FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 15. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30 sati:

ZAGREB - Žalbeno vijeće Haaškoga suda, gotovo godinu dana nakon što je obrana generala Ante Gotovine podnijela žalbu zbog nepriznavanja imuniteta članovima njegova istražiteljskog tima u postupcima u Hrvatskoj, prihvatilo je tu žalbu i naložilo obustavu svih postupaka i istraga koje se protiv članova njegova tima vode u Hrvatskoj te povratak materijala koji su zaplijenjeni obrani generala Ante Gotovine u Hrvatskoj. "Žalbeno vijeće utvrdilo je da članovi obrane, uključujući istražitelje, uživaju funkcionalni imunitet", navodi se u obrazloženju odluke donesene 14. veljače, te dodaje da Žalbeno vijeće utvrđuje da je Hrvatskoj, s obzirom na to da članovi Gotovinine obrane uživaju funkcionalni imunitet, "zabranjeno nastaviti kaznene postupke i poduzeti bilo kakve daljnje istražne postupke protiv njih".

ZAGREB - Nakon odluke Žalbenoga vijeća Haaškoga suda kojom se nalaže obustava svih postupaka kao i istraga koje se protiv članova tima generala Ante Gotovine vode u Hrvatskoj nastaje "zanimljiva procesna situacija", ocijenio je za Hinu odvjetnik Mitko Naumovski koji je u Hrvatskoj zastupao Marina Ivanovića, člana Gotovinina tima, koji je u slučaju navodnog prikrivanja tzv. topničkih dnevnika lani nepravomoćno oslobođen tih optužbi. "Ne znam što će se sada događati jer s jedne strane Haaški sud kaže da se ne smije voditi postupak protiv Ivanovića kao člana Gotovinine obrane, a s druge strane državno se odvjetništvo žalilo na nepravomoćnu oslobađajuću presudu zagrebačkog Općinskog kaznenog suda", kazao je Hini odvjetnik Mitko Naumovski. Dodao je kako bi on osobno želio da i drugostupanjski sud oslobodi Ivanovića, a ne da se slučaj završi iz procesnih razloga, odnosno da državno odvjetništvo povuče žalbu zbog odluke Haaškog suda. Naumovski odluku Žalbenoga vijeća Haaškoga suda ocjenjuje očekivanom.

RIM - Suđenje talijanskom premijeru Silviju Berlusconiju zbog korištenja usluga malodobne prostitutke i zloporabe položaja u skandalu prozvanom Rubygate zakazano je za početak travnja, prenose talijanski mediji pozivajući se na pravosudne izvore. Prvu raspravu u ubrzanom postupku sutkinja Cristina di Censo zakazala je za 6. travnja. Talijanskom premijeru sudit će se zbog toga što je plaćao seksualne usluge Ruby, mladoj Marokanki Karimi El Mahrug, između veljače i svibnja 2010., dok je još bila malodobna te zbog toga što je od policije u Milanu tražio da ju puste iz pritvora kamo je bila dospjela u noći s 27. na 28. svibnja zbog krađe. I Berlusconi i Ruby odbacuju optužbe. Riječ je o najtežem od triju sličnih skandala u koje je umiješan talijanski premijer, za koji može dobiti do tri godine zatvora za spolni odnos s maloljetnicom i do dvanaest godina zatvora za zloporabu položaja.

BRUXELLES - Prvi protuvladini prosvjedi u Iranu koje je u zadnjih godinu dana organizirala oporba, zagovornica reforma u zemlji, pokazuje da iranski narod žeđa za demokracijom poput egipatskog i tuniskog, ocijenio je u utorak predsjednik Europskog parlamenta. "Iranski narod želi istu slobodu za koju su se borili tuniski i egipatski građani", rekao je Poljak Jerzy Buzek u priopćenju. "Protivno onome što tvrdi iranski režim, Egipat i Tunis ne žele ići za primjerom islamske revolucije iz 1979.", dodao je, ocijenivši da je u zemlji i dalje prisutno buntovno "ozračje" iz 2009., kada su diljem zemlje održani prosvjedi zbog namještanja predsjedničkih izbora.

MOSKVA - Osam je osoba ubijeno u utorak u sukobima između ruskih snaga sigurnosti i gerilaca na ruskome Kakvazu, javila je agencija Interfax pozivajući se na izvore snaga sigurnosti. U sukobima su poginula petorica pobunjenika i trojica policajaca na granici između pokrajine Stavropolj, nastanjene pretežito kršćanima te pokrajine Karašaj-Čerkezija gdje žive uglavnom muslimani. Deset godina nakon drugog čečenskog rata kojim su ruske snage porazile borce za neovisnost Čečenije, nasilje je još prisutno u tom području. Nasilje je inače bilo rijetko u kršćanskim područjima Kakvaza, ali napadi i ondje rastu što politički analitičari tumače kao širenje pobune.

SANA - U jemenskoj prijestolnici u utorak su se opet sukobili prosvjednici koji su se htjeli uputiti prema predsjedničkoj palači i pristaše stranke na vlasti. Pristaše Općeg narodnog kongresa (CPG, stranka na vlasti) naoružani batinama sukobili su se s prosvjednicima na 1,5 km od palače i gađali ih kamenjem. Neke su osobe zadobile lakše ozljede. Prosvjednici su također uzvratili kamenjem. Oko 3.000 prosvjednika, većinom studenata, izašlo je u utorak ujutro sa sveučilišta u Sani kako bi se uputili prema palači predsjednika Ali Abdulaha Saleha, na trgu Sabiinu. "Narod želi odlazak režima", uzvikivali su, preuzimajući glavni slogan egipatske pobune. Studenti već četvrti dan prosvjeduju protiv režima Ali Abdulaha Saleha koji je na vlasti već 32 godine. Parlamentarna oporba koja je odlučila nastaviti dijalog s režimom nije se pridružila prosvjedima.

SARAJEVO - Dodjela međunarodnog poštanskog koda javnom poduzeću "Pošte Republike Srpske" izazvala je zabrinutost u BiH zbog mogućih političkih konotacija, no u tome poduzeću drže kako je riječ tek o tehničkom rješenju koje treba ubrzaiti i olakšati poštanski promet, prenose u utorak mediji u BiH. Svjetska poštanska unija (UPU) odlučila je da Pošte RS od 1. siječnja ove godine dobiju posebni međunarodni kod a prema ocjenama nekih političara poput zastupnika u parlamentu BiH Šemsudina Mehmedovića riječ je o koraku koji može dovesti i do raspada države, posebice s obzirom na činjenicu na je posebni kod ranije dodijeljen i Hrvatskim poštama sa sjedištem u Mostaru. Uz ta dva poštanska poduzeća, postoje i javno poduzeće BH pošta sa sjedištem u Sarajevu koje također ima svoj posebni međunarodni kod.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙