FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se nastavak mirnog trgovanja

Autor: scvi
ZAGREB, 7. veljače 2011. (Hina) - Nakon mirnog prošlotjednog trgovanja, na Zagrebačkoj burzi i danas se očekuje stagnacija indeksa, jer investitori za nove smjernice čekaju financijska izvješća domaćih kompanija a njihova objava će se intenzivirati tek potkraj tjedna.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Crobex indeks ojačao je prošloga tjedna 0,09 posto, na 2.305 bodova, ostvarivši dobitak osmi tjedan uzastopno. Crobex10 oslabio je, pak, 0,19 posto, na 1.269 bodova.

Redovni promet dosegnuo je 166 milijuna kuna, što je otprilike 54 milijuna kuna manje nego tjedan dana ranije.

„Nakon odličnog prosinca i siječnja na domaćem tržištu dionica, tijekom kojeg su indeksi ostvarili snažan rast, početkom veljače zabilježena je njihova stagnacija. Očigledno je da su ulagači smirili tempo ulaganja, uglavnom zbog nedostatka vijesti koji bi potaknuli daljnji rast, te da su odlučili pričekati objavu financijskih izvješća domaćih kompanija za četvrto tromjesečje lani“, ističe Žaran Perić, investicijski savjetnik u investicijskom društvu EA Sistem.

Danas, kao i u ostatku tjedna, Perić očekuje nastavak stagnacije domaćih burzovnih indeksa.

„Ulagači će smjernice oko daljnjeg ulaganja imati tek nakon objave financijskih izvješća većine kompanija, od kojih će neka biti objavljena već ovoga tjedna, no većina ih se očekuje sredinom idućega tjedna“, dodaje Perić.

Osim nalikvidnijih izdanja, u fokusu ulagača mogle bi se danas naći dionice Optima Telekoma, uslijed medijskih špekulacija o mogućem spajanju te tvrtke i mobilnog operatera Tele2, čime bi se zaoštrila konkurencija na domaćem tržištu telekomunikacija, navodi Perić.

A na svjetskim burzama prošloga su tjedna vodeći indeksi na Wall Streetu dosegnuli najviše razine u dvije i pol godine. Analitičari ističu da je moguć i daljnji rast cijena dionica ako se i ovoga tjedna nastavi niz boljih nego što se očekivalo kvartalnih izvješća kompanija.

Dow Jones indeks ojačao je prošloga tjedna 2,3 posto, na 12.092 boda, dok je S&P 500 skočio 2,7 posto, na 1.310 bodova.

U petak je objavljeno da je u siječnju u SAD-u broj zaposlenih porastao za samo 36.000, što je znatno manje nego što se očekivalo i najmanje u posljednja četiri mjeseca. No, stopa nezaposlenosti pala je neočekivano oštro s 9,4 na 9 posto, najnižu razinu od travnja 2009. godine.

Ovaj je tjedan siromašan što se tiče makroekonomskih izvješća. U fokusu ulagača bit će izvješće o raspoloženju potrošača u SAD-u, koje sastavljaju Reuters i Sveučilište u Michiganu. Očekuje se da će indeks raspoloženja porasti sa 74,2 na 75 bodova.

Pozorno će se pratiti i cijena nafte, koja je osjetno porasla od kada su izbili proturežimski prosvjedi u Egiptu.

Jutros je na azijskim burzama trgovanje bilo mirno, dok na europskim burzama indeksi blago rastu.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙