FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: sdje
ZAGREB, 2. veljače 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9.30:

ZAGREB

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u srijedu egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku da prijenos vlasti u njegovoj zemlji mora početi odmah, priopćio je dužnosnik Obamine administracije, prenose agencije. "Predsjednik je izravno i iskreno razgovarao s predsjednikom Mubarakom", rekao je dužnosnik opisujući Obamim polusatni telefonski razgovor s egipatskim predsjednikom koji je najavio da se neće kandidirati na izborima u rujnu te da će do tada ostati na vlasti. "Obama mu je objasnio da se prijenos vlasti ne može odgađati te da mora početi odmah", rekao je dužnosnik ističući kako je Obama s Mubarakom razgovarao nakon sastanka u Bijeloj kući s visokim dužnosnicima američke nacionalne sigurnosti. Visoki američki dužnosnik ocijenio je za France presse da je Mubarakova najava da se neće kandidirati na izborima u rujnu "važna" ali vjerojatno i nedovoljna.

NEW YORK

Odluka egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka da se ne kandidira za ponovni izbor u rujnu, odnosno da se povuče s vlasti, suočava Sjedinjene Države s teškom dvojbom - kako se nositi s egipatskim Muslimanskim bratstvom, piše u srijedu američki dnevnik The Wall Street Journal. Taj islamistički pokret osnovan prije 83 godine, najveći je oporbeni blok u Egiptu, a u sadašnjem ustanku igra podređenu ulogu. Međutim, njegovo prijašnje sudjelovanje na parlamentarnim izborima i njegovi predani pristaše znače da će biti snaga s kojom treba računati dok Egipat kreće prema slobodnim izborima. Novoimenovani potpredsjednik Omar Sulejman naznačio je američkim diplomatima kako želi da u sve razgovore s oporbom bude uključeno Muslimansko bratstvo Egipatska vlada zabranila je tu skupinu još 1954. tvrdeći da predstavlja prijetnju stabilnosti zemlje. Ključno pitanje, oko kojeg su mišljenja analitičara i američkih dužnosnika podijeljena, glasi da li je Bratstvo opasna skupina koja namjerava uvesti islamsko šerijatsko pravo i ukinuti demokraciju, ili je to nenasilna organizacija što teži društvu koje bi poštivalo pravila zapadne demokracije, te istodobno prihvaćalo islam.

BIŠKEK

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan ocijenio je u srijedu da objava predsjednika Hosnija Mubaraka kako će ostati na vlasti do predsjedničkih izbora u rujnu, nije dovoljna te je ustvrdio da bi jedino Mubarakov hitan odlazak mogao odgovoriti na zahtjeve naroda. "Egipatski narod očekuje drukčiju odluku Mubaraka", kazao je Erdogan koji boravi u posjetu Kirgistanu, kako je prenijela informativna televizijska mreža NTV. "Sadašnje vodstvo ne ulijeva povjerenje da će u kratkom roku, kako to traži egipatski narod, početi s demokratskim promjenama", istaknuo je Erdogan. Bez objave preciznih datuma tranzicije, egipatski narod ne može biti zadovoljan, smatra turski premijer.

PEŠAVAR

Najmanje devet osoba, od kojih troje djece, smrtno je stradalo u srijedu u eksploziji automobila-bombe kojoj je meta bila policijska postaja u Pešavaru, na sjeverozapadu Pakistana. "Bomba je eksplodirala usred posjećene tržnice a svi poginuli su civili", izjavio je Siraž Ahmad, direktor uprave općine Pešavar. Tržnica se nalazi pored policijske postaje koja je bila meta napada, prema vojnim i policijskim izvorima. Podatke je potvrdio Abdul Hamid Afridi, liječnik glavne bolnice u gradu koji je istaknuo da je među ubijenima troje djece i jedna žena. "Još 19 osoba je ranjeno, a među njima žene i djeca", dodao je on.

NUAKŠOT

Mauritanska vojska u srijedu ujutro otvorila je vatru na sumnjivo vozilo koje je pokušavalo ući u grad Nuakšot, a u eksploziji je poginulo troje putnika u vozilu i ozlijeđeno nekoliko vojnika, saznaje se iz vojnog izvora. Vojska pretpostavlja da su se u vozilu, malom kamionetu, nalazili pripadnici sjevernoafričkog krila Al Kaide koji su pokušavali unijeti u grad tovar eksploziva i izvršiti teroristički napad. Sigurnosni izvori kazali su za agenciju Reuters kako su mauritanske vlasti nešto ranije zaustavile još jedno vozilo natovareno oružjem i eksplozivnim materijalima te uhitile nekoliko ljudi za koje sumnjaju da su članovi sjevernoafričkog krila Al Kaide. Vlasti pretpostavljaju da su oba vozila, kao i još jedno koje je pronađeno prazno, tijekom vikenda ilegalno ušli u Mauritaniju iz Malija.

PEKING

Kineske vlasti evakuirale su 64.500 osoba iz zabačenog područja na jugozapadu zemlje, nakon potresa koji je nanio štetu stotinama nastambi, piše u srijedu kineski državni tisak. Potres jačine 4,8 pogodio je područje pokrajine Yunnan, javio je Američki geofizički institut. U potresu nije bilo žrtava. Ukupno 678 kuća oštećeno je ali samo je jedna srušena, prema novinskoj agenciji Nova Kina. Do potresa je došlo dok su obitelji slavile lunarnu Novu godinu.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙