FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HT: pad neto dobiti za 9,5 posto, dividenda 22,76 kuna

Autor: scvi
ZAGREB, 14. veljače 2011. (Hina) - HT je u prošloj godini poslovao s 1,7 posto nižim ukupnim prihodima, te 9,5 posto nižom neto dobiti, a Uprava i Nadzorni odbor predlažu isplatu dividende od 22,76 kuna po dionici.

Ukupni prihodi HT-a za prošlu godinu smanjeni su za 1,7 posto na 8,375 milijardi kuna, stoji u financijskom izvješću HT-a za 2010. godinu.

Bez utjecaja poreza od 6 posto i prihoda od Combisa, koji su iznosili 232 milijuna kuna, ukupni prihodi HT-a smanjeni su za 3,2 posto u 2010. godini.

EBITDA je za prošlu godinu iznosila 3,6 milijardi kuna i neznatno je manja nego u 2009. godini.

Neto dobit se smanjila za 9,5 posto na 1,83 milijarde kuna, u prvom redu zbog manjih financijskih prihoda.

Predložena je isplata dividende za prošlu godinu od 22,76 kuna po dionici, što je oko 33 posto manje od dividende za 2009. godinu. Gotovo cijeli iznos neto dobiti predlaže se isplatiti kroz dividendu.

„Recesija je u Hrvatskoj u 2010. godini nastavila utjecati na potrošačke navike i prihode poslovnog sektora. Naša strategija koju provodimo pomogla nam je da ostanemo konkurentni i zaštitimo marže te su naši poslovni rezultati vrlo dobri s obzirom na lošu gospodarsku klimu, smanjenu potrošnju i pojačanu konkurenciju. Akvizicijom Combisa ojačali smo naš položaj na tržištu IT usluga i upotpunili vodeći položaj Grupe u komunikacijama. Reorganizacijom T-HT-a stvorili smo učinkovitiju organizaciju sa snažnijim fokusom na korisnika, naše se internetsko poslovanje nastavlja snažno razvijati i nadamo se da će se prihodi od pokretnih komunikacija poboljšati kada Hrvatska izađe iz recesije. S pojavom znakova gospodarskog poboljšanja, vjerujemo da će ionako spor oporavak Hrvatske biti dodatno usporen ako naša ulaganja u modernu komunikacijsku infrastrukturu koja je Hrvatskoj potrebna za njezin daljnji razvoj budu i dalje opterećena nepoticajnim regulatornim i poreznim mjerama”, komentar je ostvarenih rezultata Ivice Mudrinića, predsjednika Uprave i galvnog direktora HT-a.

U zadnjem lanjskom tromjesečju, ukupni prihodi HT-a povećani su za 3,2 posto, uglavnom zahvaljujući doprinosu Combisa od 122 milijuna kuna, ali i manjem padu prihoda od pokretne telefonije od 1,6 posto u odnosu na pad od 8,5 posto u prvih 9 mjeseci prošle godine. Ukupni prihodi iznosili su 2,05 milijardi kuna.

Neto dobit je u tome razdoblju porasla za 25,3 posto, na 346 milijuna kuna, nakon veće amortizacije i manjih financijskih prihoda i poreza. Uz to, u tome je tromjesečju Grupa HT stornirala jednokratni negativni učinak od 31 milijun kuna vezan uz društvu HT Mostar.

U ovoj godini u HT-u očekuju zadržavanje prihoda na razini iz 2010. godine, te predviđaju da će EBITDA biti umjereno veća nego lani, zahvaljujući stalnoj kontroli troškova i restrukturiranju.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙