FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu S&P indeks blago porastao

Autor: scvi
NEW YORK, 15. veljače 2011. (Hina/Reuters) - U ponedjeljak je na Wall Streetu S&P 500 indeks blago porastao, zahvaljujući usponu cijena dionica u energetskom i rudarskom sektoru, no najmanji dnevni obujam trgovanja u ovoj godini pokazuje da su ulagači oprezni.

Dow Jones indeks oslabio je 0,04 posto, na 12.268 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,24 posto, na 1.332 boda, a Nasdaq indeks 0,28 posto, na 2.817 bodova.

Jučer se trgovalo vrlo oprezno, indeksi su se kretali u vrlo uskom rasponu, a u fokusu ulagača bio je novi državni proračun.

Predsjednik SAD-a Barack Obama predložio je za iduću fiskalnu godinu budžet od oko 3.730 milijardi dolara. Predložio je, također, zamrzavanje potrošnje na brojnim programima, što bi u idućih 10 godina trebalo smanjiti proračunski deficit za otprilike 1.100 milijardi dolara.

Ulagači se, pak, plaše da bi preveliko smanjenje državne potrošnje moglo naštetiti oporavku gospodarstva.

Pozitivno su, pak, na tržište utjecali podaci o snažnom rastu kineskog uvoza i izvoza u siječnju, što je potaknulo rast cijena sirovina, s obzirom na golemu kinesku potražnju za sirovinama.

To je potaknulo rast cijena dionica u rudarskom i energetskom sektoru, pa je jučer među najvećim dobitnicama bila dionica Freeport McMoRan Copper & Golda, s rastom cijene od 4,9 posto.

S druge strane, Dow Jones indeks pao je zbog oštrog, 1,6-postotnog pada cijene dionice Wal-Marta, nakon što su analitičari JPMorgana smanjili preporuku za tu dionicu.

Obujam trgovanja ponovno je bio mršav, što pokazuje da su ulagači oprezni. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo samo 6,6 milijardi dionica, najmanje u ovoj godini, dok je lani dnevni prosjek iznosio 8,47 milijardi.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,05 posto, na 6.060 bodova, a pariški CAC 0,11 posto, na 4.096 bodova. Frankfurtski DAX porastao je, pak, 0,34 posto, na 7.396 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙