FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: stagnacija uoči objava financijskih izvješća

Autor: scvi
ZAGREB, 9. veljače 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi i danas se očekuje nastavak stagnacije indeksa dok investitori, gladni novih okidača, čekaju na objavu financijskih izvješća domaćih kompanija za prošlu godinu.

Od 10 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 8 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Domaći burzovni indeksi i jučer su stagnirali, tako da je Crobex indeks završio trgovanje s minusom od 0,08 posto, na 2.309 bodova, a Crobex10 za 0,3 posto, na 1.270 bodova.

Redovni promet dosegnuo je 29,5 milijuna kuna, što je otprilike 2,5 milijuna više nego prethodnoga dana.

Otprilike četvrtina prometa ostvarena je dionicom HT-a, a cijena joj je blago oslabila, za 0,08 posto, na 308,75 kuna.

Najveći skok cijene ponovno je ostvarila dionica Optima Telekoma, za 15,16 posto, na 38,52 kune, uz promet iznad milijuna kuna.

„Iako se indeksi i cijene najlikvidnijih izdanja gotovo i ne mijenjaju posljednjih dana, vidljiva je rotacija novca investitora prema dionicama koje su dulje vrijeme bile izvan njihova fokusa, poput kompanija iz sastava Agrokora, pa nešto ranije Kaštelanskih staklenika ili sada Optima Telekoma. Očito je da su investitori gladni novih vijesti i da sve pozorno prate no čekaju prave okidače“, ističe Goran Vorkapić, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

Jedan od takvih okidača moglo bi biti financijsko izvješće HT-a za prošlu godinu, čija je objava najavljena za ponedjeljak, a moguća je i objava prijedloga isplate dividende.

Vorkapić i danas očekuje sličnu situaciju na domaćoj burzi kao i proteklih dana.

„Ni danas ne očekujem znatnije promjene indeksa. No, prisutno je dobro raspoloženje investitora“, navodi Vorkapić.

Kako dodaje, na svjetskim burzama i dalje je vidljiv pozitivni trend, no investitori su sve više na oprezu, jer tehnička slika ukazuje da su one već duže vrijeme u području prekupljenosti.

Na Wall Streetu je u utorak Dow Jones indeks porastao sedmi dan zaredom, no mršav obujam trgovanja pokazuje da ulagači nisu uvjereni da se uspon cijena dionica može nastaviti.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, jer se očekuje usporavanje rasta kineskog gospodarstva nakon što su tamošnje monetarne vlasti jučer povećale ključne kamatne stope.

„Sa svjetskih burzi stižu nam i dalje uglavnom pozitivni signali, koje nije uspjelo prigušiti čak ni podizanje kamatnih stopa u Kini po drugi puta u zadnjih 6 tjedana. Na smjer kretanja inozemnih burzi do kraja tjedna ponajviše će utjecati današnji govor predsjednika američke središnje banke Bena Bernankea u donjem domu Kongresa, pri čemu će investitori osluškivati eventualne naznake promjene dosadašnje labave monetarne politike“, kaže Vjeran Jureša, analitičar u investicijskom društvu To One.

Na domaćem tržištu, pak, Jureša očekuje nastavak letargije.

„I danas možemo očekivati nastavak stagnacije indeksa odnosno konsolidacije domaćeg tržišta kapitala nakon snažnog uzleta u prethodna dva mjeseca te uoči objave poslovnih rezultata domaćih kompanija za prošlu godinu“, zaključuje Jureša.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙