FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: stagnacija indeksa i fokus na dionicu HT-a

Autor: scvi
ZAGREB, 11. veljače 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi i danas se očekuje stagnacija indeksa, s najvećim fokusom investitora na dionici HT-a jer se nastavljaju pozicionirati pred objavu financijskog izvješća te kompanije u ponedjeljak.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Burzovni indeksi jučer su stagnirali - Crobex je završio trgovanje na 2.330 bodova, a Crobex10 na 1.280 bodova.

Redovni promet dosegnuo je gotovo 46 milijuna kuna, što je otprilike 1,5 milijuna više nego prethodnoga dana.

Gotovo polovina prometa ostvarena je dionicom HT-a, a cijena joj je ojačala blagih 0,32 posto, na 309,99 kuna.

„I danas očekujem stagnaciju na domaćem tržištu, pri čemu će najveći fokus investitora biti na dionici HT-a, jer se ulagači pozicioniraju pred objavu njezina financijskog izvješća u ponedjeljak“, kaže Maja Bešević, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Kako dodaje, očekuju se nešto lošiji poslovni rezultati HT-a za zadnje tromjesečje lani.

„Općenito, u predstojećoj sezoni objava financijskih izvješća kompanije koje su izvozno orijentirane mogle bi imati relativno dobre rezultate, pogotovo one koje posluju u sektoru osnovnih sirovina ili proizvodnje auto-dijelova, za kojima je potražnja u svijetu snažno porasla“, ocjenjuje Bešević.

Također, pozorno će investitori iščitavati i izvješća prehrambenih kompanija, jer žele vidjeti kako se menadžment tih kompanija uspijeva nositi s porastom cijena sirovina.

Ni na svjetskim burzama posljednjih dana kretanja nisu inspirativna. Na Wall Streetu je jučer, nakon osam dana, prekinut uspon Dow Jones indeksa.

Na azijskim i europskim burzama cijene dionica jutros su pale, jer ulagače ponovno zabrinjava egipatska kriza.

„Nove smjernice investitorima danas će dati podatak o povjerenju potrošača u SAD-u, a pratit će se i situacija u Egiptu nakon što je egipatski predsjednik Hosni Mubarak neugodno iznenadio svijet odbivši dati ostavku“, kaže Bešević.

Sezona financijskih izvješća u SAD-u jenjava, a pokazalo se da je bila jedna od najboljih dosad.

„Rast zarada po dionici iznosio je u prosjeku od 10 do čak 50 posto, ovisno o sektoru. Najveći rast zarada ostvarili su sektor sirovina, potom tehnologije pa energetike. U Europi sezona objava još traj, pa je prerano za njezinu ocjenu“, navodi Bešević.

Na tržištu brodskog prijevoza krajem prošloga tjedna indeks vozarina sipkog tereta BDI, čini se, dotaknuo je dno. Jučer je dosegnuo 1.136 bodova, ojačavši u zadnjih tjedan dana gotovo 9 posto, a vozarine za cape-size brodove još i više.

„Nakon kineske Nove godine pa do svibnja ili lipnja vozarine uobičajeno rastu, jer je svjetska trgovina tada najintenzivnija. Stoga je za očekivati idućih mjeseci oporavak BDI indeksa“, zaključuje Bešević.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙