FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: Dow Jones porastao sedmi dan zaredom

Autor: scvi
NEW YORK, 9. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu je u utorak Dow Jones indeks porastao sedmi dan zaredom, no mršav obujam trgovanja pokazuje da ulagači nisu uvjereni da se uspon cijena dionica može nastaviti.

Dow Jones indeks ojačao je 71 bod, ili 0,59 posto, na 12.233 boda, dok je S&P 500 porastao 0,42 posto, na 1.324 boda, a Nasdaq indeks 0,47 posto, na 2.797 bodova.

Uspon Dow Jonesa sedmi dan zaredom, što je njegov najduži pozitivni niz od srpnja prošle godine, ponajviše se zahvaljuje rastu cijene dionice McDonald'sa za 2,6 posto, nakon što je taj lanac restorana brze hrane izvijestio o većoj nego što se očekivalo prodaji u siječnju, što ukazuje na jačanje potrošnje.

S druge strane, S&P indeks energetskog sektora oslabio je 0,5 posto, zbog pada cijena sirovina i nafte.

Posljedica je to strahovanja ulagača od slabljenja potražnje za sirovinama, nakon što su jučer kineske monetarne vlasti povećale kamatne stope kako bi zauzdale rast inflacije.

To je već treće povećanje kamata u Kini od listopada prošle godine, jer tamošnje vlasti nastoje ohladiti 'pregrijano' gospodarstvo.

I dok su prethodna povećanja kamata u Kini izazvala jaču reakciju ulagača, jučerašnje nije imalo veći utjecaj na tržište kapitala izvan energetskog i rudarskog sektora.

„Ulagači su manje zabrinuti zbog mogućeg slabljenja potražnje u Kini jer su uvjereni da se i bez toga američko gospodarstvo čvrsto oporavlja. A povećanje kamata doista je potrebno u Kini, s obzirom na pregrijano gospodarstvo“, kaže Brian Gendreau, strateg u tvrtki Financial Network.

Zbog toga je jučer većina dionica dobila na vrijednosti, ali uz mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je zamijenilo samo 6,9 milijardi dionica, dok je lani dnevni prosjek iznosio 8,4 milijarde.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,67 posto, na 6.091 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,54 posto, na 7.323 boda, a pariški CAC 0,43 posto, na 4.108 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙