FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuju se pozitivna kretanja

Autor: scvi
ZAGREB, 2. veljače 2011. (Hina) - Uz dobro raspoloženje na svjetskim burzama, i na Zagrebačkoj burzi danas se očekuju pozitivna kretanja, dok se pozornost investitora sve više usmjerava financijskim izvješćima domaćih kompanija.

Od 10 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 5 porast.

Nakon što je veći dio dana proveo u negativnom području, Crobex indeks jučer je u poslijepodnevnim satima preokrenuo smjer, te je zatvaranju bio na dobitku 0,81 posto, na 2.311 bodova. Crobex10 je ojačao za 0,78 posto, na 1.276 bodova.

Redovni promet dionicama premašio je 30 milijuna kuna, i bio je otprilike 9 milijuna manji nego prethodnoga dana.

Najveći promet ostvaren je dionicom Dalekovoda, otprilike 6 milijuna kuna, a cijena joj je blago porasla, za 0,6 posto, na 326,99 kuna.

Najveći rast cijene među likvidnijim izdanjima, pak, ostvarila je dionica Luke Ploče, za 7,66 posto, na 1.518 kuna.

„Nakon preokreta smjera kretanja cijena dionica u zadnjim satima jučerašnjeg trgovanja, danas na domaćem tržištu očekujem nastavak rasta indeksa“, ističe Matko Bošković, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

Kako dodaje, obujam trgovanja se smanjuje, a u većem fokusu investitora tek je dionica Dalekovoda zbog najavljenog posla u Ukrajini, vrijednog 71 milijune eura.

„Postupno se pozornost investitora usmjerava financijskim izvješćima domaćih kompanija za prošlu godinu. Njihova najintenzivnija objava očekuje se oko 15. veljače. Najviše će pozornosti privući izvješća onih kompanija čije su dionice u proteklome razdoblju poskupjele znatno više od ukupnog tržišta, dakle ponajviše građevinskih i prehrambenih“, ocjenjuje Bošković.

Sa svjetskih burzi također stižu poticajni signali. Zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima kompanija i podacima o jačanju američkog gospodarstva, na Wall Streetu su jučer Dow Jones i S&P 500 indeks skočili na najviše razine od lipnja 2008. godine. Pritom se Dow Jones probio iznad psihološki važne razine od 12.000, a S&P 500 iznad 1.300 bodova.

„S tehničkog aspekta, pitanje je koliko još ima prostora za rast cijena dionica na svjetskim burzama s obzirom da su već neko vrijeme u području prekupljenosti. A opet, tržišta mogu dugo vremena provesti u području prekupljenosti, za razliku od situacije preprodanosti, koja obično traje tek nekoliko dana“, navodi Bošković.

I na azijskim i europskim burzama jutros vlada optimizam među ulagačima.

„Kriza u Egiptu brzo je zaboravljena na svjetskim burzama, jer su ulagačima u fokusu dobri fundamenti“, kaže Vjeran Jureša, analitičar u investicijskom društvu To One.

Dobrom raspoloženju inozemnih investitora pridonijeli su bolji od očekivanja makroekonomski podaci eurozone i SAD-a, kao i špekulacije da će se problem financiranja prezaduženih članica eurozone riješiti putem njihovog izravnog zaduživanja pri europskom fondu za financijsku stabilizaciju, navodi Jureša.

I na domaćem tržištu Jureša očekuje nastavak pozitivnog trenda, iako bez snažnog uzleta cijena dionica.

„Pozitivni trend i dalje potiču najavljene državne investicijske u infrastrukturu, kao i najave inicijalnih ponuda dionica državnih kompanija u ovoj godini. S druge, strane, dosad objavljena financijska izvješća domaćih kompanija nisu izazvala neugodna iznenađenja. Ipak, sa smanjenjem obujma trgovanja, tržište je sve podložnije kratkoročnim negativnim korekcijama“, zaključuje Jureša.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙