FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 6. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

KAIRO - Egipatska vlada pokušava u nedjelju vratiti građane na posao, a ljudi hrle u Kairo nakon što banke otvorene po prvi put otkako su počeli prosvjedi protiv Hosnija Mubaraka. Prosvjednici okupljeni na središnjem trgu Tahriru, koji je postao epicentrom demonstracija, i danas, 13. dan prosvjeda, pozivaju Mubaraka da odstupi, no 82-godišji čelnik ustraje da će ostati na dužnosti do izbora u rujnu i tvrdi da bi u suprotnom nastupio kaos. No, sve više građana želi povratak normalnom životu nakon nemira koji su po podacima UN-a odnijeli 300 života, a vlada upozorava na goleme štete nacionalnom gospodarstvu i političkoj stabilnosti. Većina trgovina i banaka zbog prosvjeda je bila zatvorena, zbog čega Egipćani teško dolaze do najosnovnijih namirnica. Cijene su porasle, a trpi i gospodarski rast koji je iznosio šest posto prošle godine. Više od milijun turista koji su posjetili egipatske plaže, piramide i umjetnine iz razdoblja drevne civilizacije napustilo je zemlju što će ozbiljno pogoditi turistički sektor. Rijeka radnika slila se u nedjelju u financijsku četvrt Kaira, a klijenti odlaze u banke kako bi podigli novac sa svojih računa. Oklopni transporteri razmješteni su po glavnim gradskim raskrižjima gdje su vojnici postavili prepreke od vreća s pijeskom, dok autobusi iskrcavaju zaposlenike pred velikim državnim bankama. Ispred njih čekaju klijenti u dugačkim redovima želeći podići svoj novac.

MOSKVA - Ruska policija pretražuje u nedjelju devet željezničkih kolodvora u Moskvi u potrazi za eksplozivom nakon telefonske dojave o podmetnutim bombama, manje od dva tjedna nakon napada na moskovsku zračnu luku Domodjedovo. Neidentificirana osoba nazvala je u nedjelju policiju upozoravajući da će bombe ostavljene na tri od devet kolodvora u Moskvi uskoro eksplodirati, kazala je glasnogovornica prometne policije. "Nije dojavljeno o kojim se postajama radi te je odlučeno da se evakuiraju Jaroslavski, Lenjingradski i Kazanski kolodovori", rekla je glasnogovornica policije Tatjana Agapova. Policija pretražuje i ostalih šest željezničkih postaja u potrazi za eksplozivom, dodala je ona.

LJUBLJANA - Slovenski premijer Borut Pahor odlazi u ponedjeljak u posjet SAD-u koji će završiti u srijedu razgovorom s potpredsjednikom Josephom Bidenom i kraćim susretom s američkim predsjednikom Barackom Obamom, a iako će u središtu zanimanja biti moguće veće američke investicije u Sloveniji, ne isključuje se da će u prigodi posjeta ponovo biti izražena potpora slovensko-hrvatskim odnosima nakon postizanja sporazuma o arbitraži. Pahora će u Washingtonu uz ministra financija Francija Križaniča pratiti i šef diplomacije Samuel Žbogar. Kako u najavi Pahorova posjeta SAD-u navodi Slovenska tiskovna agencija STA, između SAD-a i Slovenije nema otvorenih pitanja, no Sjedinjene Države su "tihom diplomacijom" znatno doprinijele novoj klimi u odnosima Ljubljane i Zagreba uspostavljenoj uz nastojanja premijera Pahora i premijerke Jadranke Kosor i zaključenjem arbitražnog sporazuma kojim je načelno riješen dugogodišnji granični prijepor. Uz to, navodi slovenska agencija, Slovenija je SAD-u zanimljiva i kao dobra poznavateljica prilika na Balkanu. Zbog unutarnjih političkih prilika u Sloveniji koje posljednjih mjeseci obilježava pad rejtinga Pahorove vlade, oporba koja se protivila arbitražnom sporazumu u zadnje je vrijeme opet problematizirala to pitanje. Na zahtjeve Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša da se ponovo aktualizira granični prijepor s Hrvatskom i pitanje "prejudiciranja" graničnih problema uklopi u predstojeći završetak hrvatskih pregovora s Europskom unijom, Žbogar je prošlog tjedna proteklog tjedna pred parlamentarnim odborom za vanjsku politiku naglasio da Slovenije "niti može niti želi" otkazati arbitražni sporazum, naglasivši kako je on u interesu Slovenije i regije u cjelini.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙