FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pitanje ponude i potražnje zaokupilo tržišta nafte

Autor: mpuk
LONDON, 18. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte blago su porasle su u utorak na londonskom tržištu nakon što je OPEC ustrajao u ocjeni da je tržište dostatno opskrbljeno dok je Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila da će gospodarski oporavak potaknuti postupan rast potražnje.

Cijene sirove nafte za isporuke u ožujku porasle su na tržištu u Londonu za 42 centa na 97,85 dolara za barel, nakon što su u petak dotaknule 99,20 dolara, najvišu razinu od listopada 2008.

Na američkom tržištu cijene su ostale gotovo nepromijenjene na 91,50 dolara za barel.

U najnovijem mjesečnom izvješću IEA je u utorak objavila da će rast svjetske potražnje za naftom u 2011. biti nešto veći nego što je prvotno očekivala, iako neće dosegnuti „iznimne razine“ iz prošle godine.

Ta je suzdržana ocjena ipak poduprla cijene, za razliku od OPEC-ove konstatacije da svijet ima dovoljno nafte i da poskupljenja ne proizlaze iz temeljnih čimbenika.

Značajniji rast bio je pak ograničen obnovljenim protokom sirove nafte kroz naftovod na Aljasci, što bi moglo povećati razine zaliha u vodećem svjetskom potrošaču Sjedinjenim Državama.

„U posljednje vrijeme cijene nafte podupirala su tehnička pitanja kao što su događaji na Aljasci i na Sjevernom moru. Svoj su doprinos dali i slab dolar i špekulacije, poguravši cijene nafte uvis, posebice u Londonu“, kazao je glavni tajnik OPEC-a Abdullah al-Badri u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama.

Mnogi trgovci slažu se s OPEC-om da faktori koji su poduprli rast cijena ne spadaju u okvir temeljnih čimbenika ponude i potražnje, a uključuju jačanje tržišta dionica i slabljenje američkog dolara.

Euro je u utorak ojačao naprema dolaru nakon ohrabrujućih gospodarskih pokazatelja iz Njemačke.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u utorak je na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 93,72 dolara, što znači da je bila 32 centa niža nego na kraju prošlog tjedna.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙