, franka 5,646068 kuna, a funte 8,785303 kune.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙