FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zalihe u SAD-u i kineski podaci pritisnuli cijene nafte

Autor: mpuk
LONDON, 20. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima uoči objave američkih podataka o zalihama za koje se očekuje da će pokazati pad zaliha sirove nafte sedmi tjedan zaredom, a dodatno ih pritišću i bojazni povezane s kineskom borbom protiv inflacije.

Cijene nafte za isporuke u ožujku pale su na američkom tržištu za 61 cent na 91,20 dolara za barel. Na tržištu u Londonu bile su u minusu 67 centi i iznosile 97,49 dolara za barel.

Kina, drugi po veličini svjetski potrošač nafte, vjerojatno će se usredotočiti na obuzdavanje inflacije kroz oštriju monetarnu politiku, nakon što je njezino gospodarstvo nastavilo rasti brzim tempom u četvrtom tromjesečju, kazali su analitičari.

Čvršća monetarna politika može naštetiti snažnom apetitu za naftom. Pretpostavlja se da je kineska potražnja za naftom skočila u 2010. za 12 posto, na 8,65 milijuna barela dnevno.

U Europi je cijena sirove nafte pala ispod 98 dolara za barel zbog slabijeg eura.

Pozornost tržišta sada je usmjerena na podatke američke vlade o zalihama u prošlom tjednu, koji će biti objavljeni s danom zakašnjenja zbog Dana Martina Luthera Kinga u ponedjeljak. Očekuje se da će pokazati pad zaliha sirove nafte za 600 tisuća barela, dok bi zalihe benzina i derivata trebala porasti.

Američki naftni institut (API) objavio je u srijedu da su američke zalihe sirove nafte u prošlom tjednu neočekivano porasle za 3,53 milijuna barela. Zalihe derivata i benzina također su porasle unatoč smanjenoj proizvodnji u rafinerijama, objavio je API.

Organizacija zemalja izvoznica nafte objavila je u četvrtak na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte iznosila u srijedu 93,99 dolara, što znači da je bila 19 centi viša nego dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙